用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荃灣官立小學 2010/2011 New Year come
樓主: dindinma
go

2010/2011 New Year come [複製鏈接]

原帖由 ghost88 於 10-9-26 14:02 發表

Hi Wingwinglee,

May I know what class your child studying for P2?

2B, 你都有小朋友讀2年級?

原帖由 wingwinglee 於 10-9-27 13:17 發表

wingwinglee 你好,

我小朋友都係讀官小P.1, 我想請問測驗同考試大概係點嘅模式 ? 我唔知點同佢溫習.....

仲有, 收到通告話每個學期有2次評估, 要唔要溫習呢 ?
Sorry, 咁多問題....
薇璇在6月6日出左世啦 ! (2.97kg)
歡迎進入 => 璇璇開心樂園

原帖由 wingwinglee 於 10-9-27 13:17 發表

Yes, she is in 2E.

原帖由 ghost88 於 10-9-28 18:09 發表

Yes, she is in 2E.

小囡都有很多朋友讀2E的, 聽說2E的成績比較好,而進度亦比較快,是嗎?

原帖由 Pluto 於 10-9-28 11:24 發表

wingwinglee 你好,

我小朋友都係讀官小P.1, 我想請問測驗同考試大概係點嘅模式 ? 我唔知點同佢溫習.....

仲有, 收到通告話每個學期有2次評估, 要唔要溫習呢 ?
Sorry, 咁多問題.... ...

評估是一個測驗及考試前的預習,不計算入成績表的。

而範圍方面,老師會叫小朋友mark在家課日誌的,你照家課日誌的範圍與小朋友溫習就可以了。

原帖由 wingwinglee 於 10-9-28 19:22 發表

小囡都有很多朋友讀2E的, 聽說2E的成績比較好,而進度亦比較快,是嗎?

I don't know if their result is good or not. I just know she had a lot of homework to do compare to other class. I just don't know why? I though all the class will have the same homework to do but when I check the homework from internet then I found that their class homework is more compare to others. Do u have any opinion?

學校有蚊有蚤蛟

小女現讀1C,月中反家發現白白腿上有多個十次蚤蛟,
從那天開始我用過幾隻蚊怕
以下是結果

1/ tomato - no good
2/ 莫叮X - seems OK
3/ 花X水 - not long lasting/ no good

有無其他選擇?  請幫忙?

我覺得班主任很好,和他傾過三次電話,very helpful.
:sleep:

請問各位有經驗的daddy or mammi, 校褸是否很多機會穿著?  值得買嗎?  可以穿其他厚代替嗎?

謝謝!

原帖由 dindinma 於 10-9-30 10:08 發表
小女現讀1C,月中反家發現白白腿上有多個十次蚤蛟,
從那天開始我用過幾隻蚊怕
以下是結果

1/ tomato - no good
2/ 莫叮X - seems OK
3/ 花X水 - not long lasting/ no good

有無其他選擇?  請幫忙?

我覺得班主任很 ...

囝囝讀1D班, 返學咁耐touch wood他未試過比蚊咬過喎.. 你有沒有跟班主任反映過呢? 其實我都覺得學校地下girl toilet係有好多蚊/蝨, 因為我之前到過學校一去完toilet出來就發現有蚊咬了! "莫叮me"真係work架, 之前用red tomato完全冇效架!

你們好?小兒讀1C班,想問問一年級常識評估和考試會否供詞?謝謝!

原帖由 anpanmanhui 於 10-10-3 11:13 發表
你們好?小兒讀1C班,想問問一年級常識評估和考試會否供詞?謝謝!

想問下大家小朋友中文默書成績如何?我都有同仔仔溫完課本,但成績出來都唔好,第一次8x分,第二次7x分,老師不但默課本,又另加默其他詞語.阿仔成日溫完第二日又忘記.大家有無咩心得可以教我點同小朋友溫書?thank you!
熊仔04年6月1 號出世---3.04kg
細仔08年3月13日出世---3.42kg

原帖由 熊媽 於 10-10-6 00:22 發表

想問下大家小朋友中文默書成績如何?我都有同仔仔溫完課本,但成績出來都唔好,第一次8x分,第二次7x分,老師不但默課本,又另加默其他詞語.阿仔成日溫完第二日又忘記.大家有無咩心得可以教我點同小朋友溫書?thank you! ...

其實 有70分以上都好叻架啦, 我囡囡默英文第一次8x分,第二次6x分, 我睇到成績都眼火爆, 但沒有駡佢, 不竟只是小一學期初, 只同佢講下次要努力d!

原帖由 raneepoon 於 10-10-6 11:22 發表

其實 有70分以上都好叻架啦, 我囡囡默英文第一次8x分,第二次6x分, 我睇到成績都眼火爆, 但沒有駡佢, 不竟只是小一學期初, 只同佢講下次要努力d!

阿仔病左,星期一都唔知可唔可以返學?中文有進展性評估,唉,真被佢激死.
熊仔04年6月1 號出世---3.04kg
細仔08年3月13日出世---3.42kg

today is the first day of test.  my and my husband help to review the school material with my daugther starting from Sat.... So tired.  

my husdband taking a holiday today to review the books for her.

hope she can pass the test.

we will arrange a fun after the test.

HLW party with her english school on this friday and sat

everybody still have tomorrow test.  Work hard.
:sleep:
‹ 上一主題|下一主題