用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34區派位結果請進
樓主: fannyyip0612
go

34區派位結果請進 [複製鏈接]

魅力公主 醒目開學勳章

我都係乜都無, 我女果班個個都係1-3志願, 唯獨我女... 唉!
我同你真係黑仔....

聽日開始去叩門, 希望我地成功~

原帖由 1125bbmama 於 10-6-6 17:18 發表
你是否有後備既私小 或 直資 ? 我就沒有啦 , 今年 10 個 有 8 個小朋友都係 1-3 志願 , 我地就係個 2 個................就.... fire !!!!!

魅力公主 醒目開學勳章

我當時喊唔出

[quote]原帖由 CONNIEQ 於 10-6-6 14:39 發表
讀d名牌kg派咗連聽都未聽過嘅小學,真係心都實.如果係我實即刻喊出嚟.(我唔係落#下石,因為過兩年到我,好驚)
希望大家叩门成功,最緊要小朋友讀得輕鬆開心 ... [/quote]

我係個場就無哭 , 返到屋企得我同老公 2 個人時就有 , 可以點 , 最難接受係 8 成小朋友都入讀 1-3 志願 , 點解個 2 成會發生係我身上

原帖由 yingwong 於 10-6-6 19:48 發表
我都係乜都無, 我女果班個個都係1-3志願, 唯獨我女... 唉!
我同你真係黑仔....

聽日開始去叩門, 希望我地成功~

原帖由 1125bbmama 於 10-6-7 01:29 發表
我係個場就無哭 , 返到屋企得我同老公 2 個人時就有 , 可以點 , 最難接受係 8 成小朋友都入讀 1-3 志願 , 點解個 2 成會發生係我身上

我都有同感, 我女成績很好, 參加公開考試及公開賽, 全部都是A級, 但竟然派全區最差.....

她整天都不開心, 還要安慰她.

今天大家努力叩門.

Yovin,

請問你仔仔讀那間小學呢? 程度相當不淺?

原帖由 yovin 於 10-6-6 03:31 發表
首先,孖女同中協恩好大可能是因為她們同一隨機NO。大多數家長也會填兩份表(但作共同一單位去抽)。如果真是這情況,只要知道其中一個也等如另一個的結果。第二個都大叫???

小兒現升小三,同CHI-CHI-CHI一樣,福馬一,兩間獻主會二和 ...

我個大仔今年派去第一志願....真係好開心....
之前仲擔心到瞓唔著....
有d唔敢相信.....哈.....
開心死我....

努力加油 ! 我真係唔知有咩可以講 , 個腦都實晒 , 個心都死晒

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-7 01:35 發表

我都有同感, 我女成績很好, 參加公開考試及公開賽, 全部都是A級, 但竟然派全區最差.....

她整天都不開心, 還要安慰她.

今天大家努力叩門.

雖然我唔係今年參加大抽奬,不過見到一些失意的媽咪,都好撜你們心痛,但悲傷過後,還要努力,因為小朋友咁細,佢地以後要走o既路仲有好遠好遠,有你地咁緊張咁錫佢地o既daddy媽咪係身邊支持佢地,佢地一定有能力面對將來所有問題同困難,大家一齊加油,唔好放棄,因為小朋友都會感受到父母的傷心同壓力o架...你地要更加勇敢,面對失敗仍要積極面對,作孩子的好榜樣

我個b雖然出年先參加這個大抽獎,但而家已感受到當中的壓力,實在......祝大家good luck

原帖由 1125bbmama 於 10-6-7 13:08 發表
努力加油 ! 我真係唔知有咩可以講 , 個腦都實晒 , 個心都死晒

醒目開學勳章

派唔到理想學校的家長, 加油啊! 預祝叩門成功!!

(下年到我... )

記住派位嘅嘢係講運氣, 同你女好叻無關係架, 你女實會有間好嘅學校收你的! 希望你早日收到好消息啦!

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-7 01:35 發表

今天大家努力叩門.

ROUND 2 大抽獎係計住址: 佢有甲乙兩部份, 甲可填3間(不受校網限制, 即你可撰3間咩學校都得, 但亦可你本區果D都得), 乙只係可以填番你住址果區D學校。(E ROUND 唔會計分的)

教育局會比個#給每個學生(唔會有人知個#)按次序去派學校。

其實我都係新丁 希望幫到你啦!

原帖由 BOBO6 於 10-6-7 14:55 發表
ROUND2 大抽奬係唔係計住址果個校網,還會唔會計埋大仔/適齡...果15分呢???係唔係NUMBER前就派先呢,MANY THANKS

hihi,

我有D唔明白了, 你意思第1 ROUND是指自行派位嗎?
自行派位先計分架咋, 只可撰一間。
第2 ROUND是指統一派位(即通常6月公報E個)佢先計住址(即我之前所講甲/乙兩部)
你唔好混亂丫!

原帖由 BOBO6 於 10-6-7 15:34 發表
好多謝你解答我
我想請問你,第1ROUND CHOOSE 3間,係唔係跟我1,2,3志願順次序派位,因我想選就腳這2間是15分排1,2志願,第3志願先填20分母校,得唔得呢

原帖由 aquarius828 於 10-6-7 14:19 發表
記住派位嘅嘢係講運氣, 同你女好叻無關係架, 你女實會有間好嘅學校收你的! 希望你早日收到好消息啦!

謝謝你的鼓勵.

Would you give me more information about 新獻主會.
As I know, it is a new school deviate by 獻主會.
Which one is better? What's the % for their students (獻主會and新獻主會) study in band 1 secondary school?

原帖由 wensi 於 10-6-6 15:00 發表
我返而好想知有無人排
2.獻主會3.新獻主會 可以入到?

如果無乜即你今年D 人更加保守, 有好多人排左第一志願.  

lee 兩間派中學差唔過CSK

原帖由 ac321 於 10-6-7 19:53 發表
Would you give me more information about 新獻主會.
As I know, it is a new school deviate by 獻主會.
Which one is better? What's the % for their students (獻主會and新獻主會) study in band 1 secondary s ...

兩間都差不多, 派英中好似都around 4x%.
我只知新校都谷, 早兩年有fd 注冊就派copy book, 同有分班試.
獻主會聖馬善樂小學  
話1st 至3rd 中ge 一半人派英中=大概有44%
http://www.semops.edu.hk/images/link/5.pdf

原帖由 aquarius828 於 10-6-7 14:19 發表

是, 我都是這樣解釋比她聽, 現在我叫她要準備努力面試.

唉! 第二志願選"st rose"都入到? 請問係咪真架?

原帖由 JOJA 於 10-6-6 14:56 發表
咁即係話
第一志願選"st rose"
咪一定入

第二志願都有人入到

原帖由 irisleung7 於 10-6-8 08:33 發表
唉! 第二志願選"st rose"都入到? 請問係咪真架?

係都唔奇, 佢班多少少同埋今年開始要借校, d 人唔想去.

‹ 上一主題|下一主題