用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34區派位結果請進
樓主: fannyyip0612
go

34區派位結果請進 [複製鏈接]

魅力公主 醒目開學勳章

唉! 好愁好愁~~
你諗住叩邊幾間呀?

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-5 22:21 發表

我都是協恩為首, 但派了去領島.......

我都是協恩為首
我諗住演漁翁撒網,我五年後又有一個妹要跟尾!
我愁到不想說!

今年咁激烈, 真擔心我個女依家K2到我開始煩了, 個個媽咪都想博到協恩 / 天神, 唔博就O機會.......好煩呀 !!!!????

今日和我一起的2位朋友,
一個對孖女兩個女都派中協恩,
另一個朋友第2志願都中聖羅撒,

我只係選1.馬頭涌2.獻主會3.新獻主會,
心頭這麼低.......也給我派第7志願,
心碎了大半天.........

咁我知邊個係你個孖女朋友啦, 我企喺佢後面, 佢第一個女入協恩果時已經大叫入到協恩, 到排隊攞第二個女既結果時, 就正正排我前面, 我見到佢連中二元, 真係恨到流口水, 我又係首選協恩, 但只派第十志願, 真係同你朋友太大對比啦

講真, 真係非常唔妒忌你朋友咖, 哈哈
原帖由 cha-cha-cha 於 10-6-6 01:23 發表

心碎了大半天......... ...

我都係 PLK TAYSF 既媽媽呀 ! 你個女派左邊間呀 ? 我都好 down , 我係派第 10 志願 , 我聽到幾個同學既媽媽都係派第 1 志願 , 我 down down down down.........

原帖由 yingwong 於 10-6-5 23:37 發表
唉! 好愁好愁~~
你諗住叩邊幾間呀?

當年同樣心情

首先,孖女同中協恩好大可能是因為她們同一隨機NO。大多數家長也會填兩份表(但作共同一單位去抽)。如果真是這情況,只要知道其中一個也等如另一個的結果。第二個都大叫???

小兒現升小三,同CHI-CHI-CHI一樣,福馬一,兩間獻主會二和三。以為二三放獻主會入硬(我是獻舊生),結果派去七信義(我無私校在手)。註冊信義時,有位剛註冊完的媽媽係門口留淚,加上見到校內情況,使我個心好酸,不斷自責當初無同個仔去考私校。於是叩門,希望給點資料大家參考。

陳瑞琪400人收5人

CONTINUE

陳瑞琪400人收5人(INTERVIEW考埋國語)
福馬200多人收20人(INTERVIEW用口問MATH)
紅馬300人收15人(INTERVIEW分類題...幾深)
新獻主會150人收15人(INTERVIEW主要ENG)
九龍塘官立(不詳)(INTERVIEW問小兒興趣,BUT好深入,EG.小兒愛恐龍,問他懂多少條?介紹特性?懂不懂恐龍英文名?)
以上是小兒IN完後,說題目我知,大部分我不在場的。
現在小班下收生更少。
最後都叩門成功,不過我兒幼稚園是TOP3的,現在也讀得不容易。一二年級閱讀理解有文言文,英文自己作文P.1開始P.2已寫到100字。如果讀得上,小朋友也好喜歡上學! 但有些讀唔上,就常常不合格,雖老師沒白眼也有愛心,可是小朋友會有挫折感。

見到有一家長寫有啟思(私校)在手,這是好學校。

係呀, 第二個中果時都有叫, 當個職員搵第二個女張証既時候, 佢仲不斷同個職員講佢第一個女既情況, 仲希望第二個女都係抽到協恩呀, 個職員都唔識答佢, 只有笑笑口

我見佢2個女係排唔同隊既, 第一個女唔好似係D組, 另一個女係同我同一組G組, 咁即係話2個小朋友個號碼係差好遠, 咁都係同一組隨機號碼呀, 我唔熟抽籤程序, 請賜教

原帖由 yovin 於 10-6-6 03:31 發表
首先,孖女同中協恩好大可能是因為她們同一隨機NO。大多數家長也會填兩份表(但作共同一單位去抽)。如果真是這情況,只要知道其中一個也等如另一個的結果。第二個都大叫???

小兒現升小三,同CHI-CHI-CHI一樣,福馬一,兩間獻主會二和 ...

原帖由 yingwong 於 10-6-5 23:37 發表
唉! 好愁好愁~~
你諗住叩邊幾間呀?

有得叩門都叩

原帖由 yovin 於 10-6-6 04:12 發表
陳瑞琪400人收5人(INTERVIEW考埋國語)
福馬200多人收20人(INTERVIEW用口問MATH)
紅馬300人收15人(INTERVIEW分類題...幾深)
新獻主會150人收15人(INTERVIEW主要ENG)
九龍塘官立(不詳)(INTERVIEW問小兒興趣,BUT好深入,E ...

請問是否今天可開始叩門?
如陳瑞琪上網沒有寫有後補, 是否那資料就得.....

原帖由 luiluimama 於 10-6-6 08:31 發表
係呀, 第二個中果時都有叫, 當個職員搵第二個女張証既時候, 佢仲不斷同個職員講佢第一個女既情況, 仲希望第二個女都係抽到協恩呀, 個職員都唔識答佢, 只有笑笑口

我見佢2個女係排唔同隊既, 第一個女唔好似係D組, 另 ...

唔知點解2個小朋友是不同組別. 但我參加過一個私人機構舉辦的講座, 係話孖生的可以在表上註明, 咁就2個人只有一次抽獎機會, 一定會派同一間小學.

至於那位媽咪在知道第二個女的結果後咁興奮都好正常, 因為點知個派位SYSTEM有冇攪錯, 會否兩個女不同小學. 兩個都係ST. MARY, 又真係好值得興奮大叫!

原帖由 yovin 於 10-6-6 03:31 發表

小兒現升小三,同CHI-CHI-CHI一樣,福馬一,兩間獻主會二和 ...

我也是派第7信義會......命運相同.

我地上網bk搵資料時,
知道孖生的未必派同一間小學,
所以2個一樣時佢好興奮,
而且佢每月花$在對孖女身上達5位數字,
抽籤結果好,我也登佢開心,

今天我沒喊了,以往在孩子身上花掉的心機,
現在可大派用埸,積極去考試面試,
讓他知道這叩門位得來不易,
以後也該努力學習.

原帖由 luiluimama 於 10-6-6 08:31 發表

我見佢2個女係排唔同隊既, 第一個女唔好似係D組, 另 ...

原帖由 cha-cha-cha 於 10-6-6 10:12 發表
我地上網bk搵資料時,
知道孖生的未必派同一間小學,
所以2個一樣時佢好興奮,
而且佢每月花$在對孖女身上達5位數字,
抽籤結果好,我也登佢開心,

今天我沒喊了,以往在孩子身上花掉的心機,
現在可大派用埸,積極去考試面 ...

以我知, 孖生會派同一間. 你選唔同學校另計.  佢地個NO. 係一樣ga!  第一round 都係咁一係一齊入到, 一係一齊入唔到.

魅力公主 醒目開學勳章

我派左第 11 志願

原帖由 1125bbmama 於 10-6-6 02:12 發表
我都係 PLK TAYSF 既媽媽呀 ! 你個女派左邊間呀 ? 我都好 down , 我係派第 10 志願 , 我聽到幾個同學既媽媽都係派第 1 志願 , 我 down down down down.........

回覆 1# yingwong 的文章

讀d名牌kg派咗連聽都未聽過嘅小學,真係心都實.如果係我實即刻喊出嚟.(我唔係落#下石,因為過兩年到我,好驚)
希望大家叩门成功,最緊要小朋友讀得輕鬆開心

咁即係話
第一志願選"st rose"
咪一定入

第二志願都有人入到

原帖由 cha-cha-cha 於 10-6-6 01:23 發表

心碎了大半天......... ...

我返而好想知有無人排
2.獻主會3.新獻主會 可以入到?

如果無乜即你今年D 人更加保守, 有好多人排左第一志願.  

lee 兩間派中學差唔過CSK

你是否有後備既私小 或 直資 ? 我就沒有啦 , 今年 10 個 有 8 個小朋友都係 1-3 志願 , 我地就係個 2 個................就.... fire !!!!!
原帖由 yingwong 於 10-6-6 14:23 發表
我派左第 11 志願
‹ 上一主題|下一主題