用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣小 vs St Mary
樓主: manling33
go

九龍塘宣小 vs St Mary

100% St. Mary.

即使你好鍾意在宣小爭生鬥死、確保自己小朋友能夠考上頭十名、願意承受擔驚受怕的升中壓力....

仍然應該選St. Mary!

why ? can u tell more reason
原帖由 haloha818 於 10-6-5 17:22 發表
P.S.本人兩個囡都係讀宣小,不過依然覺得應該楝St. Mary,哈哈!

呢位家長意見最中肯   

原帖由 haloha818 於 10-6-5 17:22 發表
P.S.本人兩個囡都係讀宣小,不過依然覺得應該楝St. Mary,哈哈!

原帖由 manling33 於 10-6-5 13:37 發表
考到九龍塘宣小,抽到 St Mary,兩間都甘好,點選好 ?
可否私校和津貼學校都註冊,九月開學前才最後決定 ?

of course st. mary!

St.Mary係好多人ge dream school,還考慮什麼呢?

原帖由 manling33 於 10-6-5 14:46 發表
但宣小每年有好多入到 DGS

宣小的課程較新 ,用普通話教中文,英文著重phonics,這些都是St.Mary's沒有的。

宣小每一科測驗及考試都計分,而St Mary's只是部份科目考試才計算。我認識的有幾位的家長都說因壓力大而想轉校。

升中方面,宣小近兩年都有十多人入女拔,這是非常吸引。但另一方面,都有二十多個女孩子派位不是十分好。而St Mary's轉讀女拔不是很多吧!

問題很簡單,若你的目標是女拔,便應選宣小,宣小是目前最高比率入女拔的學校。若不是,便應選St Mary's。

梗係 st. mary 啦 !

反而係, 有咩理由讀宣小就真 !

p.s. 宣小都非常好, 如果你抽唔到 st. mary

如果今年都未能入到小女拔,又點可保證六年後可入到女拔中學。

有道理

原帖由 yellowyan 於 10-6-6 00:18 發表

原帖由 yellowyan 於 10-6-6 00:18 發表

没有得保证,只是博定不博

我一家會選ST.MARY, 在宣小有有很大壓力,一定選st.mary,一條龍!

朋友話 St Mary 壓力都不輕,以往都有學生中途要轉校
原帖由 sylam28 於 10-6-6 07:54 發表
我一家會選ST.MARY, 在宣小有有很大壓力,一定選st.mary,一條龍!

如果讀聖瑪利也要中途轉校. 那麼讀宣小也不會容易. 一條龍的學校有升中保障已經比其他安全很多了.

原帖由 manling33 於 10-6-6 08:12 發表
朋友話 St Mary 壓力都不輕,以往都有學生中途要轉校

同意. 在小學的六年裡. 學生們要出盡法寶去升中. 競爭可想而知的大.

不如換個方法講,請問小朋友成績如何呢、家長有無充裕時陪小朋友溫習呢、小朋友有興趣學樂器嗎、還有時間課餘學普、英、數嗎?以我為例,一心唸住讀宣小,當兩個囡入到宣小後就連大抽獎都無參加,期望六年後係一條好漢,可以求其都會入到英中,夢想尚很遙遠,不過當中o既努力和辛苦,就足已玩死我,當然宣小的而且確係一間品德、學業都好好o既學校,小朋友喺宣小讀得好開心、學習氣氛好好、個個都爲自己學業和音樂努力... ...不過老實講讀宣小真係要花好多金錢同時間,快啲唸清楚,俾返個位其他人,唔係個個都好似你咁好彩。

原帖由 overview 於 10-6-5 15:23 發表
唔好三心兩意啦, 一定揀st mary, 只因一條龍, 你想唔想自己小朋友係宣小鬥餐死, 跟住都係為入maryknoll, st. mary, 女拔.  你已入到人地既dream school, 為咩要博呢?  覺得學校唔夠深, 你可以自己係出面操囉.

同意. 讀宣小要KEEP住好成績, 六年後要煩入中學.

除非覺得TARGET的中學是DGS, ST.PAUL CO-ED等, 才值得放棄ST. MARY.
如果覺得六年後考到ST. MARY中學已經好開心/滿足的話, 我會揀ST. MARY小學.

If I were you, I must choose St Mary.  My supervisor's 2 kids also studied in St Mary before.  Her eldest kid's finished Form 7 and her English is very good and conduct is very good.  Her youngest was studying in secondary school but it is not St Mary as her standard didn't meet St Mary's requirement.  Once she went to another secondary school.  She is always the first one in the form although it is brand 2 school.

One more thing, her parent shared with me is quite important.  If your kids study in the same primary and secondary school.  The peer group of your kids will be much better.  At least, you know most of them very well since they study in the primary school.

對! 如果六年後要考入St. Mary真係好難, 點解唔而家入?? 真係無乜理由為宣道放棄St.Mary

相信從來只有宣道生想插入St.Mary, 無乜 St.Mary生想插入宣道卦.

原帖由 amypekkle 於 10-6-6 09:27 發表

除非覺得TARGET的中學是DGS, ST.PAUL CO-ED等, 才值得放棄ST. MARY.
如果覺得六年後考到ST. MARY中學已經好開心/滿足的話, 我會揀ST. MARY小學. ...