用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘聖家vs德望小學,你會點揀
樓主: kcityma
go

九龍塘聖家vs德望小學,你會點揀 [複製鏈接]

如果聖家中學已經係你杯茶, 就揀聖家! 但如果你仲未死心, 小二都想再試下考插班入Maryknoll就揀德望!

想當年我又係抽中九龍塘聖家, 又係有細妹跟尾, 我老公就想家姐揀聖家, 到時細妹唔駛煩! 但我就好唔甘心, 因為囡囡各方面都好好, 只欠運氣, 所以我堅持要揀KTS, 小二再試插班! 始終私校程度高d, 對考筆試著數d! 為呢件事同老公爭持好耐...... 最後小女KTS過愉快一年!

第二年, 再試考插班, 皇天不負有心人, 最終協恩及Marymount同時取錄小女, 而我就選擇了Marymount!

小女E+讀得好開心, 佢好適應新環境, 亦好享受校園生活! 我老公成日都話全靠我當年果份堅持同信念 --- 因為我信我囡囡, 我信佢一定做得到!

原帖由 beautiful_mama 於 10-6-7 00:00 發表
啱啱睇下面forum,
真係估唔到有其他媽咪都同我有一模一樣嘅情況, 唔知揀德望定九龍塘聖家.
之前一早德望收咗, 抽獎諗住抽第一志願瑪利諾…點知結果抽到第二志願九龍塘聖家. 而聖家又確係非常唔錯!!
而家竟然心大心細 ...

原帖由 cherriemama 於 10-6-9 08:04 發表
如果聖家中學已經係你杯茶, 就揀聖家! 但如果你仲未死心, 小二都想再試下考插班入Maryknoll就揀德望!

想當年我又係抽中九龍塘聖家, 又係有細妹跟尾, 我老公就想家姐揀聖家, 到時細妹唔駛煩! 但我就好唔甘心, 因為囡 ...

OK!! 德望!!

:) Thanks everyone for sharing.....finally selected:德望!!!

原帖由 beautiful_mama 於 10-6-10 01:51 發表
:) Thanks everyone for sharing.....finally selected:德望!!!

決定咗之後係唔係輕鬆晒呢????

Cherriemama,

你的經驗同埋毅力, 令我有所啟發.  我也希望到時我囝囝也有這份運氣.  我也要學你一樣要相信我的囝囝, 佢一定得架, 一定做得到.

原帖由 cherriemama 於 10-6-9 08:04 發表

想當年我又係抽中九龍塘聖家, 又係有細妹跟尾, 我老公就想家姐揀聖家, 到時細妹唔駛煩! 但我就好唔甘心, 因為囡 ...

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

Congratuation!

Same as my choice last year, my daughter enjoyed GH so much!

parentslove

原帖由 beautiful_mama 於 10-6-10 01:51 發表

其實, 津校是否比私校難插某些學校班呢?

聞說, 去年或是前年, 瑪利諾小二插班中, 有大約5個是德望, 2-3個是其他私校, 但有一個是基華的.

我自己朋友的真實故事, 她小朋友唸聖家, 小二或小三插班入協恩.

當年, 我派位前, 心中已經排了, MCS, 聖家(下), 聖家(上), 德望. 不是因為德望不好, 而是想留多些錢.

原帖由 peggyyau 於 10-6-12 22:51 發表
Hi cherriemama,

本人現在的情形和妳以前一樣,抽不到天神和st. Mary。  本人現不知讀住德雅先,明年再考插班天神或st mary等,或讀返津校,因讀私校經濟負擔大。  如想明年再考插班,choice 私校 德雅定九龍塘好些?  可否給 ...

想插班, 首要條件係"成績好"! 因為唔係所有申請人都有份考插班試, 而係你先寄小一最update果張成績表俾心儀學校, 佢覺得你適合先有份考筆試!

協恩只選~10個人考試, 而瑪利諾就選~40人, 要突圍而出, 就要靠實力!

私校唔係一定得, 讀津校亦未必一定唔得, 只不過機會冇私校咁高! 正如普通學校一樣有學生考入大學, 不過成功率冇名校咁高! 阿囡當年好似收4個小二插班, 1個KTS, 2個德望, 另一個就唔清楚! 讀唔讀私小真係要睇自己經濟能力, 要預計萬一插班唔成功, 可唔可以應付到6年學費!

如果德雅vs九龍塘, 我覺得九龍塘好d, 起碼中學校網靚d! 而且九龍塘環境優美, 課程又好, 老師又有heart! 如果唔駛顧慮我細囡, 我都唔會轉校!

原帖由 peggyyau 於 10-6-12 22:51 發表

本人現在的情形和妳以前一樣,抽不到天神和st. Mary。  本人現不知讀住德雅先,明年再考插班天神或st mary等,或讀返津校,因讀私校經濟負擔大。  如想明年再考插班,choice 私校 德雅定九龍塘好些?  可否給 ...

其實我自己當時也沒有詳細去理解兩家聖家的不同. 我心想, 如果抽到聖家, 就會繼續聖家, 不去想插班. 我相信如果天意是這樣, 祂一定有祂的意思, 而且, 不想因為自己想小朋友插班, 而添加她的壓力.

聖家下是九龍塘聖家, 把它排先純粹因為當年派位中心在九龍塘聖家, 覺得校舍很靚而已... 嘻嘻...

原帖由 peggyyau 於 10-6-14 02:56 發表

請問聖家(下)是不是現在的九龍城聖家?  Why you choice 聖家(下) first and then 聖家(上)?

原帖由 nicolemummy 於 10-6-14 04:10 發表
其實我自己當時也沒有詳細去理解兩家聖家的不同. 我心想, 如果抽到聖家, 就會繼續聖家, 不去想插班. 我相信如果天意是這樣, 祂一定有祂的意思, 而且, 不想因為自己想小朋友插班, 而添加她的壓力.

聖家下是九龍塘聖 ...

我同學校clarify過, 九龍塘聖家=以前既上午校, 九龍城聖家=以前既下午校

parentslove2,

pls check pm

聖家成績好的已經可以考插班 MCS or HY.
但不可考天神和st. Mary
當年都是這原因放棄聖家

想考插班天神和st. Mary, 最好都是德望.

原帖由 kls12 於 10-6-14 14:03 發表

聖家成績好的已經可以考插班 MCS or HY.
但不可考天神和st. Mary
當年都是這原因放棄聖家

想考插班天神和st. Mary, 最好都是德望.

點解唔可以考天神和st. Mary's? 同一個修會定係成績仲未夠好?

自己人呀, 避免搶學生事件.

原帖由 elmolly 於 10-6-14 14:50 發表

點解唔可以考天神和st. Mary's? 同一個修會定係成績仲未夠好?
~easybring~

謝謝澄清.... 不過, 我估我都係唔記得架喇... 我女女結果都不是在聖家....

原帖由 elmolly 於 10-6-14 13:08 發表

我同學校clarify過, 九龍塘聖家=以前既上午校, 九龍城聖家=以前既下午校

原帖由 peggyyau 於 10-6-14 18:01 發表

如果想插班天神和st. Mary,除了德望,德雅可以嗎?

德雅就不清楚, 但德望在八月會有些位放出來,
有心的可等等.
‹ 上一主題|下一主題