用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細囝細女
go

細囝細女

囝囝是細囝, 手頭上一個DSS / Private offer 都冇, 現在唯有等统一派位或叩門結果, 現在擔心這兩的結果都是不好, 如果這, 你會選擇repeat K3 定 repeat P1, 然後重新在今年再apply 過 DSS / Private school?

我宜家好傍惶

醒目開學勳章

統一派位你揀邊間?如果入到係咪就唔再諗,定還是仲想再上一層樓?

原帖由 Cherry+DC 於 10-5-24 00:44 發表
我宜家好傍惶

Of course take P1, at least you get a seat for your kid. Then you can equip him better to apply for DSS/private school again next year. Repeating P1 is more useful than K3 as he can learn more. If he stays in K3, it's too risky. He cannot enrol in P1 central allocation again and if he cannot be admitted by DSS/private next year, you'll need to wait until the very end that EDB will give you a seat which is left and it's even worse than this year.

Cherry+DC:

Magiccandy講得好啱,repeat K3?你係小朋友都唔開心啦,個個同學仔都讀小一而佢就要留喺幼稚園讀過、玩過之前o既嘢,咁樣會影響佢個心智架!

至於repeat P1,咁快就唸定一年後o既事,太遙遠喇,如果小一派位真係派得唔好,你都可以繼續去私校碰下運氣,因為有啲人派位派得好就會放棄私校,就算係你之前無apply過o既,私校都會安排俾你interview,你唸吓間間私校都要搵經費,有位o既話又點會唔收吖,我個囡嗰間年年都去到九月尾先確定坐號,因為縱有人入讀同離校,講真個個都想搵間最好o既,俾啲希望自己同個囝,仲有好多機會架,唔駛吓吓都話repeato既!

醒目開學勳章

就算repeat下年都只可參加大抽獎

原帖由 Cherry+DC 於 10-5-24 00:39 發表
囝囝是細囝, 手頭上一個DSS / Private offer 都冇, 現在唯有等统一派位或叩門結果, 現在擔心這兩的結果都是不好, 如果這, 你會選擇repeat K3 定 repeat P1, 然後重新在今年再apply 過 DSS / Private school? ...

醒目開學勳章

應該無得抽啦,因為佢今年已經得到政府派位。如果repeat K3,又考唔到私立或直資,就只能係人地派晒官立同津貼小一學位後,獲得一個剩餘學位。

原帖由 ziyi 於 10-5-24 09:59 發表
就算repeat下年都只可參加大抽獎

醒目開學勳章

其實都唔係遠,有啲直資私校,而家都開始報名,一般最遲九月十月都報晒名,甚至面試緊添啦,邊有一年!

原帖由 haloha818 於 10-5-24 09:35 發表
Cherry+DC:

Magiccandy講得好啱,repeat K3?你係小朋友都唔開心啦,個個同學仔都讀小一而佢就要留喺幼稚園讀過、玩過之前o既嘢,咁樣會影響佢個心智架!

至於repeat P1,咁快就唸定一年後o既事,太遙遠喇,如果小一派位真係派得 ...

醒目開學勳章 王國長老

今年JOIN左大抽獎, 下次無架喇
唔好唸得太灰, 或者抽獎結果唔差呢! 不過anyway, 都要準備定叩門既資料, 萬一touchwood要用起上黎都有2手準備嘛
跟住再考慮重考小一, or讀埋小一考插班啦

原帖由 traeh 於 10-5-24 10:17 發表
其實都唔係遠,有啲直資私校,而家都開始報名,一般最遲九月十月都報晒名,甚至面試緊添啦,邊有一年!

係喎,如果要repeat P1,即係要同今年o既K2爭喎,我淨係唸喺原校repeat P1添!