用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 小朋友被人讚,家長開心! 如果被人話呢?
go

小朋友被人讚,家長開心! 如果被人話呢? [複製鏈接]

小朋友被人讚,家長開心!而且仲好有face!但 如果被人話呢?我哋有時會覺得少少"無face", 為何我們不能在這時跟我們的小宝貝共同進退呢?
   0    0    0    0

唔會唔開心,睇對方係物野語氣同目的,對小朋友心態了解唔了解.如果有d人淨係一句冇家教,呢d係冇建設性,又會傷害人嘅,我唔太接受.小朋友有錯要教,如果對方係有心,表達方式係完全唔同,記住,小朋友都係人,佢地都識要面.

王國長老

如果係善意既勸告, 我會願意接受; 如果係惡意既責罵, 我會非常抗拒

原帖由 愛貓 於 10-6-3 14:24 發表
如果係善意既勸告, 我會願意接受; 如果係惡意既責罵, 我會非常抗拒

我試過比兩個家長真接咁話我,我咪當無野 law,鬼叫人地個細路叻過咁多,返到屋企自我檢討一下,心唸『好彩話我,比囡囡知道就慘』,呀 Q 精神

一樣 因他的勸告可使我教迫小孩 但惡意我會即時反抗、最怕及最憎仲要有弟4者加入 無為意見
原帖由 愛貓 於 10-6-3 14:24 發表
‹ 上一主題|下一主題