用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荃灣官立小學 2010/2011 New Year come
樓主: dindinma
go

2010/2011 New Year come [複製鏈接]

原帖由 surewin 於 10-7-28 14:19 發表

Hi, donaldL,
你好! 請問你囝囝被編入那一班? 我的囝囝是D班! 保持聯絡!

Hi Surewin

我仔仔入左A班! 月頭我無去到家長會,所以想知道學校午餐開始申請未?  (打去學校叫我打去供應商,打去供應商又話學校未比資料佢地,我唔想仔仔返學無飯食!)

hi surewin,
我地唔係舊生, 第一輪都唔係選荃官, 仔仔是叩門入的, 有時間可以多d交換情報呀.....

原帖由 surewin 於 10-7-25 18:45 發表

Hi, waiwing,
妳好! 亞仔有個同學都被編入A班喎, 因他的爸爸是舊生, 所以第一輪已是順利入了荃官, 好奇一問, 請問妳的囝囝是否都是第一輪已入了荃官?
希望以後多多聯絡, 交換學校情報啦 ...

唔知有幾多個咁樣既同學仔呢???

原帖由 ETET 於 10-7-26 00:08 發表
係囉咁啱嘅,原本喺石圍角做同學,宜家就大家一齊喺荃官小做同學,不過可惜唔同班
呢度咁多A班嘅,只得Sweetman個囡同我個囝係B班!
B班同學仔你哋喺邊呀))) ...

Hi donaldL,
我仔仔都係A班, 我地都想知幾時開始申請?

原帖由 donaldL 於 10-7-28 15:31 發表

Hi Surewin

我仔仔入左A班! 月頭我無去到家長會,所以想知道學校午餐開始申請未?  (打去學校叫我打去供應商,打去供應商又話學校未比資料佢地,我唔想仔仔返學無飯食!)
...

原帖由 waiwing 於 10-7-29 18:08 發表
Hi donaldL,
我仔仔都係A班, 我地都想知幾時開始申請?

我會繼續打去學校問下,有消息第一時間通知你

原帖由 donaldL 於 10-7-28 15:31 發表

Hi Surewin

...
乜月頭有家長會咩,我只知27/8有小一新生及家長日,會唔會到時先講訂飯啲嘢!
[/url]

原帖由 ETET 於 10-7-30 00:32 發表
乜月頭有家長會咩,我只知27/8有小一新生及家長日,會唔會到時先講訂飯啲嘢!

因為我收唔到信,所以月頭無去到,都唔知果日訂左飯未?

原帖由 donaldL 於 10-7-30 01:32 發表

因為我收唔到信,所以月頭無去到,都唔知果日訂左飯未?

放心啦我囡囡(升小二)都未有訂飯單,我諗會在小一迎新日或9月1日才有通告給你。

Hi Surewin

...

我只是在7/7返學校訂做校服, 學校那天沒有派發訂午膳表格喎, 不要太擔心! 相信27/8家長應該會派發的, 唔駛怕囝囝冇飯食喎

原帖由 surewin 於 10-7-30 22:51 發表

我只是在7/7返學校訂做校服, 學校那天沒有派發訂午膳表格喎, 不要太擔心! 相信27/8家長應該會派發的, 唔駛怕囝囝冇飯食喎

咁! 我就放心晒, thank you

原帖由 wingwinglee 於 10-7-30 09:07 發表

放心啦我囡囡(升小二)都未有訂飯單,我諗會在小一迎新日或9月1日才有通告給你。

how are you! may i ask you a question. do the 班主任 will always contact you to let you know your daugther performance at school???
do all the teachers very nice?? i heard before this school most of the teachers quite 嚴肅.

各位荃官家長,
你們的小朋友已返了一星期學了, 他們有什麼感覺? 亞仔就話d 老師好惡死, 佢仲比個體育科老師嚇到喊左出來, 攪到朝朝都唔願返學, 真不明白他們只不過是小小的小一生, 為什麼要用咁嚴厲的態度跟他們說話呢

各位家師

想問下你地睇小朋友既家課日誌既時候, 有時會唔會唔明做乜架

原帖由 raneepoon 於 10-9-14 09:23 發表
各位家師

係呀, 好似猜迷語咁, 問佢又唔知, 死未 !
不過, 你可以上學校網同睇下家課日誌後面有個對照表, 會有d提示....
薇璇在6月6日出左世啦 ! (2.97kg)
歡迎進入 => 璇璇開心樂園

原帖由 raneepoon 於 10-9-14 09:23 發表
各位家師

我上年都係咁, 不過經過一年的訓練,依家已經習慣了。  不過你可以睇家課日誌後面的對應表, 你睇咗應該會明白有什麼功課的。

原帖由 alexyanyan 於 10-8-5 23:04 發表

how are you! may i ask you a question. do the 班主任 will always contact you to let you know your daugther performance at school???
do all the teachers very nice?? i heard before this school most o ...

班主任不會主動致電給你的, 除非你的小朋友有意外或有特別事情要講給你知。  

好好彩, 小囡的小一時的班主任及其他教她的老師都非常好人, 仲好關心佢哋, 使她的小一生涯都算開心。

但你要有準備, 由小二開始, 老師會比較嚴厲。

原帖由 wingwinglee 於 10-9-14 13:28 發表

班主任不會主動致電給你的, 除非你的小朋友有意外或有特別事情要講給你知。  

好好彩, 小囡的小一時的班主任及其他教她的老師都非常好人, 仲好關心佢哋, 使她的小一生涯都算開心。

但你要有準備, 由小二開始, 老 ...

至慘亞仔已覺得小一既老師已經好惡了 點算?

原帖由 surewin 於 10-9-14 18:47 發表

至慘亞仔已覺得小一既老師已經好惡了 點算?

你仔仔是覺得教他的老師惡定覺得其他老師惡?

原帖由 wingwinglee 於 10-9-14 19:11 發表

你仔仔是覺得教他的老師惡定覺得其他老師惡?

他覺得體育/電腦/普通科的老師都好惡又沒笑容, 妳的囡囡是什麼老師教? 我已經安慰他老師只會閙頑皮的同學, 老師不會閙乖的同學, 但可能佢覺得那些老師閙同學的態度很嚴厲而嚇怕了他呢! 唯有希望他可以慢慢適應吧...

原帖由 surewin 於 10-9-14 22:53 發表

他覺得體育/電腦/普通科的老師都好惡又沒笑容, 妳的囡囡是什麼老師教? 我已經安慰他老師只會閙頑皮的同學, 老師不會閙乖的同學, 但可能佢覺得那些老師閙同學的態度很嚴厲而嚇怕了他呢! 唯有希望他可以慢慢適應吧... ...

如果我冇睇錯你仔仔係讀D班的, 我問過我囡囡, 佢話你仔仔係彭老師做班主住的(小囡上年亦是),其實你已經好好彩,她係一個有經驗及愛心的老師, 她亦很樂於同家長分享及學校的情況, 其實你可以在午膳或放學時間致電給她, 將你的擔心講給她知,她會幫你同其他老師及同你小朋友溝通及了解的。  

希望你仔仔很快可以適應學校生活啦!
‹ 上一主題|下一主題