用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 九月升小一,家長繼續上香港兒童合唱團嗎. ...
go

九月升小一,家長繼續上香港兒童合唱團嗎. [複製鏈接]

九月升小一,家長繼續上香港兒童合唱團嗎.

想請教, 小一以後功課多了,上學時間長了, 家長會減少子女課外活動, 怎取捨?  

香兒合唱團值得繼續嗎. (子女興趣一般, 未至於 "媽咪千祈唔好cut香兒啊~~" , 即是可上可不上.  所以不知道如果keep住,對日後有否幫助? 現實一句, 如果只是間唔中先幫佢地表演下, 考中學不是一個優勢, 可能讓他們畫吓畫算了, 起碼是他們"唔想cut"的活動之一,而且不會有太多額外為演出的彩排時間.

有家長的子女小學,中學都參加緊嗎.
請給意見. 謝.
   0    0    0    0

我都唸運呢個問題 - 等他十一/十二月第一次考試成績出後, 再算吧!

how about if own school also has choir? No need to join 2 choir?

我以前同囡囡有返親子班, 這位導師說當上小一後, 囡囡會很自然告訴你(媽媽這課外活動要cut, 而她喜歡的一定會堅持下去),我囡囡都係今年小一,開學才諗.

我女上星期六下午, 到時這段時間很寶貴, 現在上平日的,都要同導師重新安排,改星期六,日, 所以如果對將來"前途"不大, 不如暑假後便停. (一交要比兩個月嘛)
她會KEEP住D藝術RELATED的活動: DANCE, PIANO, DRAWING, 所以好似太多類似的.
我想KEEP 兩體兩藝算了. (其實都相當難.)
仲可能有英文同普通話添. 哎, 點分身?

原帖由 粉紅虎 於 10-6-2 15:15 發表
我以前同囡囡有返親子班, 這位導師說當上小一後, 囡囡會很自然告訴你(媽媽這課外活動要cut, 而她喜歡的一定會堅持下去),我囡囡都係今年小一,開學才諗. ...

我都會在9月cut Hong Kong Choir, 因為星期六想學其它野,香兒真係最應該cut, 因為一年先表演兩次.
‹ 上一主題|下一主題