用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣小 vs St Mary
樓主: manling33
go

九龍塘宣小 vs St Mary

樓主的dream school, 竟然是個friend 公司的女同事的女兒,不想轉去的學校。事因DGS call 女同事,問佢個囡囡轉去讀好不好?囡囡上月曾代表香港出賽,個女話要繼續係天水圍讀,唔喜歡上DGS.
成間公司大討論,其實個女好醒,九月去Shamshuipo返學,山長水遠,又唔係必做律師。

兩間學校,我選St Mary.

原帖由 manling33 於 10-6-6 10:23 發表
從來無抽獎命,所以從無想過會抽到 St Mary,所以現在要考慮清楚,女女成績無問題,英文 K3 已經考到 Cambridge Movers,做功課自動自覺,不需要跟,Piano 3 級,香兒團員(喜愛音樂),所以考到宣小都覺得好適合。
忽然抽到  St Mary (絕 ...

看起來,你女兒比小女更合適讀宣小,小女讀宣小時是沒有學琴的。今年St.Mary's 的管樂團都開不成,宣小在音樂上的發揮會較多。當初入宣小的目標,也沒有你這麼高,只是希望入到 St.Mary's.

壓力是因人而異,小女讀宣小一時,不覺很大壓力。但總要上心吧!例子:每個月多於五次忘帶功課,便記一缺點。有一次,工人沒有把功課放在書包裡,內有三樣功課,我們要立即打的去學校。所以經常要Check來Check去。
在St.Mary's 沒有這樣記缺點,不用這樣緊張。

由於在St.Mary's成績主要是計考試分,所以很多時沒有著重測驗。當然比 APS 輕鬆。

功課是St.Mary's比APS多,St.Mary's有很多假期功課。

St. Mary 一定是好谷. 試想想, 六年后入 band 1 中學. 小學是派位制度. 即是, 什麼小朋友也是計分 / by luck 入去. 你是學校, 都要 make sure  d 小朋友個個是精英才維持到 band 1 中學架.

至於宣小, 我唔清楚谷唔谷. 不過, 我見過有 d 讀宣小的朋友仔. 佢地說唔難. 我相信是因為入宣小 d 學生全是憑實力考入去, 學校是選過d 學生才俾佢地入. 所以佢地唔會讀得辛苦. 不過, 一定要學一樣學器. 你要睇你小朋友是否喜愛音樂了.

原帖由 MaggieHei 於 10-6-7 10:04 發表
St. Mary 一定是好谷. 試想想, 六年后入 band 1 中學. 小學是派位制度. 即是, 什麼小朋友也是計分 / by luck 入去. 你是學校, 都要 make sure  d 小朋友個個是精英才維持到 band 1 中學架.

至於宣小, 我唔清楚谷唔 ...

一定是St. Mary啦!免學費的好學校!
快D打去宣小放棄學位,好讓waiting list的小朋友補上。

如果講壓力一定係宣小, 佢係音樂培訓方面要用好多$, 加上私校, 不受教處限制,只要佢認為小朋友成績唔達標, 要留班.  
而st mary 係政府津貼, 有限制留班人數. 朋友間津貼小學, 每級不多於2人.
另外, 朋友個3女讀st mary, 佢都將d補習班cut左好多, 當她一知道可以直升之後, 保持番小部份.

兩間都有朋友讀, 兩間都好好.
基於免費有一間很好中學, 一定係st mary, 除非唔鐘意係女校.

看你培育女兒的方向已明白你是向名校之路而行, 但請不要因為失意於DGJS 和 St. Paul Co-ed而耿耿於懷, 你女兒可能是欠決某些特質而未被取錄。若只因想六年後再戰DG或SPCC而棄St. Mary選宣道, 實在比較冒險, 成功固然可喜可賀, 失敗了, 又被派到一所比St. Mary差的中學怎辦, 雖說無人能知道6年後會發什麼事, 但你的孩子進步, 別人的孩子也在進步。要在中一再戰DG肯定比小一難。

你說怕擔心讀女校會令她變得八卦,有公主病, 12 年都讀一間學校,會否眼光太狹窄。 試問你女兒考到的是DGJS, 想法又是否一樣呢?

原帖由 manling33 於 10-6-6 10:23 發表
從來無抽獎命,所以從無想過會抽到 St Mary,所以現在要考慮清楚,女女成績無問題,英文 K3 已經考到 Cambridge Movers,做功課自動自覺,不需要跟,Piano 3 級,香兒團員(喜愛音樂),所以考到宣小都覺得好適合。
忽然抽到  St Mary (絕 ...

I guess if U transfer from SMCS to APS in future, its possible (not sure) but I never heard any girl come from APS in SMCS.

我個朋友個仔都係宣小排全級20左右,因3次程分都有小小差異,最後都考不入名校, 不過幾間名校都有得IN, 派3志願九龍城英中. 佢小朋友係西樂8級, 之前係用了很$係外面請名師補西樂. 聽佢講名校如男X收宣小學生, 好多係睇學生既運動和音樂,成績其次.BUT朋友覺得宣小很好, 唔介意比學費, 一定要讀要九宣喎!  

原帖由 goodmama2003 於 10-6-7 15:27 發表
你女女如果保持到每年在宣小全級排前20名, 就入宣小啦.
因為這樣才能保証入到頂級名校.
如果不是, 就St  mary啦.

快些決定, 把學位放出來吧.

讀開smcs又點會轉去宣小? 程度都唔同, 真係未必即時跟得上喎! 可能宗教唔同啦, 但德望係有人成功插入smcs.

原帖由 YMCAkids 於 10-6-7 16:50 發表
I guess if U transfer from SMCS to APS in future, its possible (not sure) but I never heard any girl come from APS in SMCS.

一定是St. Mary啦!免學費的好學校!

St Mary is better than HY wor ..

原帖由 manling33 於 10-6-6 13:31 發表
其實我最驚讀女校,她會被教導到好鵪鶉, 好 lady,有公主病
有無 st mary 過來人可以好肯定話比我知
st mary 的學生是有 leadership, self-confidence 的 ? St Mary 的 training 是切合現今世代的需要.
因為我都係想個 ...

我朋友個仔係九宣一直係班裡考1-5名, 讀書材料的小朋友, 加上有8級西樂, 係考名校條路. 學校push佢兩間津貼全港很top名校, 兩間唔收, 2直資名校有2次interview, 都唔收.

我提議考一間地區名校(如張xx, 林x.....) ;另外一間頂級名校, 佢都想甘做, 但老師唔讚成.

最後佢話入到名校眼界都唔同, 老師又叫佢去馬.
自行2全港頂級名校& 2間頂級直資名校, 但間間落空.
最後派了第三志願九龍城英中.

我講出來用意唔係踏低九宣小學生, 但係想話係宣小讀到好叻既, 學校都力推小朋友去考最top既中學,戰鬥格家長最arm讀.     

原帖由 goodmama2003 於 10-6-7 20:25 發表

是呵. 頂級名校有時不是計成績叻,因為成績叻的, 他們自己己大有人在, 但當然成績不能太差, 有時他們會喜歡有" 擅長" 的學生, 今次, 我識得有人在宣小排全級前30都入到頂級名校.
另外, 我有次聽某校講座,有位教育 ...

咁多宣小家長都苦口婆心冇私咁將自己既感受,經歷同樓主講解,樓主都好似...
據知以中學來講 st mary既排名是高過協恩.我諗樓主要了解多d st mary先啱.

最近, 係我屋企人聽到一個發生係佢同事嘅事.. 兩公婆都係教書的, 佢小朋友幼稚園讀st. paul, 而小學st. paul co-ed都收咗佢, 錢當然對他們嚟講一定唔成問題, 佢兩公婆諗過好多好多嘢, 最後為女女撰咗st. mary佢讀, e家個小朋友已經小二架啦, 係st. mary 讀得好開心... 其實我都係第一次聽人講放棄st. paul co-ed嘅學位的...

原帖由 goodmama2003 於 10-6-8 11:28 發表

你朋友個仔又真係好" 慘情" ,
但佢正正代表左沒有直屬/一條龍中學學生的苦況,
我女在宣小,5年後又同人死過, 誰知道真正頂級名校收生的標準呢?平時好叻又好, 但唔收就唔收, 6月飛霜實在不足為奇.

想起當年拖著小 ...

同意你所講, 在私小無論幾top都好, 無back-up 中學就係最大前題, 無家長可預計一定入DGS, St. Paul Co-ed...

所以幾年前就幫女女去考了插班入津校(可直升中學), 不用再煩考中學...而我亦建議我朋友(女兒在APS頭幾名)去考插班...

請問,請教你的意思是否 st mary 的程度低過宣小,所以如果讀 st mary 第日插班入到宣小會跟唔上 ?
但有 d 回覆又話 st mary 都好谷
原帖由 overview 於 10-6-7 23:01 發表
讀開smcs又點會轉去宣小? 程度都唔同, 真係未必即時跟得上喎! 可能宗教唔同啦, 但德望係有人成功插入smcs.

I choose St. Mary!

從來只聽見宣小學生好想考插班入St. Mary, 好少會聽到St. Mary學生想插班入宣小!