用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 10-11入讀荔天小一家長請進...
樓主: DONUTBUBBLE
go

10-11入讀荔天小一家長請進...

我都覺得學校個網頁做得幾好!
原帖由 namnam320 於 10-7-6 10:42 發表

學校網頁我都好讚賞,資料充足!

原帖由 ray_ma 於 10-7-6 22:15 發表
我都覺得學校個網頁做得幾好!    

影到我地2個,但揾唔到牙女,可能去左廁所....
http://hk.myblog.yahoo.com/wwwai_ngai

大家今日有冇送亞女/仔返學前班呀??? 都好多人呀..

原帖由 ffeeii 於 10-7-8 14:12 發表

影到我地2個,但揾唔到牙女,可能去左廁所....

原帖由 DONUTBUBBLE
大家今日有冇送亞女/仔返學前班呀??? 都好多人呀..

我囡囡有參加,不過就唔係我帶佢番學,睇來好熱鬧喎。剛剛我囡囡打電話來話好好玩,但問佢有冇功課帶番來,佢又唔答我
3E 嵐嵐

我個女都話好好玩, 佢話有小小功課, 佢讀A班...

原帖由 namnam320 於 10-7-19 15:08 發表

我囡囡有參加,不過就唔係我帶佢番學,睇來好熱鬧喎。剛剛我囡囡打電話來話好好玩,但問佢有冇功課帶番來,佢又唔答我

醒目開學勳章

回覆 1# DONUTBUBBLE 的文章

大家好呀, 近排好忙, 剛剛先有時間上來, 原來大家都已經交流左唔少, 要快d追下d post 先

我個仔都有參加學前班, 係1b班, 佢話: 都唔好玩既, 淨係睇住我地做功課.....

另外放左學都有d家課咁...
[size=large]我大BB叫做卓恆呀~2月11日出世,3.65kg
[size=large]我細BB叫做卓邦呀~11月7日出世,3.32kg

係呀, 仲要寫手冊架, 亞女打比我話小息唔記得去toilet, 後尾問老師話要去, 都唔比佢都幾嚴謹架, 好彩佢忍到姐...

原帖由 四少奶 於 10-7-20 17:22 發表
大家好呀, 近排好忙, 剛剛先有時間上來, 原來大家都已經交流左唔少, 要快d追下d post 先

我個仔都有參加學前班, 係1b班, 佢話: 都唔好玩既, 淨係睇住我地做功課.....

另外放左學都有d家課咁... ...

唔該晒呀,因為我工作關係,放暑假我囡囡就會回嫲嫲度住,今晚我放工過去follow下佢D功課先!

我囡囡係C班,佢話一小息就要增取時間去洗手間,唔係上堂冇得去,佢都幾適應生活,我估佢九月上小一,應該冇問題:
3E 嵐嵐

我都問我個女有冇野玩, 佢話冇, 咁我話好悶law, 佢又話唔係呀, 好好玩...冇野玩但係又話好好玩...真奇怪...

原帖由 namnam320 於 10-7-21 15:16 發表

唔該晒呀,因為我工作關係,放暑假我囡囡就會回嫲嫲度住,今晚我放工過去follow下佢D功課先!

我囡囡係C班,佢話一小息就要增取時間去洗手間,唔係上堂冇得去,佢都幾適應生活,我估佢九月上小一,應該冇問題: ...

大家好, 阿仔冇參加暑期班, 所以要識得同學仔, 睇黎都要等八月尾喇.

我都問我個女有冇野玩, 佢話冇, 咁我話好悶law, 佢又話唔係呀, 好好玩...冇野玩但係又話好好玩...真奇怪...

我尋晚問過囡囡,其實直頭似來緊P1上堂情況,上一堂中文,就一個小息,然後上一堂數學,又一個小息,跟住英文堂,再玩多個遊戲活動就放學。我覺得幾好,這樣對佢地適應小一,有好大幫助!

尋晚我睇佢地D功課,我見我囡囡都handle得到,佢又話好開心,我相信佢地上堂氣氛好好!:D

其實佢地開始大個,所有活動唔會再像幼稚園般咁玩遊戲,最重係要佢地番得開心,我地做家長就放心!
3E 嵐嵐

原帖由 ray_ma
大家好, 阿仔冇參加暑期班, 所以要識得同學仔, 睇黎都要等八月尾喇.

唔緊要,開學後,我地家長,多D上來交流下
3E 嵐嵐

原帖由 namnam320 於 10-7-22 11:38 發表

我尋晚問過囡囡,其實直頭似來緊P1上堂情況,上一堂中文,就一個小息,然後上一堂數學,又一個小息,跟住英文堂,再玩多個遊戲活動就放學。我覺得幾好,這樣對佢地適應小一,有好大幫助!

尋晚我睇佢地D功課,我見我囡囡都handle得到,佢又 ...

係呀, 最担心佢去toilet, 佢唔係好想去, 又話自己冇...

[quote]原帖由 DONUTBUBBLE 於 10-7-19 15:17 發表

[/quote
阿圯都係讀1a班.......
我睇過d工課,開頭好淺............跟住會深d.....
老師會tick功課......我見有d錯都tick. ....你地會唔會呢????
http://hk.myblog.yahoo.com/wwwai_ngai

係呀, 大家要交流吓, 照顧吓.
係呢, 大家係咪大部份都住附近? 你地既小朋友坐唔坐校車呀?
原帖由 namnam320 於 10-7-22 11:39 發表

唔緊要,開學後,我地家長,多D上來交流下

係, 等我返去睇睇先...
原帖由 ffeeii 於 10-7-22 16:26 發表
[quote]原帖由 DONUTBUBBLE 於 10-7-19 15:17 發表

[/quote
阿圯都係讀1a班.......
我睇過d工課,開頭好淺.... ...

ray ma你好, 我屋企行過學校大約15分鐘, 暫時都唔會搭校車住
原帖由 ray_ma 於 10-7-22 22:21 發表
係呢, 大家係咪大部份都住附近? 你地既小朋友坐唔坐校車呀?

原帖由 ray_ma

我住深水埗,要搭校車呀,不過我個女就要求我送佢回校,放學就要坐校車!
3E 嵐嵐

Hi DONUTBUBBLE,
我就冇你咁近, 所有阿仔要坐校車.
原帖由 DONUTBUBBLE 於 10-7-23 10:59 發表
ray ma你好, 我屋企行過學校大約15分鐘, 暫時都唔會搭校車住

Hi namnam320,
之前我都有諗過送左阿仔返左學校自己先返工, 不過爸爸話費時落雨天麻煩, 所以都係決定比佢坐校.
原帖由 namnam320 於 10-7-23 12:16 發表

我住深水埗,要搭校車呀,不過我個女就要求我送佢回校,放學就要坐校車!