用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問邊間融合教育小學辦學好d呢?
go

請問邊間融合教育小學辦學好d呢?

小兒有自閉傾向, 有語言能力, 智力正常, 但專注力佷差。現正於主流幼稚園讀書, 請問邊間融合教育小學辦學好d呢?  老師說很多融合教育小學收了不少有特殊需要的學生, 但又唔係有足夠資源去配合, 攪到唔三唔四.  至於私校方面, 英基都做得唔好, 唯一好d的是啟思/啟基學校, 請問你們有什麼意見呢?

原帖由 Cheukyin0108 於 10-5-31 19:04 發表
小兒有自閉傾向, 有語言能力, 智力正常, 但專注力佷差。現正於主流幼稚園讀書, 請問邊間融合教育小學辦學好d呢?  老師說很多融合教育小學收了不少有特殊需要的學生, 但又唔係有足夠資源去配合, 攪到唔三唔四.  至於 ...

你住邊區?

咁 KOWLOON 東有無邊間好小學介紹呢

我住將軍澳的

我又係煩緊選小一學校,個仔又係專注力弱,好學校好多都係大班,小班選擇很小。有d話就話融合,但做又係令外一回事。

請問大家有冇好的意見關於深水埗,九龍西或油尖旺?
thanks!

回覆 1# rvp 的文章

听說"方樹泉"都吾錯 , 實際不多清楚, 你可以問下.

回覆 6# Cheukyin0108 的文章

個人經驗 - 要知道一間學校做融合教育好與否主要看三方面:
1) 間學校有沒有心去做融合,這是最重要的(很多學校都話自己有融合教育,但只做表面功夫)。我兒子以前間學校是有融合教育的,但我每次提出一些調適要求時都因他們行政方面的原因而拒絕。
2) 學校在融合方面的經驗
3) 學校有沒有一個整體的關愛文化。 那就是說同學之間,師生之間會否包容,不歧視 (這往往取決於學校有沒有提倡,鼓勵)。這一點在孩子一年級時沒有那麼明顯,但當他們越來越大時,就會越來越重要。

對於以上幾點,我覺得中西區的新會商會學校做得很好。我自己的兒子也是跨區插班進去的。

多謝大家意見,我心水都有幾間:

國際基教音樂小字
基華小學
廣東道官小
鮮魚行
葛量洪校友會黃埔小學
紅磡信義學校
大角咀天主教
福德
嶺南大學香港同學會小學
五邑工商
日修
寶覚
(鳳)基千禧,好似話日修嘅校長過咗去

請大家比d意見啦!

廣東道官小早前在電視上介紹佢地點幫助有自閉証的學生,我都有記低這間學校,至於鮮魚行,佢會唔會太多新移民學生呢,不過佢好以小班教學,相對我地的細路會好些,其他我就唔知啦
原帖由 rvp 於 10-6-5 00:56 發表

國際基教音樂小字
基華小學
廣東道官小
鮮魚行
葛量洪校友會黃埔小學
紅磡信義學校
大角咀天主教
福德
嶺南大學香港同學會小學
五邑工商
日修
寶覚
(鳳)基千禧,好似話日修嘅校長過咗去

請 ...

我都想問吓, 沙田區有那間做得好??

回覆 3# rvp 的文章

奉基千嘻男校長, 在日修小學是完全沒有經驗的. 完全靠(靚女)主任 (現在的日修新校長)
大角咀天主教的課程幾深.

原帖由 midcocc 於 10-6-6 01:03 發表
我都想問吓, 沙田區有那間做得好??

我都想知,唔該。
Happy

原來係咁,多謝你的意見,我睇我都要give up課程深嘅學校,個仔好似越來越底能,教加一都教死我。
原帖由 12312 於 10-6-6 23:16 發表
奉基千嘻男校長, 在日修小學是完全沒有經驗的. 完全靠(靚女)主任 (現在的日修新校長)
大角咀天主教的課程幾深.

醒目開學勳章

原帖由 12312 於 2010-6-4 13:45 發表
听說"方樹泉"都吾錯 , 實際不多清楚, 你可以問下.

呢間聽聞話低年班都OK,到左高D就麻麻地喇.我都係舊年聽家長分享會時聽講既.

醒目開學勳章

國際基教音樂小字
基華小學
廣東道官小 有家長話呢間學校家校合作好唔掂,最後係好無奈地轉校
鮮魚行  口碑都OK,最緊要家長唔好嫌棄呢間學校既環境等問題
葛量洪校友會黃埔小學  呢間學校既校長都好有心,不過上年去觀校時,佢已講明壓力好大,好辛苦;小班教學25人,其中已經有五個有問題既小朋友,家長要多加考慮
紅磡信義學校
大角咀天主教
福德  聽好多個家長都話呢間好好,只要唔考慮學校位置,呢個係一個不錯的選擇
嶺南大學香港同學會小學  活動教學,小朋友可以適應就無問題
五邑工商
日修
寶覚
(鳳)基千禧,好似話日修嘅校長過咗去  新校長,聖公會幾年好似會轉一次,仲有就係功課較深,要睇小朋友既能力

呢幾間係我所知既,希望仲有家長可以分享多D

好多謝你的意見,鮮魚行這間學校其實都好合我心水,地點比較近,我覚得個校長唔介意新移民,因為佢哋有potential去學習,但好似我哋d仔,冇mud potential,我唔知佢會唔會包容,我之前都同個校長講過,佢冇正面回應,只係叫家長唔好label小朋友,佢好似唔係好識得分自閉症和ADHD ,我覚得個校長想push學校成績去同d大机構攞funding.仲唔係好肯定學校方向。

原帖由 sharon26788 於 10-6-9 23:03 發表

國際基教音樂小字
基華小學
廣東道官小 有家長話呢間學校家校合作好唔掂,最後係好無奈地轉校
鮮魚行  口碑都OK,最緊要家長唔好嫌棄呢間學校既環境等問題
葛量洪校友會黃埔小學  呢間學 ...

我去過嶺小簡介會,個校長成日強調自己學校課程唔淺,功課都幾深o架﹗所以唔係我杯茶﹗

葛量洪,因為收生不足,所以佢唔係好揀學生,而又好多有學障小朋友o既家長都揀佢,所以愈黎愈多要支援o既學生,兩睇啦.... 愈黎愈多,佢地就變得有經驗,不過壞方向諗,佢地未必支援到咁足... 唉...

日修,我聽協康社工講過,太多有特殊需要o既學生入左去,已經變成s位小學,所以如果想小朋友適應,就唔好揀佢喇...

原帖由 sharon26788 於 10-6-9 23:03 發表

國際基教音樂小字
基華小學
葛量洪校友會黃埔小學  呢間學 ...

hihi, 我兒今年9歲, Autism仔, 讀仁濟醫院陳耀星小學P2, 小班教學, 20-22人一班, 一級二班3-5個學障, 老師有d幾包容, 但社工姑娘幾好人, 可以查詢, 但最緊要自己清楚自己小朋友問題同坦白, 人地至知道怎樣幫手

anniemiwow
請問學校有冇工課調適,有冇特別幫有特殊需要學生,教學模式係點樣?學校有冇st幫學生
原帖由 anniemiwow 於 10-6-10 11:28 發表
hihi, 我兒今年9歲, Autism仔, 讀仁濟醫院陳耀星小學P2, 小班教學, 20-22人一班, 一級二班3-5個學障, 老師有d幾包容, 但社工姑娘幾好人, 可以查詢, 但最緊要自己清楚自己小朋友問題同坦白, 人地至知道怎樣幫手 ...