用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華同陳守仁你會點揀?
樓主: Pekklesiu
go

英華同陳守仁你會點揀?

我諗學校係咪叫做谷,真係好難講.因為而家好多幼稚園本身已經係教左好多教局定既小一甚至更高既課程.而好多家長亦已經俾左小朋友去學左好多超越幼稚園程度既野.咁小學如果已經揀左一批呢類既學生來讀,根本冇理由仲要照足教局既小一程度來教.咁樣教法,班學生亦都冇心機上堂啦.

原帖由 VKwan 於 10-6-3 11:16 發表
唔怪得之d程度要教到咁深啦,我fd話p2英文試卷出到p4程度。我估係為左確保稍遜的學生都有一定程度,所以係咁谷
http://era-central.blogspot.com/

回覆 1# dragonball0301 的文章

陳守仁都唔有連繫分嫁! 哥哥讀左, 弟或妹都唔係入到嫁?

點解咁樣講完.... 都重係咁多人報第二輪嘅....
呢招好似唔多駛得.....

原帖由 miffy 於 6/6/2010 17:19 發表
TSL d學生好活潑, 我以前接仔番學放學都同佢地同一架巴士, d印巴藉同本地學生玩到追來追去, v嘩鬼叫。

我fd大女讀過, 她說程度很淺, 學生又曳, 只不過是全英文, 有英文語言環境咁大把, 佢讀了一年, 轉咗校。 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

原帖由 miffy 於 10-6-6 17:19 發表
TSL d學生好活潑, 我以前接仔番學放學都同佢地同一架巴士, d印巴藉同本地學生玩到追來追去, v嘩鬼叫。

我fd大女讀過, 她說程度很淺, 學生又曳, 只不過是全英文, 有英文語言環境咁大把, 佢讀了一年, 轉咗校。 ...

我覺得小朋友真係幾活潑架, 不過又冇話咩國籍係特別曳囉。我仔果班小朋友, 印巴籍同學都係小息去圖書館果D, 反而香港學生仲會曳D呢。

我覺得程度可能數學係P1會淺D, 因轉左英文教數, 小朋友都要適應。但反之GS學既生字我果日見到有呢個字"characteristics"都打個突呢...P1學呢個字...我好似中學先學呢... 而英文p1冇考試, 但要做果個project都幾多野架...可能你個fd個女超哂班啦, 又特別乖巧, 所以要轉校囉。

英華屬band 1尾學校
校長同老師有熱誠於教學上
學生係學習上會較易入局
而且有升中問題冇煩惱
小問題只係男校
第日同女仔接觸會有些少隔膜
呢方面係我問過好幾個男校生的

陳守仁出色於英文
原因較多唔同種族小朋友入讀
但外界好似過份吹捧
因聽過唔少人有呢個結論

醒目開學勳章

I like TSL because the students can study in a happy learning environment.

Compared with past, the standard of the students have been changed a lot because it changed from EMI to DSS since 2000.

Let it growth, it can be a good and dream school, of course, for those "interested" parents and students.

I like tsl very much however i will choose ying wa for my son becuase ying wa has secondary school and i think it will be easier for my younger son to get in ying wa than tsl.

我想回覆Lovelybbs,有名的直資學校,是會直接勸告及用壓力令成績差的學生退學。英華校長請個全職教育心理學家註校,從小一已開始scan 有學障的學生,校長和心理學家會寫埋信confirm你,說明英華不合閣下兒子。並沒有調適。沒有給小朋友留班,直至小三受不了才走。
英華不會甘心做band1尾。
同英華比,tsl 相對讀書壓力較小,我見兩個小五男仔都不用補習,平時多project 。tsl 學生多不等派位,自行報直資英中。

另外,男拔,用關係入小學,成績追不上,讀完一年,都走。
我姪女幫男拔小二補英文,說是學生中最深。

我都有朋友兒子讀英華... 但兒子讀得都幾吃力! 朋友對我說壓力都幾大.... 其實在我的角度看. 這朋友的兒子也不是不勤力的一類, 也非常乖巧. 但和他談到學校或功課, 他比我的感覺就沒有當我和陳守仁家長或小朋友那麼表現得開心和快樂.
當然我相信兩間都是好學校! 比較學校邊間比邊間好真是多餘的.
了解自己小朋友, 明白他/她的長短處, 找一間適合他/她的學校生活,對我和我太太先至係最重要!!!
六年呀!!! 童年有幾多個六年呀!!
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

咁誇? 要請個全職教育心理學家黎scan學障既學生? 點解唔反而罷放d資源去幫助呢班有學障既學生?
原帖由 林嬌嬌 於 10-6-9 09:32 發表
我想回覆Lovelybbs,有名的直資學校,是會直接勸告及用壓力令成績差的學生退學。英華校長請個全職教育心理學家註校,從小一已開始scan 有學障的學生,校長和心理學家會寫埋信confirm你,說明英華不合閣下兒子。並沒有調適。沒 ...

原帖由 Lovelybbs 於 10-6-9 13:53 發表
咁誇? 要請個全職教育心理學家黎scan學障既學生? 點解唔反而罷放d資源去幫助呢班有學障既學生?

Yes, they really scan students since P.1 as I know from my relative's son studying there.

Reason is simple:  they want band 1 students.

原帖由 flostangraphy 於 10-6-9 11:13 發表
我都有朋友兒子讀英華... 但兒子讀得都幾吃力! 朋友對我說壓力都幾大.... 其實在我的角度看. 這朋友的兒子也不是不勤力的一類, 也非常乖巧. 但和他談到學校或功課, 他比我的感覺就沒有當我和陳守仁家長或小朋友那麼 ...

睇你同林嬌嬌既留言,就知有名氣既直資其實唔易讀,小朋友唔係果種質地就無謂去喇!

我估YW同九龍塘區私校都一樣,程度有返咁上下,如果個細路得,有時間玩,咪輕鬆囉,如果要追功課,當然會辛苦啦!一切都視乎個細路質地。

原帖由 WYmom 於 10-6-9 14:01 發表

Yes, they really scan students since P.1 as I know from my relative's son studying there.

Reason is simple:  they want band 1 students.
如果有得揀,係學校都揀band 1 student啦,世界係咁現實! 如果有得揀,連家長都想生個band 1 kid,但呢d野唔到自己話事之嘛

醒目開學勳章

原帖由 VKwan 於 10-6-9 17:05 發表
如果有得揀,係學校都揀band 1 student啦,世界係咁現實! 如果有得揀,連家長都想生個band 1 kid,但呢d野唔到自己話事之嘛

講得好

其實入得英華都唔會抱住入去hea o既心態
裡面競爭大就等同其他名小學同私小一樣
不過既然有入場卷, 又冇理由放棄而揀陳守仁

同意小朋友唔係果種質地就無謂去, 只會大家痛苦!
但唔讀過又唔知既, 同一学校, 有人讀得輕鬆, 又有人好大壓力, 好辛苦, 好視乎小朋友能力和性格。

我情願在村校考第一好過在名校考第尾。

原帖由 VKwan 於 10-6-9 17:02 發表

睇你同林嬌嬌既留言,就知有名氣既直資其實唔易讀,小朋友唔係果種質地就無謂去喇!

我估YW同九龍塘區私校都一樣,程度有返咁上下,如果個細路得,有時間玩,咪輕鬆囉,如果要追功課,當然會辛苦啦!一切都視乎個細路質地。 ...