用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學林vs數研
go

學林vs數研

請問"學林"同"數研"有什麼分別?

在銅鑼灣有無centre 介紹?

原帖由 raynthia 於 10-5-23 11:08 發表
請問"學林"同"數研"有什麼分別?

在銅鑼灣有無centre 介紹?

我試幫幫這位家長。

SO IN 前身都係學林, 後其自位門戶,無 用學林D教材。
但近年SO IN 有人氣好多, SO IN 跟學校教材, 一去就問你邊小學, 用邊本書, 有測驗卷就比埋佢, 考試比TEST你做, 補完同家長傾一陣.

而學林有自己一套跟全港小學, 如果小朋友叻, 佢可以比你讀快1至半年課程, 但SO IN一定唔得,最多快DD!

個人觀察, 學林題目有心思D ;
數IN係自己做,但無O甘有系統,題目淺D,但數IN唔認自己D數題淺,如果覺得淺,可加$讀雞精班,十分懂搵$。

近年SO IN 多了很多家長報讀。  

那麼,請問哪裏有得上學林班?

原帖由 catcatmom 於 10-5-25 22:03 發表
我試幫幫這位家長。

SO IN 前身都係學林, 後其自位門戶,無 用學林D教材。
但近年SO IN 有人氣好多, SO IN 跟學校教材, 一去就問你邊小學, 用邊本書, 有測驗卷就比埋佢, 考試比TEST你做, 補完同家長傾一陣.

而學林有 ...

學林數除了可上堂外,在書局購買補充練習給小朋友亦是另一個選擇。

access

原帖由 yching 於 10-5-26 12:06 發表
那麼,請問哪裏有得上學林班?

最緊要導師有heart, 有質數.
原帖由 catcatmom 於 10-5-25 22:03 發表
我試幫幫這位家長。

而學林有 ...

多謝你的詳細解釋...

如果係咁, soin 好似似私人補習, 計對性, 解決現在問題...

學林就係數學補習社, 長遠少少.. 對嗎?

我試幫幫這位家長。

而學林有 ...

so in 印象中老師有HEART D, BUT SO IN 去一些新辦CTR好D, 唔無去旺角果間, 等餐死, 6/日一定無位, 老師都OK, 但接待既女人態度很差, SO-IN和學林都係7/11便利店既形式辦, 間間唔同, 教材一樣.

但我不知有幾多間CTR. 如果本身數學好, 2間都差唔多, 好過公文, 有文字, 兩間都有老師講解, 公文強調自學.   

原帖由 raynthia 於 10-5-30 23:43 發表
多謝你的詳細解釋...

如果係咁, soin 好似似私人補習, 計對性, 解決現在問題...

學林就係數學補習社, 長遠少少.. 對嗎?ops:" />

原帖由 gdullpatpat 於 10-5-31 08:21 發表
咁佢地請返黎果d老師雖然有學歷,但要training嗎?
係咪學林/so in都會有導師教返小朋友唔識既野?功課錯咗會教返嗎?會唔會同級一班?定係好似公民咁流水作業式,d小朋友係咁出出入入,冇固定一班幾多人咁?
thanks!
...

想知邊度有學林,可以上佢網頁www.selin.com.hk/或打電話問學林的辦事處查詢,學林的導師會跟據你小朋友的學校課本及程度來教,例如學校將會教加數,導師會預先教加數,讓小朋友上學校堂時容明白,導師給你的家課,如果做錯了,會於派回時一併講解,總括我覺得學林的教學方法較有彈性。

回復 4# catcatmom 的帖子

有heart幾緊要.
係呀聽人講佢個女去左油麻地果間soin補英文,佢仲意果sir,所以數學都去埋油麻地,旺角果間真係....

有heart幾緊要.
係呀聽人講佢個女去左油麻地果間soin補英文,佢仲意果sir,所以數學都去埋油麻地,旺角果間真係....

原帖由 catcatmom 於 10-5-31 00:24 發表
so in 印象中老師有HEART D, BUT SO IN 去一些新辦CTR好D, 唔無去旺角果間, 等餐死, 6/日一定無位, 老師都OK, 但接待既女人態度很差, SO-IN和學林都係7/11便利店既形式辦, 間間唔同, 教材一樣.

但我不知有幾多間CTR. ...

係呀,油麻地個間的口碑唔錯,好多喇X小學的學生都跨區過去讀。
wbmom

請問有沒有人在九龍灣學林學過中文,好唔好呀,有無中文老師介紹,謝謝!

請問學林會唔會有功課帶返屋企做呢

林數荃灣有無介紹呀?

回覆 1# fc1668 的文章

我只知愉城小豆芽有,阿仔幼稚園時個同學仔有讀,聽佢阿媽講好似幾好,文字題好左,你可以去問下.
熊仔04年6月1 號出世---3.04kg
細仔08年3月13日出世---3.42kg

I have joined So-in at Cheung Sha Wan this week, will report to you all if it is good or not.
Hear that it is qite new as started last year.

Any comments?
[url=http://[/url]

其實學林買本練習自己教都OK的.