用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問邊間融合教育小學辦學好d呢?
樓主: Cheukyin0108
go

請問邊間融合教育小學辦學好d呢? [複製鏈接]

請問 福德學校在邊區, 是否很遠
原帖由 sharon26788 於 10-6-9 23:03 發表
多謝大家意見,我心水都有幾間:

國際基教音樂小字
基華小學
廣東道官小 有家長話呢間學校家校合作好唔掂,最後係好無奈地轉校
鮮魚行  口碑都OK,最緊要家長唔好嫌棄呢間學校既環境等問題
葛量洪校友會黃埔小學  呢間學 ...

回覆 1# pocoyo123 的文章

at lok  fu

今曰去咗音小交表,都幾多人申請,見到有d小朋友都幾醒目,都唔知個仔入唔入到,不過e家d學校話就話小班教學,但一班都成25人,對我個仔來銃說都係大班咗,我估我要選一些只有十幾個嗰d學校。
請問有冇人聽過新會商會小學,d治療師都話呢間number one,做得好好。

醒目開學勳章

新會商會小學嘅口碑好好,只係擔心佢殺校, 6年小學,唔想年年擔心一次, 所以都係考慮中。

醒目開學勳章

我近排睇報紙~
話佢地今年辦私小一~
小一派位後佢地收到唔少叩門學生woooo
同埋~佢地自報導出街後,多左好多有心人士捐錢同幫呢間學校。
如果有興趣既家長,可以打去問/同埋佢地而家星期六有做幼稚園既活動~都可以去打去查詢下。
呢間學校我d學生家長都話真係好好,同埋我聽收音機,話佢地既小班教學模式真係小班教學,唔係用大班方法教番小班~~~
大家可以去了解下
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

<教養孩童 使他走當行的道 就是到老他也不偏離>

可考慮慈雲山聖文德天主教小學,她的融洽辦得不錯,對小孩照顧週到,測考有好安排,有ta教學助理跟,有社交小組,又有言語治療,簡直是SEN生的天堂之選。

請問呢間新商會在邊區?
原帖由 SoNyPig 於 10-6-12 10:49 發表
我近排睇報紙~
話佢地今年辦私小一~
小一派位後佢地收到唔少叩門學生woooo
同埋~佢地自報導出街後,多左好多有心人士捐錢同幫呢間學校。
如果有興趣既家長,可以打去問/同埋佢地而家星期六有做幼稚園既活動~都可以去打去 ...

其實我個仔剛剛5YR, 讀S位, 今年可能都會讀多一年, (因佢只讀左8個月s位, ) 都唔知出年會直上小一, 定多讀一年K3, 不過, 都會留意下小學資料, 因佢有專注力不足, 以前上I位大班日日發夢, 依家讀左8個月S位小班后, 好大進步, 所以小學好想搵一些真正小班, 最好得15人最好啦, 唔知有無呢?

我個仔又係讀I位,專注力好差,本來今年富昌有s位比佢,但我最後都drop咗,唔想佢repeat k3,留返quota比佢year 1.
原帖由 pocoyo123 於 10-6-12 23:37 發表
其實我個仔剛剛5YR, 讀S位, 今年可能都會讀多一年, (因佢只讀左8個月s位, ) 都唔知出年會直上小一, 定多讀一年K3, 不過, 都會留意下小學資料, 因佢有專注力不足, 以前上I位大班日日發夢, 依家讀左8個月S位小班后, 好 ...

醒目開學勳章

原帖由 pocoyo123 於 10-6-12 22:27 發表
請問呢間新商會在邊區?

上環~~

不過我知道都有學生係柴灣(唔知係咪叫東區)坐校車番學

p.s 前幾日聽881晴朗的一天,因為佢地之後有幫呢間學校做個專訪,佢地黎緊(如果我無記錯) 28/6 會係九龍區專接小朋友同家長去參觀新會商會學校。
(好似話有個張超雄先生(我應該無記錯)幫呢間學校搵有心人士sponsor 免費校巴係九龍接小朋友去學校(九月開始)
有興趣可以查詢下...我都係聽收音機的
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

<教養孩童 使他走當行的道 就是到老他也不偏離>

1.學校在將軍澳
2.有功課調適, 有st上堂幫學生, 功課亦不少, 但不算太深
3.對有特殊需要學生-有言語治療,有駐校社工, 有社交小組
4.由於收生不多, 故可以小班,
hope it useful

想补充一吓,雖然新會商會今年行私小一,但多得熱心人士的捐助,學校不會收取學費,而且還增加了輔助資源。但無論點樣,最重要的是可以幫到啲仔女。

我個仔自從轉到這間學校後,他除了開心咗、自信心大咗之外,他在學習方面也進步了。你地有興趣的話可以直接致電學校再了解多啲。

原帖由 SoNyPig 於 10-6-14 11:02 發表

上環~~

不過我知道都有學生係柴灣(唔知係咪叫東區)坐校車番學

p.s 前幾日聽881晴朗的一天,因為佢地之後有幫呢間學校做個專訪,佢地黎緊(如果我無記錯) 28/6 會係九龍區專接小朋友同家長去參觀新會商會學校。
(好似 ...

請問你是邊間學校 ?
原帖由 anniemiwow 於 10-6-14 12:08 發表
1.學校在將軍澳
2.有功課調適, 有st上堂幫學生, 功課亦不少, 但不算太深
hope it useful ...

如果我個仔有機會入呢間,希望可以同你交流下。
原帖由 gho 於 10-6-14 15:35 發表
想补充一吓,雖然新會商會今年行私小一,但多得熱心人士的捐助,學校不會收取學費,而且還增加了輔助資源。但無論點樣,最重要的是可以幫到啲仔女。

我個仔自從轉到這間學校後,他除了開心咗、自信心大咗之外,他在學習方面也進步 ...

鮮魚行是好的, 對學生包容
沙田區可考慮禾輋信義, 我知入面都有自閉症學生, 老師都好了解自閉症 , 而且我知道之前有教學助理入班幫手, 但現在我不清楚, 應該都仲有!

無問題。希望你能夠為你的孩子找到一間合適的學校,讓他有個愉快的小學階段。從我之前的慘痛經驗,我體會到孩子讀得開心是最重要的。

原帖由 rvp 於 10-6-15 12:09 發表
如果我個仔有機會入呢間,希望可以同你交流下。

我都好怕個仔失自信心,呢家嘢仲衰過acadamic差,唔知有冇小朋友家住九龍走去呢間學校讀,個地點我check過都好似幾難去,好似下下都要喺上環打的,如果曰日開車,來回隧道費又好甘,我想問下你點帶小朋友返學?
原帖由 gho 於 10-6-16 00:33 發表
無問題。希望你能夠為你的孩子找到一間合適的學校,讓他有個愉快的小學階段。從我之前的慘痛經驗,我體會到孩子讀得開心是最重要的。

我知道有家長在屯門住,為了兒子,每天都送他到這間學校返學。我自己住在港島東,也是每天送個仔返學, 放學就乘校車。正如前面有位家長提過, 我知到學校現正研究提供免費校巴服務給港島及九龍某些地區的小一生返學放學,你可以聯絡學校問吓。

另外,商業一台 [ 在晴朗的一天出發 ] 的主持人--黃永發起,於 6月28日提供免費旅遊巴士給深水埗及其他地區的家長、學童到新會商會學校參觀,有興趣的話可致電 1872881 電台報名。

原帖由 rvp 於 10-6-16 02:42 發表
我都好怕個仔失自信心,呢家嘢仲衰過acadamic差,唔知有冇小朋友家住九龍走去呢間學校讀,個地點我check過都好似幾難去,好似下下都要喺上環打的,如果曰日開車,來回隧道費又好甘,我想問下你點帶小朋友返學?
...

我都想知邊間呀﹗係私校or 津校黎o架?
如不便公開,請pm我啦﹗thanks

原帖由 anniemiwow 於 10-6-14 12:08 發表
1.學校在將軍澳

1.學校在將軍澳

原帖由 amon28 於 10-6-10 11:59 發表
anniemiwow
請問學校有冇工課調適,有冇特別幫有特殊需要學生,教學模式係點樣?學校有冇st幫學生
‹ 上一主題|下一主題