用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 訂午餐問題 - 請指教
go

訂午餐問題 - 請指教

阿囡今年9月入讀小一, 有些擔心佢食午餐嘅問題, 請問午飯公司質素如何?  
另外, 訂飯是以日計算嗎? 我可選喜歡嘅日子才訂嗎?  因我想隔日叫工人姐姐送飯到學校, 咁小朋友既可與同學仔有共同食飯嘅話題, 有時又可食得有營養些

lunch, ok啦.  當然一定係冇自己帶既好食, 但又未至於難食.  校長講過, 係至在溫飽, 吾係在乎佢既味道, 所以一餐半餐, ok la.
我個女日日都訂飯, 佢又冇話吾好食, 有d都好好味, 不過有d就淡味d.
訂飯吾可以選日子訂,一訂就要成個月計算

Little_cy, 唔該哂

miumiu
u are welcome la

醒目開學勳章

我去參觀過飯盒供應商,你放心,佢地每日有比飯盒港大定中大去 check 住D營養,宜家全港都只係得佢係咁,個飯盒係冇味精,計過哂D營養,分分鐘重好營養過你自己煮,有幾間名校都係佢供應,我亦試食過係OK,所以我好放心比個女食學校飯盒.

原帖由 MiuMiu2004 於 10-6-1 14:32 發表
阿囡今年9月入讀小一, 有些擔心佢食午餐嘅問題, 請問午飯公司質素如何?  
另外, 訂飯是以日計算嗎? 我可選喜歡嘅日子才訂嗎?  因我想隔日叫工人姐姐送飯到學校, 咁小朋友既可與同學仔有共同食飯嘅話題, 有時又可食得 ...

可以揀日期訂, 因為我今個月都係幫囡囡訂15日, 佢地都接受, 你迎新日可以再問一問老師, 飯盒都幾大盒, 好少小朋友可以食完一整盒, 食到半盒已經好好了, 味道我未食過, 不過都係一般

原帖由 heimanlau 於 10-6-6 10:30 PM 發表

可以揀日期訂, 因為我今個月都係幫囡囡訂15日, 佢地都接受, 你迎新日可以再問一問老師, 飯盒都幾大盒, 好少小朋友可以食完一整盒, 食到半盒已經好好了, 味道我未食過, 不過都係一般 ...

如果係噤會唔會浪費 ?
每一日都食唔晒 ..
噤可唔可以同人 Share ?
同埋一個月 around 幾多錢到 ?

thanks

醒目開學勳章

其實我地都同飯商反應過P1,2可以細盒D,佢地都話已經細盒左,你知啦,小朋友自己食飯重唔揀野食咩,同埋掛住玩,小息又食左零食,所以個責任都係响返個小朋友本身,每餐大約好似$15.X,唔係好記得,每個月比200幾近300飯錢.
原帖由 happymama_jkc 於 10-7-29 09:17 發表

如果係噤會唔會浪費 ?
每一日都食唔晒 ..
噤可唔可以同人 Share ?
同埋一個月 around 幾多錢到 ?

thanks

原帖由 polarbb 於 10-7-29 10:30 AM 發表
其實我地都同飯商反應過P1,2可以細盒D,佢地都話已經細盒左,你知啦,小朋友自己食飯重唔揀野食咩,同埋掛住玩,小息又食左零食,所以個責任都係响返個小朋友本身,每餐大約好似$15.X,唔係好記得,每個月比200幾近300飯錢.
...

ok , thanks !!
我個女都 ok 大食啦 !
因為佢鐘意食飯 .. haha
但唔知小一之後會唔會都係噤大食啦 .. haha

噤有咩飯選擇 ?

醒目開學勳章

每個月中學校會派飯單比我地揀下個月食咩,每日都係3揀1,有飯,有麵,有漢堡.......
其實最緊要真係小息唔好比佢地帶咁多零食返去,因為10點幾小息,大約兩個鐘後又食飯,小息食太多野佢地就唔會食飯.
原帖由 happymama_jkc 於 10-7-29 16:52 發表

ok , thanks !!
我個女都 ok 大食啦 !
因為佢鐘意食飯 .. haha
但唔知小一之後會唔會都係噤大食啦 .. haha

噤有咩飯選擇 ?

polarbb,

聽你甘講個供應商好似都幾好呀!
請問係咪月頭要揀曬成個月餐單?  同埋一日有幾次小息?

原帖由 polarbb 於 10-7-29 18:02 發表
每個月中學校會派飯單比我地揀下個月食咩,每日都係3揀1,有飯,有麵,有漢堡.......
其實最緊要真係小息唔好比佢地帶咁多零食返去,因為10點幾小息,大約兩個鐘後又食飯,小息食太多野佢地就唔會食飯.
...

醒目開學勳章

得一個小息,月中派餐單時就要揀哂成個月食咩.
可能我平時屋企都食得比較清淡D,小盬小油小糖小煎炸,所以學校個D冇味精清淡口味我個女都接受到,我都覺得可以接受,最緊要係佢食得健康,好過比多多味精個D飯商.
原帖由 princesshk2 於 10-7-29 19:10 發表
polarbb,

聽你甘講個供應商好似都幾好呀!
請問係咪月頭要揀曬成個月餐單?  同埋一日有幾次小息?

原帖由 polarbb 於 10-7-29 08:18 PM 發表
得一個小息,月中派餐單時就要揀哂成個月食咩.
可能我平時屋企都食得比較清淡D,小盬小油小糖小煎炸,所以學校個D冇味精清淡口味我個女都接受到,我都覺得可以接受,最緊要係佢食得健康,好過比多多味精個D飯商.
...

我地都係平時小盬, 小油, 小糖, 小煎炸 (會食焗) 所以我諗學校 d 飯都岩女女食啦 .. haha

原帖由 曲曲 於 10-7-28 15:21 發表
請問學校用邊間供應商? 3.2.1嗎? 謝謝

Yes,321.