用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎, 就揭盅, 各位心情如何?
樓主: 咕怪媽媽
go

大抽獎, 就揭盅, 各位心情如何? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 lokwai 於 10-5-25 15:25 發表
請問,如果派位當日派唔到心儀小學,我應先註冊該小學先再去其他學校叩門?即使間間都唔收都仲有間墊底?定還是如果註冊左之後就塵埃落定,唔需要再叩門?
請有經驗mami比d意見thanks ...

放榜o個日係星期六, 正式註冊就係星期一至二. 如果你星期二之前有另一間學校收(叩門入又好, 你之前考到o既私校又好), 就可以唔去派俾你o個間註冊, 如果唔係就"一定"要去派俾你o個間註o左冊先, 之後再繼續去叩門. 之後如果叩門成功, 就番註o左冊o個間學校拎番張註冊証.

原帖由 Geni 於 10-5-25 15:44 發表

放榜o個日係星期六, 正式註冊就係星期一至二. 如果你星期二之前有另一間學校收(叩門入又好, 你之前考到o既私校又好), 就可以唔去派俾你o個間註冊, 如果唔係就"一定"要去派俾你o個間註o左冊先, 之後再繼續去叩門.  ...

hi Geni,
真係唔該曬,一路都唔係好明e點,而家明曬,多謝指教

原帖由 Geni 於 10-5-25 15:25 發表

上學校網頁check, 如果冇講就打去問.

Thank you Geni, 咁咪要在抽籤日前上網check or 抽籤果日先check度架?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 MirandaLin 於 25-5-2010 16:28 發表

Thank you Geni, 咁咪要在抽籤日前上網check or 抽籤果日先check度架?

我問左幾間, 佢地都係講放榜後任何時間都可以去放低portfolio, 但所有都會係註冊日後才通知. 5號當日係星期六,  如個日去, 最好事前門去學校問幾點close

醒目開學勳章

暫時仲未緊張, 可能公佈前1-2日先緊張.
不過今個week 都會問定晒d野, 做定準備.

回覆 13# Geni 的文章

double ~~~

回覆 5# Geni 的文章

請問有私校收了, 如派位不理想.  會讀私校及叩門.  是否不用去已派的學校註冊? 等叩門成功, 直接帶註冊証到叩門成功的學校登記?

醒目開學勳章

原帖由 CHP 於 10-5-25 18:12 發表
請問有私校收了, 如派位不理想.  會讀私校及叩門.  是否不用去已派的學校註冊? 等叩門成功, 直接帶註冊証到叩門成功的學校登記?

如果你寧願揀間私校都唔會去抽到o個間學校讀的話, 咁就唔需要去註冊, 留番張註冊証等叩門成功之後用. 不過有d私校會要你交張註冊証俾佢, 咁你一樣可以照叩門, 等成功先問私校拎番.

醒目開學勳章

原帖由 MirandaLin 於 10-5-25 16:28 發表

其實間間學校都唔同, 有d未必會網上公佈, 不過如果佢係會post 上網o既, 最遲放榜前一星期已經會post, 如果6月1日都唔見就最好打去問o下o勒!

原帖由 Geni 於 10-5-25 18:26 發表

其實間間學校都唔同, 有d未必會網上公佈, 不過如果佢係會post 上網o既, 最遲放榜前一星期已經會post, 如果6月1日都唔見就最好打去問o下o勒!

Thank you Geni!

明白了.  多謝!

原帖由 Geni 於 10-5-25 18:21 發表

如果你寧願揀間私校都唔會去抽到o個間學校讀的話, 咁就唔需要去註冊, 留番張註冊証等叩門成功之後用. 不過有d私校會要你交張註冊証俾佢, 咁你一樣可以照叩門, 等成功先問私校拎番. ...

好緊張呀!好驚派唔到呀!>.<

倒數仲有8日

我都好緊張.. if真係派唔到, 要去叩門, 唉.. 我個女係細女, 覺得叩門一定冇d大仔機會咁大....

第一次參加這個派位遊戲,实在好辛苦又漫長。好快就有結果啦!有點緊張又有點慌張,抽不到咁點呢?要去邊到叫門好呢?我到現在都未想好,而我老公就忙於作信。

但另一方面,我又想快d到5/6,因為一到那天,我知道結果後我嗰心才會定下來,即使結果不好,我會清楚知道我怎樣做才對。不至於,好似現在我的心情七上八落。

我都好緊張 ~希望所有小朋友都入到心儀小學.

唉...話咁快就等左4,5個月啦..
心情由呢個禮拜開心忐忑不安呀,
雖然我個網, 只有3間一定唔想入, 仲有8個機會, 但都係好緊張, 我老公成日都話無所謂無所謂, 攪到我好似好緊張, 佢又懶得理我咁, 真係覺得好辛苦...

開頭都無諗架, 但依家日子越來越迫近. 真係有D緊張同唔知點好. 仲未開始做個PROFLIO. 我想問自薦信要點寫, 有無D咩來參考呢??? 我真係希望大家都可以派到心儀架學校.
SUENMINGMA

緊張過自己放榜呀>.<,如果派唔到要諗定幾條後路!

babytai,
我記得你好似係88網, 是嗎? 我都係88網, 我已決定如果係頭3位就唔再叩會啦!

各位,
大家都好似好緊張, 我本來都係, 仲成日驚自己會係派位中心喊! 不過琴日無意中比我睇倒個blog, 小朋友都係k3, 不過佢媽咪唔係擔心佢派位, 因為小朋友經多次評估後, 大有可能要轉讀特殊學校, 原來小朋友有嚴重自閉...我睇完之後, 先發覺自己呢d所謂嘅煩惱, 其實都唔係d咩...希望大家都放鬆d!

原帖由 babytai 於 10-5-28 13:23 發表
唉...話咁快就等左4,5個月啦..
心情由呢個禮拜開心忐忑不安呀,
雖然我個網, 只有3間一定唔想入, 仲有8個機會, 但都係好緊張, 我老公成日都話無所謂無所謂, 攪到我好似好緊張, 佢又懶得理我咁, 真係覺得好辛苦... ...
‹ 上一主題|下一主題