用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 想問下功課多嗎﹖ 另外TEST 同EXAM 一個學期會有幾次﹖ ...
go

想問下功課多嗎﹖ 另外TEST 同EXAM 一個學期會有幾次﹖ [複製鏈接]

請教各位媽咪, 小女今年想報會報考, 可否提供下資料. ...
想問下功課多嗎﹖ 另外TEST 同EXAM 一個學期會有幾次﹖
另外老師方面好嗎﹖ 中文科是否用普通話教學呢 ?

麻煩晒各位媽咪
   0    0    0    0

我個小朋友今年一年級,以下是我的經驗.

問: 想問下功課多嗎﹖
答: 每天大約5-7樣,不過,每樣都係用5分鐘左右,若果小朋友肯在導修堂做功課的話,基本上返到屋企就唔駛點做功課.

問: TEST 同EXAM 一個學期會有幾次﹖
答: 上下學期分別有一次小考和一次大考,一年共有4個考試.至於測驗,中文科比較密,兩個星期一次評估,英文就約3至4個星期一次,而數學就約一個學期測兩次左右.

問:  老師方面好嗎﹖
答:  我覺得好,豈碼我小朋友返學好開心.

問:  中文科是否用普通話教學呢 ?
答:  係用普通話教學的.

希望幫到你啦!

2010/11小一

我囡囡也是2010/11小一, 對於陸小, 還心大心細呢! 希望各位媽咪給點意見.

每天都有導修堂嗎? 導修堂有多長? 聽你說功課好像不太多, 放心了點. 聽說還有錄音功課, 小朋友能應付嗎 ?

TEST/EXAM 很密哦,小朋友會覺得很大壓力嗎,要常常溫書嗎?

放學後還有興趣班嗎?

好像問題多了點.

麻煩晒各位媽咪

大部份功課也能在導修堂完成, 功課真不多.
錄音小朋友會自己識讀, 亦都很容易.
每教完一至兩就會 有小測, 我都幾懶 通常測前一日一齊溫一陣就算, 其實只要上課明白內容 Test 就會好容易, 放心啦~

原帖由 joyceho76 於 10-6-18 13:35 發表
我囡囡也是2010/11小一, 對於陸小, 還心大心細呢! 希望各位媽咪給點意見.

每天都有導修堂嗎? 導修堂有多長? 聽你說功課好像不太多, 放心了點. 聽說還有錄音功課, 小朋友能應付嗎 ?

TEST/EXAM 很密哦,小朋友會覺得 ...

補充少少資料

問: 導修堂有多長?
答: 35分鐘

問: 小朋友會覺得很大壓力嗎,要常常溫書嗎?
答: 我覺得考得密,反而溫得多d,唔太覺得小朋友辛苦.

問: 放學後還有興趣班嗎?
答: 有興趣班的,星期五下午和星期六都有.

原帖由 joyceho76 於 10-6-18 13:35 發表

TEST/EXAM 很密哦,小朋友會覺得 ...
‹ 上一主題|下一主題