用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 長笛(Flute)都好好聽, 可以分享吓嗎?
樓主: kooku2004
go

長笛(Flute)都好好聽, 可以分享吓嗎? [複製鏈接]

回覆 9# 龍舌蘭 的文章

回覆 15# ming2 的文章

ming2:

多謝你的解釋, 我小朋友學左半年, 希望佢遲些掌握得好啲啦!
KooKuKooKu :pint:

回覆 17# 小伊 的文章

小伊 :

多謝你的提點.  我小朋友之前學左兩年鋼琴, 但就唔中意; 學flute反而係佢自已提出, 我又唔識, 所以比較緊張, 而家仲入埋學校學團, 希望佢唔好半途而癈我就安樂啦!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

我用緊果支長笛都係二手的, OK冇問題喎, 係有興趣可介紹我買嗰間比你

原帖由 happypiano 於 10-5-30 09:24 發表
ming2

想請問你當時點去決定俾邊一個女學長笛, 邊一個另一樣呢??

另想請問初學者要買長笛的話, 應該買什麼型號呀? 係邊度買會平d呢??

我又發覺幾多人學flute wor, 我的女女有學, 不約而同地連我個家姐個仔都有學

不過, 就同鋼琴老師一樣, 找個好的老師就唔係咁易, 我個女就轉過一次老師, 我家姐個仔就好似轉過兩次, 好多part-time妹妹仔/"靚仔"教琴/笛, 家長面前就口甜舌滑, 與學生獨處時就唔知教乜
天惠媽

原帖由 龍舌蘭 於 10-5-27 17:06 發表
請問有冇長笛老師可以推薦 ?

己pm我個女的那個給你, 都ok, 夾唔夾, 一切隨緣
天惠媽

有人介紹會穩陣D, 同埋成日轉導師, 對小朋友都唔好啦!教緊我女果位導師都係朋友介紹的,你有興趣就pm我啦

長笛既聲真係好優美~
不過香港都算多小朋友學, 因為學校樂器班, 如果係木管樂通常都以長笛和單簧管為主

yamaha211,221 已經升左價了, 最近去睇差唔多要3千幾至4千元一支@@
聽講是因為日圓升值, 如果買二手又好似唔係好衛生, 始終人地吹過

學長笛開始時要識得吹響笛頭, 好多小朋友因為氣唔夠集中而發出"乎乎"聲, 但只要慢慢改善咀形就無問題~

其實初學可以試下買些台灣牌子既笛, 平d, 同埋可以粗用, 長笛通常都係因為唔小心撞到或者按鍵漏氣, 所以要維修

醒目開學勳章

原帖由 Kareese 於 10-6-3 02:43 發表
ming2,

請問flute 有無分size? 妳說如買三千元的可用到5級, 咁考8級最低限度要買幾錢呀?比起piano or violin, flute難唔難學?

我識彈琴
個女就學緊琴同flute
我同個女都一致認為, flute 係難過琴
flute, 除左感情, 還要夠氣, 手指位

我個囝都學左長笛一年, 初時都擔心阿囝3分熱度, 想買支平長笛玩下先, 後來上網search過及問過老師, 老師建議買yamaha211, 因為其他牌子質量唔夠好, 初學小朋友唔多適合, 他們會吹得很辛苦

簽名被屏蔽

多謝各位推薦老師給我, 剛已找到一位新老師了. 再次多謝大家!

另外, 想問下懂音樂人仕的意見:
吹長笛時, 一般是以吐音來吹, 還是連音吹 ? 還是只有相同音階時才會以吐音吹 ?學多久才能控制自然流出的震動音?  (我不懂音樂, 表達得不好, 不知有冇高人睇得明我寫咩嗎? )
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

回覆 37# 龍舌蘭 的文章

我小朋友吹時係一個音吹一下, 但我上youtube睇人表演時唔係咁, 唔會好似吸一啖氣吹一下, 而係連住氣吹手指按掣;

我小朋友話佢唔夠氣做唔到表演者咁, 希望佢慢慢改善啦, 若果各位有好的提點請告知, 因為見佢實在吹得辛苦, 但好彩佢仲中意學.

原帖由 龍舌蘭 於 10-6-18 02:05 PM 發表
另外, 想問下懂音樂人仕的意見:
吹長笛時, 一般是以吐音來吹, 還是連音吹 ? 還是只有相同音階時才會以吐音吹 ?學多久才能控制自然流出的震動音?  (我不懂音樂, 表達得不好, 不知有冇高人睇得明我寫咩嗎? )
2樣都要, depends on 你隻歌.
震音, 有人用喉嚨, 有下惡, 有用肚, 好難講學幾內得.

有興趣睇下呢段video, 做得好清楚點用肚黎做vibrato sound
http://www.youtube.com/watch?v=ioz4UQejoYY

原帖由 mirinmak 於 10-5-29 11:04 PM 發表
May I know a boy of 5 years old could handle flute? When should he start?
換牙吹會辛苦, 又會漏風
‹ 上一主題|下一主題