用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教有關"資優"
go

請教有關"資優" [複製鏈接]

有幾個教我3歲半小朋友既老師叫我同個女check下係唔係資優,請問咁細個是否已可以check及可在那裡check呢?
謝謝
   0    0    0    0

如果純粹是想知道小朋友是否資優,我不建議3.5歲小朋友就去做評估,因為孩子的言語能力始終未完全發展,未必太作準。

但如果是想了解小朋友現階段的情況,因材施教,選擇學校,又作別論。

原帖由 Anise 於 10-6-2 15:09 發表
有幾個教我3歲半小朋友既老師叫我同個女check下係唔係資優,請問咁細個是否已可以check及可在那裡check呢?
謝謝

Dr. T
Thank you so much
我都覺得咁細好難做評估,咁係未應該5歲後先做呢?咁而家我應該點做呢,因已有幾個老師叫我帶個女去CHECK下,我可以做D咩呢?
唔該哂

對有經驗的專業人士,為兩三歲的小朋友做評估並不困難,問題是做的目的為何?

如果只是為了一個"資優"的標籤,那不做也罷,因為做了也不會保証是資優。但如果是為了安排合適的培訓,就有進行測試的實際意義。

原帖由 Anise 於 10-6-2 16:28 發表
Dr. T
Thank you so much
我都覺得咁細好難做評估,咁係未應該5歲後先做呢?咁而家我應該點做呢,因已有幾個老師叫我帶個女去CHECK下,我可以做D咩呢?
唔該哂 ...

我都有聽過有D TEST係可以幫助了解小朋友而可以做到因材施教,方便選擇學校,可唔可以提供資料呢?謝謝!
‹ 上一主題|下一主題