用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 可以向直資學校扣門嗎?
go

可以向直資學校扣門嗎? [複製鏈接]

想請教如果8月/9月無報直資, 例如黃錦輝等, 到最後6月放榜, 仲可唔可以扣門考入呢?(因為好想博攪珠!)
   0    0    0    0

原帖由 fafapoodle 於 10-5-30 16:55 發表
想請教如果8月/9月無報直資, 例如黃錦輝等, 到最後6月放榜, 仲可唔可以扣門考入呢?(因為好想博攪珠!)

冷門直資還可以,熱門直資就不要想了,單單waiting list已經很長。

黃錦輝可以嗎? 聽聞有不小家長考到後最終都會放棄(可能考到D更好的私校!), 可能尚未有公開成績可以睇到, 如果最後先扣門有機會嗎?

原來係絕對可以的。

我有成功例子。

有一間 TKO 出名直資, 第一輪收生比例係20:1, 好失望, 我囡係後備。 但係有一個幸運兒(我們同學)在八月才撞運氣一試該名校, 咁就比佢一叩即收。

所以我覺得後備即係唔收。

原帖由 fafapoodle 於 10-5-30 16:55 發表

其實只要你鍾意間學校就可以叩, 佢收唔收又另外一件事, 動作做左, 永不後悔.

小朋友考到直資 / 私校的家長, 放榜後一樣四圍叩, 咁就算間 私校 / 直資 有幾 "名", 都一樣有位出.  

有經驗係, 就算間小學有直屬幼稚園 (幾會似乎係0), 都係會收外人叩門, 重點係要做靓個 profolio, 小朋友幾日後要有準備 interview, 而家長係要有信心小朋友入讀之後係適合.

放榜日要勁早去入 profolio, 係誠意, 亦當校長跟本睇唔晒d profolio, 跟先後 一 lot 一 lot 咁睇同 call interview.  

good luck
‹ 上一主題|下一主題