用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 4/5月的皇家試出咗result未?
樓主: wbmom
go

4/5月的皇家試出咗result未?

你個女唔使問又係A啦,恭喜你先!

我就好失望,仔仔只得118分,覺得個老師太求其,一定要換老師!

原帖由 beetle 於 10-6-5 14:09 發表
我個女4月30日考,今日收到了分紙!
wbmom

各位有冇好piano老師介紹?九龍區,希望老師對學生有要求,唔係只為考試!

原帖由 wbmom 於 10-6-5 14:46 發表
你個女唔使問又係A啦,恭喜你先!

我就好失望,仔仔只得118分,覺得個老師太求其,一定要換老師!
wbmom

仔仔27/4考, 今日望過信箱都未有, 唔知會唔會寄去琴行呢? 好心急呀! 我驚仔仔的成績好差, 差到我接受唔倒就慘囉!

醒目開學勳章

原帖由 dong00 於 10-6-5 18:35 發表
仔仔27/4考, 今日望過信箱都未有, 唔知會唔會寄去琴行呢? 好心急呀! 我驚仔仔的成績好差, 差到我接受唔倒就慘囉!

我亞女係經琴行代報 , 所有野都係寄去琴行

剛打電話問琴行話已收到分紙, 即刻叫姐姐落去攞, 好緊張呀! 好驚呀! 就快知到result喇!

原帖由 洛婷 於 10-6-5 18:39 發表

我亞女係經琴行代報 , 所有野都係寄去琴行

醒目開學勳章

原帖由 dong00 於 10-6-5 18:56 發表
剛打電話問琴行話已收到分紙, 即刻叫姐姐落去攞, 好緊張呀! 好驚呀! 就快知到result喇!

放鬆 d , 唔好咁

我收到喇! 125分, 好開心, 因仔仔這幾個月來都好抗拒練琴, 叫親佢練, 佢就話好悶, 係都唔肯練, 咁又真係好悶嘅, 幾個月都要彈這3首歌, 佢真係聽到這3首歌都想喊架! 所以都比佢彈吓其它歌佢就開心番D lor. 終於考完2級喇, 可唔可以到5級才再考呢? 因唔想仔仔再咁辛苦喇!

原帖由 洛婷 於 10-6-5 19:21 發表

放鬆 d , 唔好咁

醒目開學勳章

原帖由 dong00 於 10-6-5 19:33 發表
我收到喇! 125分, 好開心, 因仔仔這幾個月來都好抗拒練琴, 叫親佢練, 佢就話好悶, 係都唔肯練, 咁又真係好悶嘅, 幾個月都要彈這3首歌, 佢真係聽到這3首歌都想喊架! 所以都比佢彈吓其它歌佢就開心番D lor. 終於考完2 ...

成績都幾好 , 終於放心哂

唔急住考 , 5 級可以遲 d 先冇問題 !!!

謝謝你呀! 原先以為佢只可以攞10X分, 或甚至唔合格架, 而現在竟然有125分, 真係同練琴時間唔成正比, 真喜出望外呢!

原帖由 洛婷 於 10-6-5 19:43 發表

成績都幾好 , 終於放心哂

唔急住考 , 5 級可以遲 d 先冇問題 !!!

梗係可以啦!我仔之前考完3級,直情成個月無乜掂部琴,因為成日練個3首歌真係好悶架,我都諗住下次5或6級先考啦.

原帖由 dong00 於 10-6-5 19:33 發表
我收到喇! 125分, 好開心, 因仔仔這幾個月來都好抗拒練琴, 叫親佢練, 佢就話好悶, 係都唔肯練, 咁又真係好悶嘅, 幾個月都要彈這3首歌, 佢真係聽到這3首歌都想喊架! 所以都比佢彈吓其它歌佢就開心番D lor. 終於考完2 ...

考之前, 老師話我個仔的aural同site reading都好好, 我叫加堂,佢死話得嫁啦,點知出嚟aural得15分,site reading得16分,出咗分紙, 而家話我個仔aural同site-reading都比較弱,要操多d,我其實都幾唔開心,成績唔係最重要,但我應為應該prepare好些才去考試先啱
wbmom

醒目開學勳章

原帖由 DDC 於 10-6-5 19:55 發表
梗係可以啦!我仔之前考完3級,直情成個月無乜掂部琴,因為成日練個3首歌真係好悶架,我都諗住下次5或6級先考啦.

hihi

你仔仔樂理學成點 ???
我有時俾我女激死

我仔練咗2級大半年,個老師一路都冇講過佢有問題,自己又唔識,佢係自己喜歡學琴才去學,但個老師就教得求其,最後考前三個星期,先話佢呢樣唔得,嗰樣唔得,但係之前又唔講,覺得佢唔得唔係一早發現咩,我未派分紙,不過考完即轉老師,考得好唔好都冇乜所謂。

而家樂理學緊BOOK 5,佢睇來好有興趣咁,仲要求買多的練習來做,老師就提議買埋ABRSM 既 BOOK 4 & 5, 兩星期前買左比佢,佢好有興趣咁自己做呀!

原帖由 洛婷 於 10-6-5 20:22 發表

hihi

你仔仔樂理學成點 ???
我有時俾我女激死

醒目開學勳章

原帖由 DDC 於 10-6-5 22:09 發表
而家樂理學緊BOOK 5,佢睇來好有興趣咁,仲要求買多的練習來做,老師就提議買埋ABRSM 既 BOOK 4 & 5, 兩星期前買左比佢,佢好有興趣咁自己做呀!

你仔仔   自動自覺

我女依家學緊 BOOK2 , 仲下下要叫

佢係個種鐘意就自動自覺,唔鐘意就要你叫到氣咳個隻厘架!
我記得初初1,2級個陣有時無興趣做,我咪讀條問題出來,然後好似學生問老師咁問佢,佢就好有興趣咁答我,然後就寫落去勒!

原帖由 洛婷 於 10-6-5 22:20 發表

你仔仔   自動自覺

我女依家學緊 BOOK2 , 仲下下要叫

醒目開學勳章

原帖由 DDC 於 10-6-5 22:49 發表
佢係個種鐘意就自動自覺,唔鐘意就要你叫到氣咳個隻厘架!
我記得初初1,2級個陣有時無興趣做,我咪讀條問題出來,然後好似學生問老師咁問佢,佢就好有興趣咁答我,然後就寫落去勒!

...

你仔仔已經學 BOOK 5 , 10 月一定冇問題啦

我女仲未知架   都要睇佢進度

好多謝大家的資料,囝囝在429號考,真的在今天下午便可收信,而且成績是喜出望外,sight-readingaural更取得滿分,總算畫上了一個完美的句號。當然,老師說現在祇是幼稚園畢業,要考diploma,以後要走的路還很長。希望大家都繼續努力。

原帖由 POTATOYUNG 於 10-5-30 13:29 發表
我數了, 應是考試後37-38天寄出, 是每週五早上寄出分紙, 快就週六中午收到, 慢則下週一收到.
我是週六中午收到的

慢慢來啦,唔好急,遲的考完學校試,放暑假時間多的,到時諗的方法引起佢既興趣,可能會快的,加油呀!

原帖由 洛婷 於 10-6-5 23:27 發表

你仔仔已經學 BOOK 5 , 10 月一定冇問題啦

我女仲未知架   都要睇佢進度