用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學生名次與Banding
go

學生名次與Banding [複製鏈接]

學校只公佈個人三次呈分試的總分數及所屬banding,但不公佈名次,所以我們並不清楚小朋友是屬於banding的 頭、中、尾,只可憑猜度,但有可能估錯,影響選校策略!

請問學生及家長有無知情權? 有無家長有類似的情况?
   0    0    0    0

阿仔學校並冇公布呈分試總分數(除了每次中英數常既考卷分數),但有公布大概名次,以10為單位,如11-20/180,
或51-60/180.
如能明確告知banding,也算唔錯喇.
因為banding頭,中,尾,係大抽獎時一視同仁,全靠運氣.
最驚學校唔講所屬banding,家長真係束手無策.

原帖由 DKmum 於 10-5-30 22:50 發表
學校只公佈個人三次呈分試的總分數及所屬banding,但不公佈名次,所以我們並不清楚小朋友是屬於banding的 頭、中、尾,只可憑猜度,但有可能估錯,影響選校策略!

請問學生及家長有無知情權? 有無家長有類似的情况? ...

我覺得家長有權知道,如果學校規定不會於成績表內公怖,家長可以致電給班主任直接查詢。

我淨知"全港排名"只會送到所報中學去.

家長是有權知道學生的 Banding 的, 至於可否知道Banding 的頭,中,尾, 則不知道, 正常學校應該可以告知, 否則可至電當區的教育局查詢, 電話可在白色那本選校名冊中找到.

應該甘講, 例如有600百人去考一間中學, 其中一個係你既小朋友, 甘中學會SUBMIT 報了此校學生既資料上教育局, 之後亞教局比番LIST中學, 排好曬600百個學生既排行先後次序, 如陳小明排第一.....甘就知你小朋友排係邊個位, 但中學在此時候仍未知道學生既BANDING1/2/3. 係好後期中學才知, 仲要負責人至知, 老師都一般唔知.   

原帖由 Sherryko9 於 10-6-1 09:34 發表
我淨知"全港排名"只會送到所報中學去.

學校唔講, 可打去教育局查詢, 要不停地打, 搵完一個主任, 唔講再投訴, 肯定幫到你.

甘影響了小朋友去考中學, 有些中學係BAND頭至見, 甘小學無說小朋友BAND1位置, 是頭/中/尾? 好容易自行考兩間報, 都無得IN.  還有如轉區, 報屋企區, 甘學校區係強, 轉第二區, 無問題. 如不是, BAND1尾好容易變BAND2.

原帖由 catcatmom 於 10-6-4 08:45 發表
應該甘講, 例如有600百人去考一間中學, 其中一個係你既小朋友, 甘中學會SUBMIT 報了此校學生既資料上教育局, 之後亞教局比番LIST中學, 排好曬600百個學生既排行先後次序, 如陳小明排第一.....甘就知你小朋友排係邊個 ...

原來係咁,以上所講,係咪自行階段既做法呀﹖

咁我又想問,呢600個學生教局係點排既呢﹖各校試卷唔同,評分準測又唔同,假如a響名校考全級第二,平均分95,b響一般學校考全級第一,平均分97.6,咁a排先定b排先﹖定係教局只睇分數,唔會理會間學校出題深淺同改卷準則﹖

我仲想問有關抽獎程序,一間學校係點樣獲得中學學位架﹖比如一間小學有100個人, 有50人係band 1,30人係band 2,20人係band 3。呢間學校係咪就會獲派50個band 1學位呢﹖咁又會分邊50個位呢﹖區內有咁多間band 1中學,每間都派小小比我定點呢﹖定係同區學生去一個大pool,同區中學又去同一個大pool,響個大pool度先再按banding 同隨機number 分餅仔呀﹖如果係咁,即係同區比如有3000個band 1生,咁就由number最靚果個開始分起呀﹖

你嘅教育局分數係睇和你同一名次, 你同校前兩屆師兄師姊在中一分班試嘅分數(2年平均分),   呈分試只係令學生分到全級名次, 真正個分係之前兩屆同名次師兄師姊嘅平均分, 如果你之前同名次師兄師姐中一分班試考得差, 自已校內考得幾高分都無用, 而且每次分班試成績會有波動, 所以每年 Banding 嘅界線很難分得清楚。

Banding 只係你係在第幾次中搞珠抽獎, 只係一種機會, 無話過 Band 1 生一定有 Band 1 學校收, 例如學額少, 電腦序號後, 填表不當, 太進取, 都可能派位唔理想, 派去 Band 2 中學一點也不奇怪。

原帖由 aryee 於 10-6-9 13:34 發表

原來係咁,以上所講,係咪自行階段既做法呀﹖

咁我又想問,呢600個學生教局係點排既呢﹖各校試卷唔同,評分準測又唔同,假如a響名校考全級第二,平均分95,b響一般學校考全級第一,平均分97.6,咁a排先定b排先﹖定係教局只睇分數,唔會理會 ...

原帖由 ricetaster 於 10-6-9 20:26 發表
你嘅教育局分數係睇和你同一名次, 你同校前兩屆師兄師姊在中一分班試嘅分數(2年平均分),   呈分試只係令學生分到全級名次, 真正個分係之前兩屆同名次師兄師姊嘅平均分, 如果你之前同名次師兄師姐中一分班試考得差,  ...

thanks 你講既第二段我完全明,我只係假設果區band 1學位夠派果區band 1生咁問,將件事簡單d,因為我就算夠位派,我都唔係太清楚個派位程序,如果唔夠位,就更加覆雜。

第一段都好覆雜,但總算明左個制度,咁等我探下d師兄師姐咩料,計下自己進唔進取得過先
‹ 上一主題|下一主題