用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 長笛(Flute)都好好聽, 可以分享吓嗎?
go

長笛(Flute)都好好聽, 可以分享吓嗎?

大家多數講鋼琴, 小提琴, 是否flute較少人學呢?
KooKuKooKu :pint:

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 msemily 於 10-5-26 14:13 發表
flute同clarinet都係比較多人學D既~~
我女都係學緊flute呀^^

My son is learning flute as well.

簽名被屏蔽

請問兩者學習上有可分別....邊種易於掌..

簽名被屏蔽

請問有冇長笛老師可以推薦 ?
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

醒目開學勳章

阿仔都學緊長笛.
佢既老師6月起脫離琴行,會上門教.
我覺得個阿Sir人唔錯,如有興趣,可以介紹比你.
具體事宜要自己問老師.
原帖由 龍舌蘭 於 10-5-27 17:06 發表

原帖由 一家的太陽 於 10-5-28 09:13 發表
阿仔都學緊長笛.
佢既老師6月起脫離琴行,會上門教.
我覺得個阿Sir人唔錯,如有興趣,可以介紹比你.
具體事宜要自己問老師.

太陽:
唔該晒!! 我個PM發唔出...
麻煩俾阿Sir資料我聯絡得嗎?

謝!!
龍舌蘭

捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

回覆 8# ming2 的文章

我小朋友吹flute成日有"乎乎"聲, 佢話係要個咀唇伸長, 同埋唔多夠氣咁, 請問大家的小朋友有無咁情況呢?
KooKuKooKu :pint:

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Hi, Lan Lan,

Long time no chat.  My girl's tutor is OK.  After his teaching for several months, I can hear the real "sound" of flute.  :)  Let me know if you want to try.

原帖由 龍舌蘭 於 10-5-27 17:06 發表

回覆 13# kooku2004 的文章

系個嘴形錯,唔應該刻意伸長嘴唇,吹flute唔同吹蠟燭,要用嘴角兩點控制,放鬆嘴唇,讓氣從唇中間穿過。

May I know a boy of 5 years old could handle flute? When should he start?

醒目開學勳章

ming2

想請問你當時點去決定俾邊一個女學長笛, 邊一個另一樣呢??

另想請問初學者要買長笛的話, 應該買什麼型號呀? 係邊度買會平d呢??

回覆 19# happypiano 的文章