用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才多唔多人交左form
go

優才多唔多人交左form [複製鏈接]

你地交form , 交唔交porfilio
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

佢真係好真呀, 門面功夫都唔做, 不過我聽個家長話佢個friend係間學校教架, 佢間學校叻嘅學生坐前面, 成積差嘅坐後面!

有抜尖,無補底的學校我不會考慮。

原帖由 nonoddy 於 10-5-30 15:03 發表
我個妹本來想申請既, 但佢有日去參觀, 見到個toilet咁dirty (冇水沖廁, 成個toilet都係tissue及xx), 就話呢間學校講到自己點好都冇用.. 咁簡單既衛生問題都搞唔dim! ...

"呢間學校真係好真, 門面功夫都唔做" ... 我都有呢個感覺, 因為聽 Briefing 當日佢叫 D 中學生出o黎用英文講佢地對呢間學校o既感受, D 中學生講到'甩甩o卡o卡'不特止, 仲要個個羅住張貓紙o黎讀, 心想呢班就係學校o既"精英"?? 定係佢想比我地 D 家長知佢地典型學生o既佢水平係咁樣???

再者 D 生先o既 presentation skill 都幾差, 講到好似急口令咁, 內容又空泛, 聽完 Briefing 後對呢間學校真係幾失望!!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

一向此類開心愉快學習的直資小學都很受家長歡迎。我見別人的小朋友日日返學玩得很開心。開心到唔肯放學。

而家大部份家長都唔鐘意谷的小學。

原帖由 nonoddy 於 10-5-31 11:32 發表
唔係申請小一咩? 點解搵中學生出黎講?

可能等你 foresee下如果你小朋友入左 GT 第時會變成點. 以我所知每個 briefing session 既表演環節都唔同,
我o既 breifing session 係 15/5 1:00-3:00pm.

簡介會當日的Q&A session我遲咗入課室,不過我聽到有家長問有關補底的問題,校長答:補底呢方面呢.....我地唔係唔做....做少少咁啦!!!我諗佢咁答其實即係無啦!

原帖由 nonoddy 於 10-5-31 11:34 發表
呢點我個妹話聽唔到佢咁講, 你係邊度聽番黎?
(因為出年到我申請, 我都開始要留意下邊間小學好, thx for sharing)

原帖由 nonoddy 於 10-5-30 15:03 發表
我個妹本來想申請既, 但佢有日去參觀, 見到個toilet咁dirty (冇水沖廁, 成個toilet都係tissue及xx), 就話呢間學校講到自己點好都冇用.. 咁簡單既衛生問題都搞唔dim! ...

係啦真係好dirty!!!校社keep得好差

TSL kids' presentation skills are a lot better than this crap school

王國長老

小小澄清:

1) 平日校舍洗手間係乾淨既, 相信當日多visitor而校工冇在場立刻清理所以變成咁.

2) 坐位問題, so far頭三年都係隨意調動, 等小朋友互相有機會接觸, 冇呢個所謂成績差坐前面, 成績差坐後面既安排.

如果係優才初小家長, 都會知分一group group坐, 好似幼稚園咁, 每隔幾個月調一次位.

唔係幫學校, 只係覺得好感慨, 睇到有家長可以咁用詞去批評一間學校, 丈八燈檯, 照見別人不是, 卻看不見自己問題.... 老話一句, 請尊重別人, 尊重自己, 無論係邊間學校家長, 個人修養及身教都非常重要

以上澄清希望對優才有興趣的家長提供進一步了解.

"港媽"

簽名被屏蔽

原帖由 nonoddy 於 10-5-31 20:00 發表
先要多謝妳提供資料, 唔係想刻意反駁, 只係我就呢個問題再次同我個妹msn講, 佢話佢同事在另一天(就係上星期六)都有去參觀,同樣係有dirty廁所的問題, 佢話分別佢左2個廁所, 都係冇水沖廁, 佢見到都唔想去, 忍到簡介會 ...

我同太太上年都有去優才(調景嶺校舍)聽簡介會,之後去優才(旺角校舍)面試,又唔覺兩度地方嘅廁所特別污糟。

此外,都係一句:「怎麼樣的家長,就會有怎麼樣的孩子」,作為家長,都係厚道啲好。

都係第一次見有人用toilet黎去judge一間學校好壞, 不過你妹妹及同事走寶啦~~anyway, 學校收先決定讀唔讀, 呢間都有好多人報架!

原帖由 nonoddy 於 10-5-31 20:00 發表
先要多謝妳提供資料, 唔係想刻意反駁, 只係我就呢個問題再次同我個妹msn講, 佢話佢同事在另一天(就係上星期六)都有去參觀,同樣係有dirty廁所的問題, 佢話分別佢左2個廁所, 都係冇水沖廁, 佢見到都唔想去, 忍到簡介會 ...

TSL kids 係唔係咁巴閉呢 ? 但我唔信優才係crap school囉, 點可以講得出口?????  

原帖由 mimame 於 10-5-31 17:38 發表
TSL kids' presentation skills are a lot better than this crap school

‹ 上一主題|下一主題