用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 廬峰畫廊(觀點中心)
樓主: ohmygosh
go

廬峰畫廊(觀點中心) [複製鏈接]

原帖由 TinHay 於 11-4-29 14:44 發表
盧峰畫廊(香港) call la, there is room for my 8 years old daughter la.... it's a good one year waiting but as for my son, he's 6 now & we waited for any opening but still waiting .....   

我女在黃大仙分校學過,無乜特別,同其他教兒童畫的畫室差不多,好多人,好迫,老師上落堂都唔會出黎,只有小朋友出入課室,課室是密封式睇唔倒裏面,我同職員講想見下老師個職員話唔得,最後無學了

見大家等咁耐,忍唔住要介紹另一個選擇,一間名不經傳的小畫室,不過要由觀塘搭10M專線去...

間畫室開了都有8年,那導師有美術教育學位及教育文憑,因用了不少時間畫畫擺展覽的關係,佢開既班不太多,勝在夠用心,小朋友很喜歡他,也有不少成人學生.

我的孩子也跟了5年,美術科為她增添不少信心,從不用我煩......

不講太多,有興趣的,可在星期六去其畫室望下,因那天最多班.

回覆 78# petpang 的文章

....

你都睇倒!其實,真正識水墨畫0既老師唔多,或者咁講,唔識畫水墨畫0既老師,偏偏要教水墨畫,事實係佢地用西畫0既顏料(佢地可能連西畫都唔識),劃在宣紙度,張宣紙用特別厚0個隻(唔容易爛),即係話,明明係劃緊西畫,不過劃在宣紙,咁就美其名叫教水墨畫勒,因為劃在宣紙上面,d小朋友同家長都認為係學緊水墨畫啦,呢d錢好容易賺囉。
原帖由 fonggg 於 11-6-9 20:15 發表
畫水墨畫用廣告彩???老師唔知有中國畫顏料架咩!!!性質同色相差咁遠,畫出來的氣息韻味就真係不敢想像.........

醒目開學勳章

原帖由 yunhai 於 11-6-9 21:31 發表
你都睇倒!其實,真正識水墨畫0既老師唔多,或者咁講,唔識畫水墨畫0既老師,偏偏要教水墨畫,事實係佢地用西畫0既顏料(佢地可能連西畫都唔識),劃在宣紙度,張宣紙用特別厚0個隻(唔容易爛),即係話,明明係劃緊西畫,不過劃在宣紙,咁就美其 ...

完全同意-.- 果時我兩個囡係出面學畫畫,我最記得復活節畫隻小雞同蛋,話係水墨畫,但係用水彩做,用水彩方法黎化開COLOR,雖然我對ART唔了解,但係呢方面我都識少少,心諗,你咁樣都叫水墨畫,D錢真係好好搵, 但係真係有好多人唔識睇而被呃

想問下廬峰係咪真係值得去學呀?本來一心打算報Art Farm藝術幼苗,因為口啤都唔錯,但昨日收到電話排左3年既廬峰打電話黎話有位,現在真係唔知選邊間好?

之前囡囡係jordan一間小畫室學,老師很nice,學生好多都讀kln tong 出名kg,囡囡初初很歡喜上,完成的作品也很好,好到有d懷疑老師有冇幫手做(最後覺得應是冇的),但6個月後囡囡竟然話5想再上,其實上課時間都不是太合心意,所以就stop左,諗著過幾個月後再join返.

之後係一本magazine睇到一份文章(似廣告多d)介紹了幾間畫室,幾喜歡其中一間,覺得很有心培育創意,囡囡試堂後又話很歡喜,立刻就放低$報了,現只上了一堂,上多幾堂再update大家.

最主要想講係有時出名的也不一定是最適合自己的.

我兒8歲在觀塘道盧峰畫廊已經學了三年了, 最近我將小兒畫薄交給一位曾做畫畫比賽評判看, 他說太差了, 沒有技考, 8歲可以畫得好D, 他說這樣學畫畫只是遊戲浪費金錢, 畫畫應該要專科, 例如學水彩就學水彩. 我聽後很失望, 但覺得很有道理, 盧峰畫廊只是以訛傳訛, 細心觀察畫廊沒有取得國際奬項, 只是錢錢錢, 學了三年仍然用蠟筆, 只有一年自己舉辦一次畫展, 要的又是錢, 所以最近我兒退學了, 畫廊電話生朱太惡言相向, 態度差劣, 令我更加不想小兒在畫廊學壞品行, 我想投訴但聯絡不到負責人, 投訴無門, 妳想想是否會讓小朋友學五年畫畫才分料 再學素描,油畫, 咁合共要學多少年, 十年, 八年.

回復 82# Ming-Ming 的帖子

Can you give me the telephone number of this drawing school?
Thx!

我個囡係廬峰學了四年覺得不錯,價錢合理,我又不覺得朱太很惡,有時見到d麻煩家長時,見到她都很包容。藝術很主觀,我的心態又不是想阿囡成為畫家,只要她學得開心,我就覺得ok。

原帖由 CAROL2003 於 11-6-25 10:03 發表
我兒8歲在觀塘道盧峰畫廊已經學了三年了, 最近我將小兒畫薄交給一位曾做畫畫比賽評判看, 他說太差了, 沒有技考, 8歲可以畫得好D, 他說這樣學畫畫只是遊戲浪費金錢, 畫畫應該要專科, 例如學水彩就學水彩. 我聽後很失 ...

由觀塘搭10M專線去...

Ming-Ming
pls pm me. Tks.

我個仔在廬峰差不多一年半了(三歲生日後便開始)﹐朱太很好人﹐很客氣﹐也很愛錫小朋友。教學方面﹐我不太清楚﹐因為我不太懂視覺藝術﹔不過我小朋友返得很開心﹐會一直學落去。

原帖由 bbpoon 於 11-7-10 00:35 發表
我個囡係廬峰學了四年覺得不錯,價錢合理,我又不覺得朱太很惡,有時見到d麻煩家長時,見到她都很包容。藝術很主觀,我的心態又不是想阿囡成為畫家,只要她學得開心,我就覺得ok。

...

我由小四至中五都係o向廬峰學畫,我會考時用 o既大份都係高班 o既技巧,算係終生受用。

很高興見到有舊生留言 ﹔麻煩可否描述一下﹕閣下在廬峰的學習經驗/體驗? 導師如何誘導學生創作﹐以及提昇技巧? 大部份人都一直在廬峰學上去嗎?

謝謝~

原帖由 tomfa 於 11-10-17 21:30 發表
我由小四至中五都係o向廬峰學畫,我會考時用 o既大份都係高班 o既技巧,算係終生受用。

回復 97# 黑羊媽媽 的帖子

Can you PM me the information ?

Thanks
Monday

回復 82# Ming-Ming 的帖子

Hi Ming Ming

Can you PM the information of your printing class?

Thanks
Monday

回覆 2# Monday712 的文章

‹ 上一主題|下一主題