用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荃灣官立小學 2010/2011 New Year come
樓主: dindinma
go

2010/2011 New Year come

各位家長, 想問下書法P1-2 即係做乜?

原帖由 raneepoon 於 10-9-15 19:12 發表
各位家長, 想問下書法P1-2 即係做乜?

抄書 (用原筆抄考試的中英文默書範圍)

原帖由 wingwinglee 於 10-9-15 09:06 發表

如果我冇睇錯你仔仔係讀D班的, 我問過我囡囡, 佢話你仔仔係彭老師做班主住的(小囡上年亦是),其實你已經好好彩,她係一個有經驗及愛心的老師, 她亦很樂於同家長分享及學校的情況, 其實你可以在午膳或放學時間致電給她, ...

對呀!我的囝囝是讀D班的,妳的囡囡好醒目喎! 其實我已經跟他班主任溝通過了, 她說可能是我的兒子比較膽小, 暫時她都未有收過其他家長的電話關於各科老師的態度, 她都有跟我說比些時間給他適應, 遲些他會慢慢習慣的, 叫我不要太擔心呢! 盡量不要再問亞仔關於老師的態度, 他放學後可以問他其他在學校的情況等, 免得他又再想起老師嚴厲的樣子呢!
想請問妳, 我見亞仔以前幼稚園同學仔讀的小學都有於開學之後再開一次詳盡的家長會或可會見自己小朋友的班主任和學科的老師了解上課的情況, 還可以參觀他們上課的課室等等...請問荃官是否有舉辦呢? 另外學校會否安排有觀課日? 太多問題了, 真的不好意思!

原帖由 surewin 於 10-9-16 13:22 發表

對呀!我的囝囝是讀D班的,妳的囡囡好醒目喎! 其實我已經跟他班主任溝通過了, 她說可能是我的兒子比較膽小, 暫時她都未有收過其他家長的電話關於各科老師的態度, 她都有跟我說比些時間給他適應, 遲些他會慢慢習慣的,  ...

不用客氣, 大家都係想個小朋友係一個好開心的環境讀書,我個盡我所知的解答你的。

我諗學校遲小小會有個家長會(我上年係), 到時你可以見到教他的老師並可了解一下他上課情況。放心啦, 你的仔仔好快會適應的。

原帖由 wingwinglee 於 10-9-16 14:08 發表

不用客氣, 大家都係想個小朋友係一個好開心的環境讀書,我個盡我所知的解答你的。

我諗學校遲小小會有個家長會(我上年係), 到時你可以見到教他的老師並可了解一下他上課情況。放心啦, 你的仔仔好快會適應的。 ...

我都希望他快點適應吧! 多謝妳

原帖由 surewin 於 10-9-14 22:53 發表

他覺得體育/電腦/普通科的老師都好惡又沒笑容, 妳的囡囡是什麼老師教? 我已經安慰他老師只會閙頑皮的同學, 老師不會閙乖的同學, 但可能佢覺得那些老師閙同學的態度很嚴厲而嚇怕了他呢! 唯有希望他可以慢慢適應吧... ...
我問過阿仔佢都話體育老師好惡,見到佢都想匿埋喎
[/url]

原帖由 ETET 於 10-9-17 00:55 發表
我問過阿仔佢都話體育老師好惡,見到佢都想匿埋喎

妳亞仔都係咁講? 好攪笑喎!
不過現在亞仔又話個普通話老師仲惡喎, 同體育科老師有得fight呀 唉..希望亞仔快些習慣啦!

原帖由 surewin 於 10-9-17 23:19 發表

妳亞仔都係咁講? 好攪笑喎!
不過現在亞仔又話個普通話老師仲惡喎, 同體育科老師有得fight呀 唉..希望亞仔快些習慣啦!
可能幼稚園老師同小學老師真係有分別,對小朋友冇咁呵護,加上講嘢又大聲兼冇乜笑容嘅話,咪覺得惡死囉!遲d大家應會習慣的!
[/url]

小一開始默書未?

我想問吓..在教學方面...老師會唔會有時用貼紙獎勵形式..去吸引小朋友在學習方面有進步.....

看到以上媽咪門的comment ....好多老師比較嚴..是否每一間小學都是呢 ??? 定係官校會特別嚴呢...pls comments.

回復 69# wingwinglee 的帖子

中文科昨天開始默書了, 亞仔拿了100分, 佢開心到飛起! 英文科24/9才是第一次默書!

回復 70# alexyanyan 的帖子

老師都有以貼紙和印仔獎勵學生的, 不竟都是小孩子呢! 問過亞仔派去其他小學的幼稚園同學仔, 他們學校都一樣有嚴厲的老師呢!

surewin你仔仔都叻,我個仔得84分.
書法p1好似係中文有本書法,內有筆劃,跟住寫.阿仔就係話o甘做.有時都唔係好明佢寫個家課日誌呀.
熊仔04年6月1 號出世---3.04kg
細仔08年3月13日出世---3.42kg

回覆 2# surewin 的文章

thanks.

想問吓..英文用那本書? 是否有教phonics?

原帖由 alexyanyan 於 10-9-22 12:50 發表
thanks.

想問吓..英文用那本書? 是否有教phonics?

英文是用Longman Express, 課本都有教phonics的

原帖由 熊媽 於 10-9-21 23:34 發表
surewin你仔仔都叻,我個仔得84分.
書法p1好似係中文有本書法,內有筆劃,跟住寫.阿仔就係話o甘做.有時都唔係好明佢寫個家課日誌呀.

哈哈..代亞仔多謝妳 今次是讀默可能容易些, 因他以前幼稚園都已經習慣了! 我聽亞仔講佢地抄完功課之後會跟隔離同學仔互相核對的, 如果妳不明白亞仔寫的"家課密碼", 妳可以看看家課日誌最尾有版"家課簡表"可以幫助妳解碼架 再有不明白我可以幫妳問吓亞仔喎!

原帖由 surewin 於 10-9-22 23:33 發表

英文是用Longman Express, 課本都有教phonics的

thanks for yr prompt reply... i really want my son can study this school... 我聽講過荃官對普通話科唔係好注重...二年級媽咪可否告知??

原帖由 alexyanyan 於 10-9-23 16:22 發表

thanks for yr prompt reply... i really want my son can study this school... 我聽講過荃官對普通話科唔係好注重...二年級媽咪可否告知??

官小好似無phonics學,有無人可以肯定答到?
普遍話科p1都係一星期一堂.
我都覺小小失望,因為現有好多小學都係普教中.

原帖由 surewin 於 10-9-22 23:46 發表

哈哈..代亞仔多謝妳ops:" /> 今次是讀默可能容易些, 因他以前幼稚園都已經習慣了! 我聽亞仔講佢地抄完功課之後會跟隔離同學仔互相核對的, 如果妳不明白亞仔寫的"家課密碼", 妳可以看看家課日誌最尾有版"家課簡表"可以 ...

我都有睇下日誌個簡表,係有時我仔仔會寫多個英文字,或寫的唔清楚,我試過睇(1)變成CD問佢CD係咩?又唔知,所以有時要上校網先清楚,星期三個日誌英文科寫"tch欠簽名"我睇來睇去都唔知咩要簽.跟住係校網睇到係"ch1欠簽名".

原帖由 wingwinglee 於 10-9-21 13:17 發表
小一開始默書未?

Hi Wingwinglee,

May I know what class your child studying for P2?