用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 BB 便秘 ! Help !!!
go

BB 便秘 ! Help !!!

我BB  18 months la !! only have 4 teeth ! she can eat soft rice and congee but only 100ml ( ~ small bb bowl ) she still love her milk , she can drink 10 oz each time and 4-5 times a day + one congee + one cereal + one friut per day ! she drink water too ,
but she dont like the vegetable ( ? 怕草青味 , 但愛吃薯仔 , pumpkin.... Etc .
any one have idea can help !

有時奶粉都幾熱氣架,
我自己就會俾小朋友飲吓開奶茶,
不過最穩陣都係看看醫生啦!

If this happen occasionally only, you can try to let you baby eat some prune.

你bb係咪飲得好少水呀?試下比佢飲多d,再唔得帶佢睇醫生

我想問開奶茶有乜用??

Try baby yogurt

我個女由出世到依傢兩嵗幾都唔係日日有poh-poh!
醫生成日叫我轉奶粉,唔好食日本奶粉,但我無理,見唔係太差,費事轉,直至上幾個月,谷poh-poh谷到pat pat 出面生“瘡“,抹pat pat 次次都有血!我先轉奶粉,轉左兩只,上個星期食美素佳兒,依傢日日有poh-poh !
之前試過plum juice, 開奶茶。。。如果這些方法都唔得, 轉奶粉係好方法!

原帖由 bobo1314 於 10-5-24 10:35 發表
我個女由出世到依傢兩嵗幾都唔係日日有poh-poh!
醫生成日叫我轉奶粉,唔好食日本奶粉,但我無理,見唔係太差,費事轉,直至上幾個月,谷poh-poh谷到pat pat 出面生“瘡“,抹pat pat 次次都有血!我先轉奶粉,轉左兩只,上個星期食美素佳 ...

我個仔都係(24個月), 以前食人奶就日日有便便, 開始食固體食物後(6個月後)開始變差, 最耐試過6天先有便便, 轉食大仔(最初食明治, 現在食雪印)奶粉後就2/3/4天先有, 唔定時, 而且依家仲話唔鍾意poo-poo, 因為好多時佢d便便都很硬, 同細細粒, 要好用力去痾, 仲痾損個pet pet, 抹時有少少血, 真係慘, 見到好心痛!
已經比好多生果佢食, 水就有時肯飲, 有時唔肯飲, 每個星期都飲開奶茶及食乳酪, 唔通真係要轉食美素佳兒?
有朋友話雀巢個隻Excel都係對便便好, 但我驚這類奶粉加咗好多唔知係咪真係對bb好的用料, eg. 太多益生菌 /太甜, 真係煩!

請問你個B最初食邊隻日本奶粉?
美素佳兒會唔會好甜?

大家可以試試煮鮮奶麥皮俾bb食! 呢個我女食左好得!!! 可以唔駛落糖, 但落幾粒提子乾/香蕉吊味, 健康又有益!!!

原帖由 Step_C 於 10-5-24 16:41 發表
大家可以試試煮鮮奶麥皮俾bb食! 呢個我女食左好得!!! 可以唔駛落糖, 但落幾粒提子乾/香蕉吊味, 健康又有益!!!

試過啦, 但無太大幫助 鮮奶麥片 / 鮮奶麥皮 +生果, 連蜜糖水都試過, 但亞仔唔鍾意, 飲兩啖就唔肯飲

原帖由 sh_yip 於 10-5-24 16:21 發表

我個仔都係(2歲4個月), 以前食人奶就日日有便便, 開始食固體食物後(6個月後)開始變差, 最耐試過6天先有便便, 轉食大仔(最初食明治, 現在食雪印)奶粉後就2/3/4天先有, 唔定時, 而且依家仲話唔鍾意poo-poo, 因為好多 ...

我個女食由出世到今年四月都係食森永,我看開個兒科好反對我地食日本奶粉,成日叫我地轉雪印/美素佳兒!但我無理!搞到阿女pat pat生埋“外瘡“,試過轉香港雪印,好d,但都唔係日日有便便!試過excel,阿女唔肯飲!
試美素佳兒,初初同森永一半半甘沖 (120 + 120 ml) ,効果唔太好!上個星期四,開始全部frisco...真係好神奇,日日有便便,仲份量多個只!可能連d宿便都清理埋,我個女個肚係脹仆仆,兒科話好多肚風+宿便,食左幾日, 肚仔扁左!你可以試試看,!但我個女仲有三個月就3嵗,我都係食3號先,我怕4號好難消化!

原帖由 bobo1314 於 10-5-25 09:10 發表

我個女食由出世到今年四月都係食森永,我看開個兒科好反對我地食日本奶粉,成日叫我地轉雪印/美素佳兒!但我無理!搞到阿女pat pat生埋“外瘡“,試過轉香港雪印,好d,但都唔係日日有便便!試過excel,阿女唔肯飲!
試美素佳兒,初初 ...

我都明白有d兒科醫生反對食日本奶粉係因為唔知其中的成份,罐上的說明係全日文,所以無信心。 請問你自己有無試過“美素佳兒”會唔會好甜? 我鍾意日本奶粉比較淡口,唔易有蛀牙。 我仔仔晚上刷完牙先食奶,食完奶就即刻訓覺,唔肯再飲水,所以為有等佢訓咗後用濕棉花擦一擦d牙仔。 

原帖由 sh_yip 於 10-5-25 11:16 發表

我都明白有d兒科醫生反對食日本奶粉係因為唔知其中的成份,罐上的說明係全日文,所以無信心。 請問你自己有無試過“美素佳兒”會唔會好甜? 我鍾意日本奶粉比較淡口,唔易有蛀牙。 我仔仔晚上刷完牙先食奶,食完奶就即刻 ...

我老公試過,話excel好甜,frisco幾好味!我個女都係,要刷完牙,之后先飲奶,但飲完奶唔肯飲水!
我之前好buy日本奶粉,我覺得食得阿女好好!但依傢唯有要轉香港奶粉,再加上日本奶粉都係食到三嵗,之后都唔知食乜!但香港好多牌子都可以食到三嵗以上!

仲有,近年多左人食番香港牌子,少左好多人食日本奶粉!可能連衛生署都唔buy日本牌子(有小冊子講日本奶粉唔太可靠,係clinics都有得攞!)尋日我去葯房買frisco,我見好多人買這牌子,搞到我只買到一罐3號乍!

原帖由 sh_yip 於 10-5-24 17:48 發表

試過啦, 但無太大幫助 … 鮮奶麥片 / 鮮奶麥皮 +生果, 連蜜糖水都試過, 但亞仔唔鍾意, 飲兩啖就唔肯飲

唔... 咁不如試下放d麥皮入粥仔/飯仔度一齊煮, 等佢唔覺唔覺就食落肚. 另外西梅汁都好得, 我加熱水落去d西梅汁度, 等佢暖暖地(我唔俾佢飲凍野), 又乘機等佢飲多d水...另外我99會煲蘋果無花果湯, 呢個都ok.

我好明白你心情, 我女因為便秘睇過好多次醫生, 佢其實好鐘意食菜食生果飲水, 但都唔知點解大便會咁差, 次次便秘到佢喊晒又一路叫"屎屎出黎", 我真心痛死. 我立誓一定要幫佢解決呢個問題!!! 我主張由飲食入手唔靠藥(當然真係好多日便便唔到就食乳果糖幫手...), 到目前我覺得麥皮係最好. 雖然便便未係最靚, 但就起碼唔難去先. 大家一起加油!!!

我都係俾BB食日本奶粉, 之前有一排都係好硬... 次次POO POO都喊同叫媽咪, 仲有血tim!!

我最尾都無轉奶粉, 成日硬係因為太多積住, 所以一定要日日去, 清乾淨先得!

醫生俾金油條我, 佢一日半無去就幫佢塞, 迫佢日日去連續一個星期, 之後好啲. 後尾有一排佢咳, 咁好多生果佢唔食得, 於是基乎日日都係木瓜, 跟住又真係軟好多喎!  另外第一次飲益力多都有用, poo好多!  最後就係食提子乾, 一日食十幾粒, 食咗幾日poo poo又係軟好多呀!

p.s. 我個b快20個月.  希望以上幫到你地!

亞b現13個月. 出世食森永都係成曰便秘, 疴到喊同patpat 流血. 8個月大睇e生同美素佳兒. 2号會有少少甜. 3号ok幾好. 現少左便秘

原帖由 sasa08 於 10-5-29 23:51 發表
亞b現13個月. 出世食森永都係成曰便秘, 疴到喊同patpat 流血. 8個月大睇e生同美素佳兒. 2号會有少少甜. 3号ok幾好. 現少左便秘

我B同你一樣,睇幾次醫生及轉惠氏都無進展,苦惱.....

我亞仔11個月啦, 但一路都有便秘問題, 成三四日先有得去大便, 醫生都睇過哂都係咁!  但我試左用木瓜煮粥仔比佢, 佢第二日就即刻有架啦, 係次次都得, 你都可以就咁樣比木瓜佢當生菓食, 但我亞仔唔鐘意木瓜果隻味唔肯就咁食, 所以我放落粥仔度煮, 好work!

原帖由 oceanwong 於 10-7-11 20:32 發表
我亞仔11個月啦, 但一路都有便秘問題, 成三四日先有得去大便, 醫生都睇過哂都係咁!  但我試左用木瓜煮粥仔比佢, 佢第二日就即刻有架啦, 係次次都得, 你都可以就咁樣比木瓜佢當生菓食, 但我亞仔唔鐘意木瓜果隻味唔肯 ...

飲多點水同果汁了...食生果都得架...