用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 滬江小學 終於等到啦!
go

終於等到啦!

好開心,終於等到有滬江小學討論區.
小兒已讀小一,請大家多講這間學校的資料.

歡迎你加入呢個大家庭

請問你小朋友讀那級?

五年級,你呢?

原帖由 otto_you 於 10-5-23 19:36 發表
請問你小朋友讀那級?

醒目開學勳章

welcome!! .my daughter now p.3

原帖由 otto_you 於 10-5-23 00:07 發表
好開心,終於等到有滬江小學討論區.
小兒已讀小一,請大家多講這間學校的資料.

小兒讀小一,請問你覺得呢間學校怎樣?
我覺課外活動不多選擇,而價錢較貴.

我覺得ok

你想阿仔玩咩活動?

原帖由 otto_you 於 10-5-24 22:58 發表
小兒讀小一,請問你覺得呢間學校怎樣?
我覺課外活動不多選擇,而價錢較貴.

回覆 2# otto_you 的文章

hi,

我囝囝都是 p.1,
我覺得功課量比剛剛開學時少.

都係,可能己經習慣了,所以覺得功課較之前小.
我見我姪女間學校,有很多課外活動,例:奧數,合唱團,普通話,珠心算等.

otto-you, lovely327

大家好, 你地小朋友係邊班呀, 我阿仔係 1D.

love327:

見你係另一 topic 問由 HK 仔去 QB 既媬姆車, 雖然我唔可以 100% 肯定有冇, 不過就 99% 多數都冇, 只會係學校辦既先會有人做, 因為要夠人數先得, 若只係你自己需要既話就未必了

你係唔係想俾小朋友番學...? 有冇人帶...? 若有, 可以考慮搭 green van 69? 依家佢由數碼港出, 經香港仔中心, 再行香港仔隧道去 QB 的, 總站係船塢里間星展銀行個樹, 都好方便 bor, 我搭過, 都好快架, 班次亦密.

回覆 1# 彥彥媽咪 的文章

我囝囝是 1A 班. 就快考試 la, 今個星期要開始溫習, 你們呢??

我知道 #69 van 仔很快.
我試過有一次, 同亞囝試吓搭 #69 van 返學. 早上 7:13 去到車站等車, 但是架架van仔去到香港仔已經full 晒. 等到 7:35都上唔到車, 唯有同亞囝坐巴士出灣仔轉的士, 幸好冇遲到. 所以早上我會同亞囝搭巴士返學 (巴士班次準D).  唉!! 如果找不到媬姆車, 可能要同亞囝轉校.

lovely327:

我囝囝是 1A 班. 就快考試 la, 今個星期要開始溫習, 你們呢??
==> 少少啦, 我未正式要佢溫的, 因為依家 so far 佢都叫做跟得上, 呢個仔既自發性亦 OK, 就唔駛跟得咁貼, 我都係考之前個幾日先溫既, 平日佢都係定時自己會做補充練習, 咁就 OK ga la.

我知道 #69 van 仔很快.
我試過有一次, 同亞囝試吓搭 #69 van 返學. 早上 7:13 去到車站等車, 但是架架van仔去到香港仔已經full 晒. 等到 7:35都上唔到車, 唯有同亞囝坐巴士出灣仔轉的士, 幸好冇遲到. 所以早上我會同亞囝搭巴士返學 (巴士班次準D).  唉!! 如果找不到媬姆車, 可能要同亞囝轉校.

==>既然交通唔方便, 點解你揀滬江? 你係剛搬到香港仔嗎?媬姆車就真係難揾了, 因為真係唔多人會咁搭, 一係你可以考慮揾的士司機同佢講下數, 每日定時車你地出去, 收平d 個停, 另, 校車個邊有冇同佢傾下? even 唔可以由香港仔車你地, 你亦可以考慮送小朋友去最近個校車站就等佢自己坐校車啦, 都係一個方法的, 應又會好過等巴士由香港仔出.

唔,你講的活動其實學校大部份都有,而且學校既音樂班就真係好多,中西樂都有,如果你有問題可以試下打去學校問下

你個仔鍾意玩咩活動?

原帖由 otto_you 於 10-5-27 23:26 發表
都係,可能己經習慣了,所以覺得功課較之前小.
我見我姪女間學校,有很多課外活動,例:奧數,合唱團,普通話,珠心算等.

Hi!彥彥媽咪,你好.
我仔仔讀1C,我想問1A班的鄧老師是否病了?

原帖由 彥彥媽咪 於 10-5-28 01:01 發表
otto-you, lovely327

大家好, 你地小朋友係邊班呀, 我阿仔係 1D.

love327:

見你係另一 topic 問由 HK 仔去 QB 既媬姆車, 雖然我唔可以 100% 肯定有冇, 不過就 99% 多數都冇, 只會係學校辦既先會有人做, 因為要夠 ...

係唔係較高班才多課外活動,我見一年級好少選擇。我仔仔鍾意Active活動,例如踢足球,跑步等。

原帖由 stephanielaw 於 10-5-28 20:09 發表
唔,你講的活動其實學校大部份都有,而且學校既音樂班就真係好多,中西樂都有,如果你有問題可以試下打去學校問下

你個仔鍾意玩咩活動?

以我所知,都有啲active活動係低年級,好似啦啦隊、乒乓球、花式跳繩等,跑步都好似有,唔係太清楚

原帖由 otto_you 於 10-5-29 00:28 發表
係唔係較高班才多課外活動,我見一年級好少選擇。我仔仔鍾意Active活動,例如踢足球,跑步等。

好似仲有個羽毛球

原帖由 otto_you 於 10-5-29 00:28 發表

應該係喇,學校內聯網都有提及到

原帖由 otto_you 於 10-5-29 00:20 發表
Hi!彥彥媽咪,你好.
我仔仔讀1C,我想問1A班的鄧老師是否病了?

二年級有好多課外活動可以參加, 不過多數要抽簽, 除了以下活動, 還有中, 英文話劇, 圍棋, 跆拳道, 敲擊樂, 節奏樂, 游泳班, 兒童舞, 初級歌詠團等.....數之不盡, 不過有些課外活動, 是由老師挑選! 唯一缺點, 如果是放學後的興趣班, 沒有校車接送, 要自己接回家!
原帖由 stephanielaw 於 10-5-30 11:54 發表
以我所知,都有啲active活動係低年級,好似啦啦隊、乒乓球、花式跳繩等,跑步都好似有,唔係太清楚

各位師兄師姐的媽媽/爸爸,作天收到學校的分班信,夾附一張課外活動的單張,單張的活動包括英語、大小提琴,乒乓球,二胡......等等。請教一種活動也不參加是否可以的?會否影響學校的成績?這樣做法,會否違反現在的一體一藝的要求呢?
原帖由 mickeyeva 於 10-6-4 19:02 發表
二年級有好多課外活動可以參加, 不過多數要抽簽, 除了以下活動, 還有中, 英文話劇, 圍棋, 跆拳道, 敲擊樂, 節奏樂, 游泳班, 兒童舞, 初級歌詠團等.....數之不盡, 不過有些課外活動, 是由老師挑選! 唯一缺點, 如果是 ...