用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 7月6日放榜日,如果被派中學未如理想,叩門有咩程序 ...
go

7月6日放榜日,如果被派中學未如理想,叩門有咩程序 [複製鏈接]

如果放榜當日被派中學未如理想,我有兩間心儀中學想去叩門,應該做咩嘢先呢?

1) 是否當日就要去原本被派中學先註冊,還是馬上跑去心儀中學報名?
2) 其實是不是同一天就要去註冊?還是有幾天期限。
3) 7月13日繼續去被派中學考「中一入學前香港學科測驗」
4) 通常叩門中學幾時通知的學生收唔收佢,要不要再考試?

請各位有經驗的家長指點下,希望7月6日快D到,快D了斷。
   1    0    0    0

原帖由 凍奶茶 於 10-5-26 14:28 發表
如果放榜當日被派中學未如理想,我有兩間心儀中學想去叩門,應該做咩嘢先呢?

1) 是否當日就要去原本被派中學先註冊,還是馬上跑去心儀中學報名?
3) 7月13日繼續去被派中 ...

答:當然係馬上去心儀中學叩門,好學校嘅截表期限得半日至兩日,所以要在放榜前一星期上去心儀中學網頁睇清楚收生要求。
答:2010789日先至註冊。
3) 713繼續去被派中學考「中一入學前香港學科測驗」

答:如果冇另一中學取錄,就要去原本被派中學考「中一入學前學科測驗」
4)
通常叩門中學幾時通知的學生收唔收佢,要不要再考試?
答:當要考筆試(//),第一階段收生結果係一兩日就通知家長,第二階段就要睇有冇人吾去註冊或再後嘅時間,要睇有冇學生轉校。

多謝2008mum2008的詳細回覆,明白了。

原帖由 凍奶茶 於 10-5-27 16:28 發表
多謝2008mum2008的詳細回覆,明白了。

如果你覺得自已踩界,有機會跌Band,或派得唔好,而你又同班主任熟;之前嗰晚試吓同班主任"寒喧"吓,睇吓會唔會八到料話你衰左;如果聞到"燶"味,要影印定多幾份副本,同 plan 好聽日個行程,如果唔係到時真係倒瀉籮蟹。同埋早一晚有心理準備好D,個小朋友如果冇心理準備就去叩門考試,實會打晒折扣架。
希望你唔駛啦。

現在日日望住個月曆等7月6日來臨,又唔知7月6日當日會發生乜事,簡直係度日如年,真係俾香港的教育制度玩死。

原帖由 凍奶茶 於 10-5-28 21:21 發表
現在日日望住個月曆等7月6日來臨,又唔知7月6日當日會發生乜事,簡直係度日如年,真係俾香港的教育制度玩死。

我都是.真是渡日如年.心情鬱悶 - 苦等.

原帖由 KWT 於 10-5-29 14:05 發表

點會苦等呢?
如果你準備充足,根本就唔駛驚。
而家得閒就同個小朋友做定演習,訓練同熟習吓叩門係點;晚吓手7月6日有驚喜呢,咁大家都會好開心。
萬一當日真係咁唔好彩,都唔駛咁手足無措吖。
仲有嘅就係考好D個期終試,人地Band1 頭諗住收梗就放棄,你考得好e個試係叩門就會著數D。
另外,你可以睇吓邊D人可以幫你手;就算最差最差,叩門都冇人收,咪馬上搵人幫手囉。如果你到時先諗下一步點行,真係會好唔掂;同時,通過咁樣,你亦示範比小朋友睇你點樣應付危機。
就算盡晒力,結局都係唔得;起碼你做過,點都好過乜都唔做到時先等運到吖。
只要盡左力,又有乜好驚呢?

要等真係好慘,所以點都會博下直資

原帖由 KWT 於 10-5-29 14:05 發表

pineapple0983,

真的很感謝您的意見!

我們這些還在個海裏游的,真的十五十六,非常忐忑...

大家繼續努力吧,不要放棄!

原帖由 pineapple0983 於 10-5-29 18:43 發表

點會苦等呢?
而家得閒就同個小朋友做定演習,訓練同熟習吓叩門係點;晚吓手7月6日有驚喜呢,咁大家都會好開心。
萬一當日真係咁唔好彩,都唔駛咁手足無措吖。
仲有嘅就係考好D個期終試,人地Band ...

原帖由 Maisie 於 10-5-31 09:43 發表
pineapple0983,

真的很感謝您的意見!

我們這些還在個海裏游的,真的十五十六,非常忐忑...

大家繼續努力吧,不要放棄!

唔怕同你講,去年這段時間我就係乜都唔做,大安旨意諗住掂梗,到左大抽獎放榜當日,同跟住ge個幾月,渡過左一段黑暗ge日子;當時個大女成日問我:點解我咁努力,個結局都係咁?
到今年個細仔要升中,我而家處之泰然,一D都唔驚。

原帖由 pineapple0983 於 10-5-31 10:23 發表

唔怕同你講,去年這段時間我就係乜都唔做,大安旨意諗住掂梗,到左大抽獎放榜當日,同跟住ge個幾月,渡過左一段黑暗ge日子;當時個大女成日問我:點解我咁努力,個結局都係咁?
到今年個細仔要升中,我而家處之泰然,一D都唔驚。 ...

看來妳大女去年派位應該不理想,最後是否叩門成功?
請問叩門是否一定要有叩門信,還是填叩門學校的申請表便可?請問有沒有叩門信可供參考呢?好讓我現在準備叩門文件。我的電郵已pm給妳,謝謝。

原帖由 凍奶茶 於 10-5-31 11:49 發表

看來妳大女去年派位應該不理想,最後是否叩門成功?
請問叩門是否一定要有叩門信,還是填叩門學校的申請表便可?請問有沒有叩門信可供參考呢?好讓我現在準備叩門文件。我的電郵已pm給妳,謝謝。 ...

多謝關心。
的確佢大抽獎派得好鬼差,派左去第19志願(係咁上下),叩門亦失敗左。但天無絕人之路,最後終於入到想入ge中學。
叩門信其實冇乜用,你放榜當日唔得就要馬上返學校叫校長寫定推薦信,e封信好過晒你自已寫ge信。
所以,我叫人早作準備;因為要叩邊間門到時先決定,已經太遲,叩完一間先諗到下一間係邊間,下下要返學校攞信,太費時失事。有D中學要小朋友現身但有D就唔駛(住),時間管理得唔好就錯失機會。
唔怕講埋,封信雖然同叠嘢一齊,但根本唔會有人睇;到最後或者會有人係咁意睇吓,所以你寫得點好都幫助不大。

原帖由 pineapple0983 於 10-5-29 18:43 發表

點會苦等呢?

pineapple,

真是苦等既.阿仔沒有什麼特出賣點,又沒有得獎獎狀(公認的如奧數,運動比賽等等).只是得些畢業証書如體操,自行填表時,很多都沒有地方寫下.有時想起仔仔上這些courses,用去不少時間及$$$$,可要用時,又不大有作用.唉!有時家長緊張,到頭來都沒有用.仔仔科科成績都很平均,雖然不是最差,沒有特出就沒有賣點,包裝困難.除出仔仔想像力豐富,好像上次自行interview,其中一part考官俾篇圖畫叫佢看圖講故事,張圖有2隻老虎,而仔仔可以想像是2個穿著老虎皮的人......可惜面試那有時間看你的想像力...

只有自己安慰自己,當然未到最後,會努力以赴,但一切都只能隨緣,看仔仔的造化.

原帖由 KWT 於 10-5-31 15:38 發表

pineapple,

真是苦等既.阿仔沒有什麼特出賣點,又沒有得獎獎狀(公認的如奧數,運動比賽等等).只是得些畢業証書如體操,自行填表時,很多都沒有地方寫下.有時想起仔仔上這些courses,用去不少時間及$$$$,可要用時,又不 ...

你也不用這樣沮喪,你們付出的也不會白費。
人生不僅僅只有升中;能入讀一間好的中學當然好,但入不了也不是世界未日。以沙田為例,我就認識2個小朋友拿獎學金進了HKU,都是在 BAND2 中讀;主要是看個人努力。
不過,話雖說回來,好學校的讀書氣氛大都很好,老師也較能發掘出小朋友的潛力,對小朋友幫助較大。

各位家長

祝你哋都能入到心儀學校!

原帖由 pineapple0983 於 10-5-31 16:12 發表

你也不用這樣沮喪,你們付出的也不會白費。
人生不僅僅只有升中;能入讀一間好的中學當然好,但入不了也不是世界未日。以沙田為例,我就認識2個小朋友拿獎學金進了HKU,都是在 BAND2 中讀;主要是看個人努力。
不過,話雖說回來,好 ...

知道而家做家長難.我個仔過几日就呈分試啦,我也很緊張........

原帖由 紀賢媽媽 於 10-5-31 17:22 發表

知道而家做家長難.我個仔過几日就呈分試啦,我也很緊張........

很多小學早已完成最後一次的呈分試了,我個女3月時已考了最後一次呈分試,老師還根據3次呈分試的平均分去計算全級名次,讓學校及學生估計banding作選校用途,你的兒子是否過幾日考學校的考試而已,其實不是呈分試,因為我個女下星期都要考試,只不過是普通學校考試。

原帖由 凍奶茶 於 10-6-1 11:32 發表

很多小學早已完成最後一次的呈分試了,我個女3月時已考了最後一次呈分試,老師還根據3次呈分試的平均分去計算全級名次,讓學校及學生估計banding作選校用途,你的兒子是否過幾日考學校的考試而已,其實不是呈分試,因為我個女 ...

我覺得佢應該講緊小五期終考嗰次呈分試(第一次呈分試)吧。
如果而家先考,真係。。。。。

原帖由 pineapple0983 於 10-6-1 11:35 發表

可能是畢業試.下星期我仔仔都要考畢業試.

原帖由 pineapple0983 於 10-6-1 11:35 發表

同意。
‹ 上一主題|下一主題