用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 即使私校、直資、自行選校收咗, 7Jun 都可以跨區叩門 ...
go

即使私校、直資、自行選校收咗, 7Jun 都可以跨區叩門 [複製鏈接]

即使私校、直資、自行選校收咗,  派位派到第一志願, 六月七日都可以跨區叩門。

叩門不分區域, 即使九龍塘等一線名校, 也可以叩門, 人人有機會。

大家備戰叩門!上網download 申請表啦。連同 portfolio 六月七日交表。

有些名校, 即使你從來無揀過佢, 如果你小朋友合他們要求, 校方會給予機會。

記得我當年一早已被自行首選小學收咗, 到放榜後, 無理咩學校, 四圍叩門, 有多間學校都肯給予  interview 。

如果有 B 小學電話通知收你小朋友, 你就可以去原來的 A小學取回【小學註冊証】, 交到B 小學, 如果稍後有 C小學通知你收你小朋友, 你就可以去B小學取回【小學註冊証】, 交到C 小學, 如此類推, 最終一定搵到心儀小學。

希望大家比小朋友多一個選擇機會。

0    0    0    0

想提大家唔好搵專業公司 做 profolio, 自己做好有誠意。

原帖由 Lily2003 於 10-5-23 10:31 發表
即使私校、直資、自行選校收咗,  派位派到第一志願, 六月七日都可以跨區叩門。

叩門不分區域, 即使九龍塘等一線名校, 也可以叩門, 人人有機會。

大家備戰叩門!上網download 申請表啦。連同 portfolio 六月七日交表 ...

好多謝你既分享. 我好想知道,無揀過既一線名校,真系可以叩門嗎? 有沒有成功例子可以分享? 謝謝!

Thanks for sharing! Very useful information!

So if I want to "knock door", then I just need to visit that school's website and download the form from the website on June7 (is it the same for all schools?) , and then submit to that school on the same day and ask for an interview?

Pls advice, thank you very much!

就係有多個成功例子, 所以鼓勵各位家長, 給孩子多個機會, 有幾個朋友小朋友轉去了一線名校。

只要佢地肯給予interview, 等於有機會。最緊要係你 profolio 做得詳細清楚, 特出你孩子的優點。

原帖由 share123 於 10-5-24 11:19 發表

好多謝你既分享. 我好想知道,無揀過既一線名校,真系可以叩門嗎? 有沒有成功例子可以分享? 謝謝!

好多謝你既分享

Haodimama,

If they don't have any form to be download, you may go to collect the application form.  

please call to confirm before you go to collect.

As far as I know, they usually collect your form from 7 June 2010 onwards.

After submission, they will call you to invite for an interview, if you kid is suit their basic requirement.

So, this is the good chance.

原帖由 haodimama 於 10-5-24 12:24 發表
So if I want to "knock door", then I just need to visit that school's website and download the form from the website on June7 (is it the same for all schools?) , and then submit to that school on the same day and ask for an interview?

有的學校優先收番自己幼稚園既小朋友,但就不可以再出去報其他學校,一經發現即取消該小朋友既資格.
(\~~/) (\~~/)
(~'.'~) (^.^ )
(_(__  (_(__)~ *^-^*

冷暖自知

請問有哪些小學是優先收番自己幼稚園既小朋友, 可否列舉幾間 ?

謝謝。

原帖由 冷暖自知 於 10-5-26 14:28 發表
有的學校優先收番自己幼稚園既小朋友,但就不可以再出去報其他學校,一經發現即取消該小朋友既資格.

Thank you so much! I'm getting more and more nervous now...

原帖由 Lily2003 於 10-5-26 08:55 發表
Haodimama,

If they don't have any form to be download, you may go to collect the application form.  

please call to confirm before you go to collect.

As far as I know, they usually collect your fo ...

做好準備, 能做的盡做, 已是一位好好家長了。
努力付出不會白費。
希望你孩子最終讀到心儀名校吧。

原帖由 haodimama 於 10-5-27 13:54 發表
Thank you so much! I'm getting more and more nervous now...

真喺可以?!要準備一下.是否只在六月七日當天呢?

大抽獎, 好快揭盅。

唔好意思,可唔可以再講解清楚些少.
我個囡今年k2升k3,請問你哋講緊嘅係讀緊k3的小朋友嗎? 我個囡而家哩個時候係咪都要做哩d嘢呀?

佢地講緊既是入讀2010年小一的k3小朋友,你女依家是k2,未使去叩門.

六月七日當天是各名校小學收表第一天, 至於交表截止日期, 請你們看學校網址, 或致電查詢。

我記得我去年的幾間小學都只是頭幾天收表的。

5th June 2010, 即使你們已有心儀小學收咗, 你亦不防四圍交表交 profolio, 給小朋友多個選擇機會。

雖然有些學校說, 第一階段及第二階段, 你無選過我校, 我校不考慮, 但我本人去年親身試過, 照交 表格及照交 profolio, 後來他們都有致電給我約我孩子 interview.

當然, 我份  profolio 整到好詳細介紹孩子, 好吸引啦。

原帖由 sachan701 於 10-5-28 09:50 發表
真喺可以?!要準備一下.是否只在六月七日當天呢?

大家備好 profolio, 預備作戰。

我有d唔明白, 直資收了唔係唔可以報其他小學??

原帖由 Lily2003 於 10-5-31 18:06 發表
六月七日當天是各名校小學收表第一天, 至於交表截止日期, 請你們看學校網址, 或致電查詢。

我記得我去年的幾間小學都只是頭幾天收表的。

5th June 2010, 即使你們已有心儀小學收咗, 你亦不防四圍交表交 profolio,  ...

直資收著是唔可以參加大抽獎,但冇話唔可以叩門,適齡兒童就可以去叩門,不論有冇直資私校收都可以.

其實我去年都以為係咁, 原來只要你現在是五歲八個月大(or above) 的兒童就可以去叩門啦, 即使重讀, 或從來無讀過幼稚園都可以叩得架。第一第二階段無選該校都可以叩門的, 照交 profolio, 合要求的小朋友會致電約見, 其後就睇你小朋友的表現啦。

假設 : 我個囡而家七歲多都可以叩門讀小一架, 當重讀處理。

原帖由 tinkerbell2004 於 10-6-3 13:09 發表
我有d唔明白, 直資收了唔係唔可以報其他小學??
‹ 上一主題|下一主題