用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無識人小一留班 ?
go

有無識人小一留班 ?

有無識人小一留班 ?

完仕跟唔上, 留班好定轉校好 ?

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 CFaHB 於 10-6-1 08:44 發表
有無識人小一留班 ?

完仕跟唔上, 留班好定轉校好 ?

我會揀轉校.

相同課程重讀一次, 小朋友更加會無心機, 眼見自己識得既同學仔全部升班, 只得佢留班, 有可能會有自卑心, 原本想為佢好而原校重讀, 反而係害左佢.

轉校佢就要以另一個標準去讀相同課程, 老師既教法唔同左, 變左佢無得用返舊有個套去做.

當然另一問題就係佢已經學過, 上堂時到底會唔會留心, 自以為識晒, 求奇了事, 呢樣都係要考慮既因素.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 1# miriam 的文章

小一都要留班, 咁你要正視一下問題所在, 是否課程較深 or 學習問題 e.g.讀寫障礙?
之後才選擇轉唔轉校.

有, 因為成績跟唔上而留班,
結果力爭上游 自己發奮
知道自己成績唔好
而要升班係要付出努力
自學 自理 能力都提高

小一留班其實有很多原因的, 成績跟唔上是其一, 性格也有關係. 我的女兒撰擇原校留班, 現在讀得很開心, 因為老師和校長都很愛護她, 令我十分放心!!!!!

小一留班其實有很多原因的, 成績跟唔上是其一, 性格也有關係. 我的女兒撰擇原校留班, 現在讀得很開心, 因為老師和校長都很愛護她, 令我十分放心!!!!!

I know one, who has dylexsia. Now p6 ,still not good academic result.

I think this is a correct move for students who are slow-learner, and parents need to make sure they have means to lift their kids learning ability. Or it is just a waste of time.

留完可以再次留,樓主小心!所以有 d 成十五歲讀中一。

國際幼稚園, 入左英小 (活動,功課小 好多人嘅 dream school), 中英都唔得, 零分常客 (數我唔知, 不過係英數), 算係近年尾出世, 上堂成日傾計 .... (老師其實唔太介意小朋友傾d計, provided that 你成績跟得上 ...) 小朋友性格開朗

佢媽咪同我傾, 我叫佢問班主任意見, 學校可以有咩安排, 佢又唔行動, 又呻個小朋友

如果主科無科合格, 係米一定可以留班 ? 教署話唔可以踢小朋友出校, 只可勸籲離校, 咁即唔離校都得 ? 佢媽咪唔捨得走呀, 好難先入到 wor ..........................

原帖由 bigfoothk 於 10-6-1 21:04 發表
幼兒園是活動定目標,小一是私校定津校?年頭定年尾出世,早一年定遲一年入學,中文定英文教學,男或女,有沒有其它問題?越詳細越清楚分析

認識兩個小朋友, CASES 如下:
1.  吾留、吾轉校。
所小學雖不是人所供知的名校, 但亦該區好有名的小學(功課很多 及 很多家長的dream school 升中派位好...當年小朋友派到該校時, 父母話開心到如中左六合彩... 所以點都吾轉校 )
不過, 該家長決定放棄份工自己教, 未有結果... 要看看考試有否改變.....

2. 原校留班, 因為成績跟唔上而留班, 因知道自己成績唔好,發奮力爭上游, 重讀 P.1 以很好的成績升上 P.2; 不過 P.2 - P.4 都依然於浮沈於Band 2-3 之間, 不過自理能力都提高了;佢媽媽話都有些得著...

*** 所以最終都系要看該家長如何決定, 因為最了解小朋友的能力系佢自己的父母 ***

原帖由 CFaHB 於 10-6-2 08:36 發表
如果主科無科合格, 係米一定可以留班 ? 教署話唔可以踢小朋友出校, 只可勸籲離校, 咁即唔離校都得 ? 佢媽咪唔捨得走呀, 好難先入到 wor ..........................

唔可以留班, 要直升。

我有五個朋友個仔係小一留班, 係母親們不斷去信學校要求留班的, 而信件中attached 有關文件, 如閱讀障礙評估等, 入院文件等。當中有位家長個仔考全級中間,  學校仍然給他留班, 你們估下是咩原因 ?  呢個方法很多人都可以用, 連考頭幾名都可以用得。 稍後開估。

問題還有一重呢 !

那媽咪不懂英文, 學校 memo, 書本又全英, 中英默書都零分, 認該是無溫習 (默書成個星期前都知範圍, 又唔係默得多.....), d memo 係佢 c6 睇架, 所以成日甩甩漏漏

轉校就應該唔會, 最想留班, 現正考試, 不過唔溫書, 博四科主科全部不及格, 順利留班 .....

咁如果一定要試升, 試升都唔合格, 係米真係可以留班 ? 如果係, 試升考試都一定唔會溫習.

個小朋友我睇唔出有問題, 都算開朗活潑架 !

父母離婚 ? 小朋友有病好快要做大手術 ? 大有$佬個仔, 話留就留 ? 上教署投訴 ? (呢個最似 !)

請開估, 或 pm 都得 ~

原帖由 beywat496 於 10-6-2 11:07 發表

唔可以留班, 要直升。

我有五個朋友個仔係小一留班, 係母親們不斷去信學校要求留班的, 而信件中attached 有關文件, 如閱讀障礙評估等, 入院文件等。當中有位家長個仔考全級中間,  學校仍然給他留班, 你們估下是咩 ...