用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎, 就揭盅, 各位心情如何?
go

大抽獎, 就揭盅, 各位心情如何?

我本來就好放鬆的, 唔知點解, 聽完個小一叩門/適應分享會之後, 依家好擔心.
[

The same feeling as I waited for the Mark Six result last night.

之前覺得等極都未到, 點之而家殺到埋身開始覺得"lor lor 聯"了, 各位家長, 開始倒數喇!
祝各位小朋友都可以派到心儀的小學啊

請問 6 月5 日早上幾點鐘可去取結果 ?

請問 6 月5 日早上幾點鐘可去取結果 ? 教育局會否再出信通知時間,地點 ?

OK la.  I don't expect too much.

雖然我唔洗經歷這苦杯, 但一樣同大家o廿緊張, 因我等緊朋友仔一齊入埋同一間小學, 為大家祈禱呀, 加油, 放鬆
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

請問有無人等緊41綱MCS, 我覺得機會好微.

打定輸數,備戰叩門!

回覆 1# pooh_poohbb 的文章

世事難料,我當年同你一樣咁憂心,已有私小做後備,但放榜日唔敢親自去睇結果,派老公同個女去,仲被他們整古,以為派唔到.
最巧合是同一年,我的前同事及一名同事的女兒均派到MCS.去年,我的另一名前同事的女兒又派到,凡事都有可能.
祝好運!

本來就平常心,但日子越來越近,個心就不自覺咁越來越緊張,一諗起就好驚..........

醒目開學勳章 貢獻勳章

我由1月到而家諗都唔去諗, 但日子將近, 人家開始討論如何去叩門時, 心情有d波動, 好怕派唔到心儀小學, 只怪自己當初貪心去選擇另一小學, 但願主能眷顧小女兒.......

而家都未有概念點去做profile, 請問大家....是否6月5日放榜當日就即去叩門呀?????? thanks!!

祝..大家的小朋友能如願入心儀小學!!!

醒目開學勳章

舊年呢個時候我又係越近放榜心情就越緊張, 做定Portfolio, 問定心儀學校叩門程序, 放榜O個日帶定哂個仔O既資料出去(出世紙, 成績表, CERT等等O既正本+COPY, 相, 回郵信封.....), 連膠水較剪都出埋~~~ 最後, 所有O野都大派用場, 因為個抽籤結果實在太意料之外..... 其實, 放榜後至叩門完結呢段時間真係好難過, 日日等電話, 成日驚miss call.... 諗起都怕怕

希望大家好運, 唔駛叩門啦!

原帖由 Geni 於 10-5-24 22:45 發表
舊年呢個時候我又係越近放榜心情就越緊張, 做定Portfolio, 問定心儀學校叩門程序, 放榜O個日帶定哂個仔O既資料出去(出世紙, 成績表, CERT等等O既正本+COPY, 相, 回郵信封.....), 連膠水較剪都出埋~~~ 最後, 所有O野 ...

甘版主可否分享下最後叩門的心得和成果呀?

希望所有小朋友都入到心儀小學

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

醒目開學勳章

原帖由 share123 於 10-5-25 11:10 發表

甘版主可否分享下最後叩門的心得和成果呀?

首先, 我覺得叩門成唔成功, 運氣比實力更重要, 因為就算個小朋友平時幾叻都好, 都可以有好多原因影響佢o既面試表現, 例如面試o既日期時間天氣, 輪候o既長短, 面試o既形式.... 所以希望大家無論叩門結果係點都好, 都唔好太強求, 更唔好怪責自己同小朋友.

舊年我個仔考直資私校全軍覆沒, 唯有寄望大抽獎抽好d, 心諗我自己o個區又唔係熱門, 同埋有80%o既人入到頭3志願, 應該唔會咁黑啩, 點知黑起上來都真係冇o野好講.... 仲記得睇result o個一刻, 一見到個學校名, 心入面第一個問題就係呢間學校係第幾志願呢??? 跟住我地就二話不說拎o左張result就拿拿臨去交叩門表, 返到屋企就報埋陳守仁second round, download 埋幾間私校o既報名表..... 安頓落o黎之後就去派到o個間學校出面行下, 睇o下環境. 之後o個幾日就係等學校call.

其中一間學校安排o左o係正式註冊之前見叩門生, 星期一見, 星期二早上就call o黎話收我個仔, 當時真係好開心, 呢間係我地o既第3志願.

唔知大家仲記唔記得, 舊年6月流感爆發, 學校停課, 好多學校都推遲o左叩門面試時間, 我最心儀o個間學校仲話有機會今年唔收叩門生..... 好彩最後都冇取消到, 不過就要帶住口罩面試. 經過兩輪面試, 好好彩, 學校收o左我個仔.

其實都係o個句, 叩門好講運氣, 我地可以做o既就只有睇準時間報名, 帶佢去面試同教佢面試o既基本禮貌, 其他就真係要睇天時地利人和o勒!

祝大家好運!

Hi Geni ,

好多謝你甘詳盡既分享,我想問下叩門時,個portfolio重要嗎? 裡面應該包括d咩呢?

share123

原帖由 Geni 於 10-5-25 12:27 發表

首先, 我覺得叩門成唔成功, 運氣比實力更重要, 因為就算個小朋友平時幾叻都好, 都可以有好多原因影響佢o既面試表現, 例如面試o既日期時間天氣, 輪候o既長短, 面試o既形式.... 所以希望大家無論叩門結果係點都好,  ...

Hi Geni,

請問係如何得知想叩問d學校架面試日期架? tks!

醒目開學勳章

原帖由 share123 於 10-5-25 13:08 發表
Hi Geni ,

好多謝你甘詳盡既分享,我想問下叩門時,個portfolio重要嗎? 裡面應該包括d咩呢?

share123

因為我見o個幾間學校都會見哂所有小朋友, 所以個portfolio都係面試o既時候一路見一路睇. 我覺得有就容易d打開話題, 冇又唔會好大問題. 不過就一定唔好太多o野, 盡量精簡d, 多d相或圖畫, 少d文字, 同埋d字要大d清楚d, 因為老師/校長都係好快咁翻閱o下, 如果好多頁d字又密麻麻, 好難叫人睇到d乜o野. 例如, 如果你個小朋友鍾意畫畫, 咁就放一兩張作品, 如果鍾意踢波就放d踢緊波o既相. 我o個時個portfolio就有一頁個人資料, 一頁自薦信, 一頁校長推薦信, 兩頁成績表, 兩三頁活動同生活照, 兩三頁証書咁上o下啦!

請問,如果派位當日派唔到心儀小學,我應先註冊該小學先再去其他學校叩門?即使間間都唔收都仲有間墊底?定還是如果註冊左之後就塵埃落定,唔需要再叩門?
請有經驗mami比d意見thanks

醒目開學勳章

原帖由 MirandaLin 於 10-5-25 14:05 發表

Hi Geni,

請問係如何得知想叩問d學校架面試日期架? tks!

上學校網頁check, 如果冇講就打去問.