用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心急一問: 88 沙田循理會美林小學
樓主: jacky4408
go

心急一問: 88 沙田循理會美林小學 [複製鏈接]

態度正確
加油

原帖由 babytai 於 10-6-5 16:25 發表

吓...咁又好似過份左d...我都係一聽到"循理美林小學"嘅時候自己扁扁咀啫....咁又唔關人地學校事嘅...
雖然佢係我第8志願...亦都會嘗試去叩門, 咁我返到屋企都去佢網站睇過....唯有同自己講....叩門唔成功..要讀循 ...
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

睇到新聞..現場見到人地派到心儀學校...個心真係酸溜溜....仲有d想喊....不過唔可以架, 我要做個好榜樣比亞囡睇....唔可以比佢對呢間學校有壞印象架...因為佢分分鐘要係呢度讀6年架....我要努力向上....哈哈哈!!!!

原帖由 jacky4408 於 10-6-5 12:44 發表
剛派位到  沙田循理會美林小學 有冇任何comments? thx
希望大家俾多d意見, 今晚要report俾老婆.

原帖由 jacky4408 於 10-6-5 12:44 發表
剛派位到  沙田循理會美林小學 有冇任何comments? thx
Geni 等待你的回覆

唔知仲有冇多d意見

醒目開學勳章

我舊年派到美林, 第一時間上網check o下佢D資料, 知道佢地會搬新校舍, 之後又問過O下佢O既口碑, feedback都唔錯, 老師校長好有愛心, 可能因為班號唔多, 可以照顧得全面D, 成績都OK, 升中成績都幾好, 只不過因為一直收生人數唔好, 令大家對佢唔係幾有信心. 呢D就係我舊年得番O黎O既回覆. 聽落都唔太差O家!

我當然明白當派到O個間未必係大家心水O既時候, 做父母O既好難唔擔心O既, 所以大家就盡力叩門, 爭取機會, 叩到O既固然好, 就算唔得, 呢間都應該係一間可以令大家放心O既學校來O既! 努力呀!

聽完你講都放心d...因為我都睇過
佢08/09年度...小一得2班,
到9/10年度....小一加到有4班呀
今年就唔知啦...所以如果叩門唔得,
我對呢間學校都有信心嘅!!!!
大家派到呢間學校嘅都要對佢有信心呀...

醒目開學勳章

原帖由 babytai 於 10-6-6 00:05 發表
聽完你講都放心d...因為我都睇過
佢08/09年度...小一得2班,
到9/10年度....小一加到有4班呀
今年就唔知啦...所以如果叩門唔得,
我對呢間學校都有信心嘅!!!!
大家派到呢間學校嘅都要對佢有信心呀... ...

我今朝一見到呢個TOPIC, 心入面第一句就係:咁似O既?! 所以我完全明白你依家O既心情~~~

我O個時總共去O左6間學校叩門: 沙官, 陳元喜, 迦密, 王賜豪, 陳守仁, 民生.

第一間就係去迦密, 都係星期一見. 先係小朋友入校長室見校長, 好似係問O下一D簡單問題同俾D圖圖叫佢講故事, 如果OK就會叫埋家長入去(我之前有一個只係見O左小朋友, 冇見家長). 入到去校長都係問點解揀佢地, 平時同小朋友做D乜, 覺得小朋友有乜O野長處, 對佢有D乜O野期望咁, 到星期三上午佢地就打電話俾我地話收O左佢, O個一日我地就直接去O左迦密註冊而冇去過美林.

因為迦密收O左, 我地就冇去陳守仁, 民生同王賜豪面試O勒!

第二間見陳元喜, 佢地係父母同小朋友一齊見老師, 佢地分開幾個班房做面試, 老師會問O下小朋友屋企有D乜O野人, 平時學D乜做D乜, 鍾意乜O野科目, 又問O下家長點解揀佢地, 有D乜O野期望等等, 大約5分鐘就見完走得, 最後佢地冇收我個仔.

第三間就見沙官, 佢地兩個兩個小朋友咁帶入課室見老師, 用中英文問問題同認O下字寫O下字, 父母就O係另一個課室等, 大約10分鐘, 如果OK O既老師會帶番個小朋友出O黎叫佢地上二樓見校長, 校長又係先問小朋友幾個問題,  都係平時鍾意做乜O野, 想唔想番小學, 之後就問家長點解揀佢地, 平時同小朋友做D乜, 對佢有D乜O野期望..... 到下午4點幾, 學校就打O黎話收佢O勒!

希望我o既經驗可以幫到你啦! 努力呀!

話...迦密咁快就有回覆...不過我之前問佢地., 都好似話係10號就會知收唔收
沙官~~~英文
我個囡d死穴....
間間都要問點解揀佢地....應該點答好呀,
分表都已經要寫....唉....用咩原因好呀???

原帖由 Geni 於 10-6-6 00:37 發表

我今朝一見到呢個TOPIC, 心入面第一句就係:咁似O既?! 所以我完全明白你依家O既心情~~~

我O個時總共去O左6間學校叩門: 沙官, 陳元喜, 迦密, 王賜豪, 陳守仁, 民生.

第一間就係去迦密, 都係星期一見. 先係小朋友 ...
thx for sharing, 今晚可以交功課俾老婆, 希望佢可以安心d

babytai, 我之前都諗過呢個問題, 我諗左咁答:因為貴校的教學方針和培育小朋友的方法比較更適合的小女的成長發展。
原帖由 babytai 於 10-6-6 01:19 發表
話...迦密咁快就有回覆...不過我之前問佢地., 都好似話係10號就會知收唔收
沙官~~~英文
我個囡d死穴....
分表都已經要寫....唉....用咩原因好呀??? ...

thanks maggie, 嘩...乜你咁夜都唔訓, 又咁早起身呀, 定係開心到訓唔著呢??哈哈
我都有睇過, 佢地網頁d理念呀, 方針個d,
不過我驚......哈哈哈

唉, 都唔知點解會一早醒, 不過絕對唔會係開心到訓唔著, hehe...其實今次只係有d有驚無險嘅感覺咋!
我琴日8:15就去到循美, 當時只有3個人等緊,我地係度果個男工友傾左一輪, (其間佢絕對無hardsell間學校), 傾完之後, 發覺間學校真係好有人情味, 感覺真係唔錯!

原帖由 babytai 於 10-6-6 08:39 發表
thanks maggie, 嘩...乜你咁夜都唔訓, 又咁早起身呀, 定係開心到訓唔著呢??哈哈
我都有睇過, 佢地網頁d理念呀, 方針個d,
不過我驚......哈哈哈

您2位係咪唔洗訓架 ??
maggie, 我之前識的聖幼家長今年都入到聖心, 來年有5班, so 今年競爭細d.   唔算太驚險了
恭喜晒

原帖由 maggie_tsui 於 10-6-6 09:11 發表
唉, 都唔知點解會一早醒, 不過絕對唔會係開心到訓唔著, hehe...其實今次只係有d有驚無險嘅感覺咋!
我琴日8:15就去到循美, 當時只有3個人等緊,我地係度果個男工友傾左一輪, (其間佢絕對無hardsell間學校), 傾完之後,  ...
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

原帖由 maggie_tsui 於 10-6-6 09:11 發表
我琴日8:15就去到循美, 當時只有3個人等緊,我地係度果個男工友傾左一輪, (其間佢絕對無hardsell間學校), 傾完之後,  ...

嘩....你咁早就去等呀....我比自己預期中平靜..以為自己會9點半就去到...但係meme摸摸...都成差唔多十點先到,
個工友講左d咩呀??有無d簡單d....講黎聽吓呀

我排第3, 排第1果個媽咪6:00am就到呀!  循美係循白未轉全日嘅pm school, 個工友話, am就讀書方面谷d, pm就溫情d, 比我感覺, 學校氣氛好好!

原帖由 babytai 於 10-6-6 12:50 發表

嘩....你咁早就去等呀....我比自己預期中平靜..以為自己會9點半就去到...但係meme摸摸...都成差唔多十點先到,
個工友講左d咩呀??有無d簡單d....講黎聽吓呀 ...

原帖由 babytai 於 10-6-6 01:19 發表
沙官~~~英文
我個囡d死穴....
分表都已經要寫....唉....用咩原因好呀??? ...
我都想知道點答會好d.

原帖由 maggie_tsui 於 10-6-6 16:15 發表
我排第3, 排第1果個媽咪6:00am就到呀!  循美係循白未轉全日嘅pm school, 個工友話, am就讀書方面谷d, pm就溫情d, 比我感覺, 學校氣氛好好!

係呀...咁我反而想溫情d喎...起碼小朋友唔洗咁辛苦

原帖由 jacky4408 於 10-6-6 16:17 發表
我都想知道點答會好d.
有冇d超正答覆呢?

原帖由 Geni 於 10-6-6 00:37 發表

第一間就係去迦密, 都係星期一見. 先係小朋友 ...

Hi Geni,

想問下, 沙官係咪好遲先會安排interview 架 ? 頭先打去沙官問大約會幾時安排後補生interview, 佢話大約 7月中 !!! 我冇聽錯嘛, 如果真係要咁耐, 真係慘, 折磨c囉......
‹ 上一主題|下一主題