用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教: 什麼茶點 for 小一小息時食用(除左餅&麵包以外) ...
go

請教: 什麼茶點 for 小一小息時食用(除左餅&麵包以外)

請分享你們為子女(小一)準備什麼茶點給他/她帶返學校 小息時吃呢?  小女話我成日比餅佢, 又乾又熱氣又無新意wor.  你地有無new ideas?  最好健康d同唔會容易變壞 (因放在膠盒內).

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 Happie 於 10-6-1 20:06 發表
請分享你們為子女(小一)準備什麼茶點給他/她帶返學校 小息時吃呢?  小女話我成日比餅佢, 又乾又熱氣又無新意wor.  你地有無new ideas?  最好健康d同唔會容易變壞 (因放在膠盒內). ...

最主要我會自己整麵包或曲奇或蛋糕仔比佢帶返學, 除左呢 D 我會外加下動物餅或旺旺, 有時都會比下蛋卷佢, 變左佢無咁悶.
整得兩個禮拜麵包我就會停一個禮拜, 等佢自己揀想帶咩, 而家屋企起碼放定三四種唔同類既餅乾同零食, 總之每日基本都會帶兩野食做茶點.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我專誠買了個乾果機,整些'平果乾,火龍果乾,比他們小息吃

紫菜, 香蕉, 梨, 蘋果, 烚蛋, 烚腸仔, 烚芝士腸(我叫佢第一個小息食, 以免放得太耐會變壞)

原帖由 Happie 於 10-6-1 20:06 發表
請分享你們為子女(小一)準備什麼茶點給他/她帶返學校 小息時吃呢?  小女話我成日比餅佢, 又乾又熱氣又無新意wor.  你地有無new ideas?  最好健康d同唔會容易變壞 (因放在膠盒內). ...

火龍果乾向邊到買到???

請問乾果機邊到買? 大約幾$?, THX

感謝咁多位mami的分享.  小女有新野食lar.  :

水果最好, 提子同藍莓都好, 一粒粒, 仲可以同同學分享

囝囝有三個小息, 帶3個膠盒,
第一個吃麵包,如提子包,肉鬆包,
第二個小息吃水果,提子或藍莓,
第三個小息及上校車前,吃餅干,各種各類,每星期換一次。

非常豐富。
原帖由 littlesmile 於 10-6-2 00:00 發表
水果最好, 提子同藍莓都好, 一粒粒, 仲可以同同學分享

不如試下堅果
對大腦有益,幫助學習

書包會唔會太重?

原帖由 Jack0128 於 10-6-2 00:18 發表

非常豐富。
...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

一日食咁多餐, 牙齒好易蛀呢:;pppp:

原帖由 Jack0128 於 10-6-2 00:18 發表

非常豐富。
...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

醒目開學勳章 王國長老

除左獨立包裝既垃圾食物之外(有時都寬鬆D, 俾旺旺, 甘大支果D佢返學, 唔好日日都有面包旦糕咁悶), 會俾細細個生果 eg細蕉, 細柑, 細apple, 士多啤利, 藍莓cherry等, 健康d

我阿女學校將D食物分做紅燈,黃燈同健康小食.個D薯片,媽咪麵同朱古力全部吾帶得.黃燈既可能有少少成份係紅燈食物.一般都俾下好素既梳打餅,水果同乾果,果仁,有時係少少紫菜,小蛋糕咁..

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-2 09:37 發表
除左獨立包裝既垃圾食物之外(有時都寬鬆D, 俾旺旺, 甘大支果D佢返學, 唔好日日都有面包旦糕咁悶), 會俾細細個生果 eg細蕉, 細柑, 細apple, 士多啤利, 藍莓cherry等, 健康d ...

請問乾果機喺邊度買呀?
原帖由 122510 於 10-6-1 22:25 發表
我專誠買了個乾果機,整些'平果乾,火龍果乾,比他們小息吃

參考吓!

http://www.baby-kingdom.com/?uid-6764-action-viewspace-itemid-13518

醒目開學勳章

原帖由 loklokma47 於 10-6-5 23:02 發表
參考吓!

http://www.baby-kingdom.com/?uid-6764-action-viewspace-itemid-13518

醒目開學勳章

但有部份是junk food喎, 我囝囝間學校已經出了通告不準帶媽咪/福字麵了.