用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園面試班分享
go

幼稚園面試班分享 [複製鏈接]

可能我係之前d post分享過有關面試班既野, 所以收到好多pm問我面試班既問題, 我唔想俾人以為我係賣廣告, 所以冇覆過d mami, 直至有位mami pm左我好多次, 寫左好多佢既心聲, 諗返起舊年自己相似既情況, 真係好徬徨同無助, 所以決定係度share我自己既經歷。 我囡囡係8月b, 可能因為係第一個小朋友, 所以好似唔係好識同人相處, 因而非常怕醜! 因為07年好多金豬小朋友出世, 所以我已經早一年上網搵資料, 發覺d學校大多prefer收大仔大女, 自己個女係8月b, 同人地d大女無得比, 如果今年唔得下年又冇take2做唔到超大女, 佢仲要非常怕醜, 加上我又唔識教 (但係我已經係ft mom), 所以都好頭痕! 我已經成日睇書又試過bk mami講既方法, 成日帶佢去街, 同朋友既仔女gathering等等, 但係都改善唔到佢怕醜既問題。陌生人問佢叫咩名佢直頭匿係我身後, 好似人地會食左佢咁!

我已經每個weekend都去個朋友屋企玩, 等佢可以熟習下見陌生人, 如是者由初初唔肯望人到肯同人玩都用左成個月時間, 但係我一行開, even去廁所佢都會即刻喊住搵我, 我都唔明佢明明玩緊, 而且佢亦都識我朋友, 但係都係唔得, 最大問題係去到公園玩, 如果有人玩緊個樣野佢係完全唔敢走埋去玩, 我眼見其他小朋友一去到公園已經”lui”埋一堆一齊玩好開心, 但係佢就要企係我身邊, 無論我同佢講咩, 點鼓勵佢都係唔得, 佢都係唔敢行過去, 只係扯住我係到望住人玩, 一係就等到冇人玩既時候先自己行過去玩, 睇見咁既情況你係唔會明白作為mami既我有幾心up, 而且眼見不久就要interview, 如果佢咁既表現, 唔駛講我都知係死硬! Nursery又要等到滿2嵗先返得, 所以先開始搵d面試班課程, 希望可以令佢冇咁怕醜, 起碼肯答問題先!

上網search有關面試班既info真係非常小, 所以我就俾一間係tst既扼左, 因為佢話有90%學生可以入到首3間心儀學校, 諗住應該ok, 點知去到佢只係同家長講小朋友需要識d咩, 跟住就咁俾d教具你自己同小朋友玩, 仲要一班有成10個小朋友+10-20位家長, 個場面真係好噓, 只能用一個字形容 – 亂! Train唔到小朋友之餘仲要浪費我既時間, 上左一堂經已唔想再返, 因為我知返黎都冇用, 同其他mami傾開, 個個都話覺得冇用, 但係俾左錢又驚蝕底, 所以先夾硬上埋佢, 因為我見報埋實習班有discount, 所以就一次過報埋, 點知又係搵笨既, 實習班既意思原來係上去模擬面試一次, 但係就好行貨, 問幾個問題就話得喇, 亦都冇同返我地講唔識答應該點, 有咩反應之類, 好似求其敷衍左就算, 真係好嬲! 其實要洗錢我預左, 但係佢一d都幫唔到我囡囡, 所以我真係好激氣! 正一黑店! 怪唔知得d人話面試班係冇用既! 到最後冇辦法, 唯有死死地氣打攪老公阿衣, 因為佢係小學副校長, 而且佢有4個仔女, 每個都係讀band1出名既中學, 所以我諗佢對於教仔應該有d心得, 希望可以幫到我。我同佢講左我囡囡既情況, 佢又有同我女玩下, 覺得佢係受教形, 只係怕醜同慢熱d, 所以就介紹左一位家庭老師俾我, 話佢會有方法, 因為佢學校有幾位老師既仔女都係俾呢位老師train既, 咁唔多唔小我都有d信心, 而且我真係咩辦法都試過, 都係唔得, 所以唯有信佢。但係就一定要solve左怕醜呢個問題, 仲話好多幼稚園係以interview黎選學生, 每個老師都想選d受教, 主動同聽話既小朋友, 你十問9唔應既話好難show到俾個老師知你係受教, 就算幾叻都冇用, 而且咁多選擇, 有offer既機會相對好微! 我都知佢係真心想提醒我先講到咁白, 所以我就更加緊張要train好囡囡, 因為好怕冇offer! 但係因為我舊年7月先搵個位老師, 人地已經開晒班, 個老師又開好小班, 個時已經full晒, 好彩老公阿衣出面, 咁岩佢又有幾個wait list既學生, 所以先開多一班比我咋! 你話咩世界丫, 面試班都要waiting!

to be con't...

10    0    0    0

con't...

我諗我個女係個d唔聽mami話但係就好受出面d老師教既人,上左呢個老師堂之後, 佢開始知道我問佢問題佢係要答我既, 因為以前我問親佢, 佢只會望一望我就走開, 連最簡單既名都唔肯答! 因為係no parent attend, 要囡囡自己一個+2個小朋友上堂既, 但係平時寸步不肯離開我既囡囡竟然冇我係身邊都ok, 只係頭個一堂有小小想搵mami, 但係最後都俾老師”tum”掂左, 竟然冇喊住要搵我, 之後上堂仲玩得好開心, 所以我就keep住比佢上堂, 最初見到成效就係9月返nursery, 眼見其他小朋友都喊到豬頭咁, 但係佢就好乖咁又肯俾個老師拖佢入課室, 個刻真係好開心, 覺得佢好似大個左, 終於學識獨立喇! 而且專注力好左, 又乖左聽教左, 到開始選kinder報名時, 個老師好好人, 佢真係會用心觀察個小朋友既性格, 再同我分析適合傳統教育定活動教學, 亦會俾好多意見我, 包括選kinder既心得同將來升小學既野, 而且佢又會教埋家長應該點對答, 如果小朋友唔識答或答錯左應該點引導, 因為好多學校唔止選小朋友, 仲會選埋家長, 佢又唔會好似tst個間咁同你講佢有幾多成學生會考到邊間名校, 但係聽我老公阿衣講, 佢上年d學生好多都考到kln tong既所謂名校, 香港島最出名既kinder都有幾個, 到左而家我自己親生經歷後, 10幾間有9間收左, 1間waiting, 其他冇去in, 我最心儀個幾間都有offer! 其中我相信7分努力3分運氣! 起碼我既努力真係有回報! 我真係好多謝佢架!

我女上左呢幾個月堂, 出到去真正既interview係有問必答, 而且係答完所有問題到老師話可以走喇佢先起身推椅子走, 唔會答2條其他就唔肯答, 或者未答完問題就想起身走或表現唔耐煩! 答問題既時候有自信, 肯望住老師講野, 有即時反應, 唔會好似以前咁3催4論都唔肯做d指令, 俾我感覺係好斯文有禮! 我相信囡囡有咁既表現係因為上左老師既堂! 雖然我睇唔到老師點教佢地, 但係平時我係屋企都會同佢睇好多書, 所以認知個方面我囡囡都ok架, 大部份物件佢都知係咩, 而且個老師都講過interview最主要係睇小朋友表現, 並唔係考試要答岩所有問題就會高分! 最緊要show到俾人睇佢係受教, 有禮既小朋友! 總之我既感覺係上左堂之後, 個女識得同其他小朋友相處, 唔會搶玩具玩, 知道人地問佢問題佢就會乖乖咁答, 佢亦都知道對住老師要乖, 當interview係一個遊戲, 因為佢成日都問我係唔係去玩面試遊戲! 就算st paul今年係group interview, 只有小朋友單獨入去in, 佢都冇喊我已經覺得佢好叻! 因為我見好多都有喊中途出左黎! 其實佢到而家都仲係有d怕醜, 唔係一見到人就即刻飛扑埋去個隻, 都仲需要d時間warm up, 但係我諗因為佢已經適應左interview既模式, 知道個日我地會去玩面試遊戲, 知道有張table有張chair, 坐係度個位就係老師, 玩完可能有糖, 所以佢就好合作咁答晒老師既問題, 就算係group interview都ok, 因為上堂既模式正正好似人地group interview咁, 上得多佢自自然然覺得係玩遊戲, 所以唔會驚, 去到真正既interview就算要自己一個入去玩都唔會驚唔會喊, 仲玩得好開心, 老實講我已經非常滿意!

其實講左咁多野, 我係想講俾d mami知, 唔係每個小朋友都咁smart同唔怕醜, 有頭髮邊個想做”辣喱”, 見到你地個個小朋友都咁叻, 自己係屋企教下已經ok, 我真係好羨慕, 再睇返自己, 無論點教都係唔得, 講真我真係有d氣餒架! 不過我相信每個小朋友都唔同, 我自己攪唔掂就唯有請外援, 初頭我同人講話個女要上面試班, d人仲笑我tim, 又話冇用又話唔駛咁緊張, 攪到我都唔敢再同人講! 我覺得你唔係我當然唔知我係咩情況啦! 我唔想望天打掛, 靠運氣講彩數! 如果可以做到既我都想盡力去做, 幫到幾多得幾多! 我諗曾經有諗過要上面試班個d mami真係發覺小朋友有某方面需要改善, 所以先想搵下有關呢方面既info去幫小朋友, 可惜呢d info真係好小, 我舊年基本上搵唔到有關面試班既info咁濟, 所以先俾人搵左笨, 好彩最後俾我搵到個真係幫到我囡囡既老師, 我好感恩! 再講每個父母都係想俾到子女最好既野, 呢2年出生率咁高, 自己知自己事, 我囡囡又唔係個d好smart好醒目個d, 最主要係超怕醜! 如果我當初冇落力咁同個女同圍試, 我諗想有offer都好難! 最後希望各位24考父母加油, 付出既努力總會有回報既!

有好多mami pm問我女個老師info, 真係唔好意思, 我到而家都未覆過你地! 因為我想share左我既經驗比你地睇下先 (因我唔想俾人話我賣廣告), 如果你地真係有需要我再pm呢個老師既info俾你地啦, 因為佢開得好小班, 成日都好爆, 如果你地既小朋友已經好outgoing, talkative 同好smart, 我諗真係自己train下都可以, 唔駛額外洗錢, 如果你地既小朋友好似我個女咁好怕醜, 先至考慮下搵人train。費事俾人話我賣廣告, 所以如果想要老師info的mami請直接pm我,thx

I really want to know the information of teacher.  Would you mind pm the detail to my e-mail address.

[email protected]

Thanks

醒目開學勳章

我囡囡都係差唔多情況,一無人陪住上堂就會喊哂,發哂癲,去旅遊仲慘,我行開去洗手間都係咁要去搵我 我真係好驚遲D如果單獨入去interview點算
我都想要果位老師既資料,可唔可以pm俾我啊

醒目開學勳章 王國長老

溫馨提示:
如想詢問樓主的資料, 請在樓主發的帖下面按"私人傳訊" (PM) 索取資料.

謝謝!

主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

pm有問題, 我pm唔到你呀, 可唔可以send email比我 [email protected]

thanks!

只是路過﹐我都想分享一下去年幫小朋友揾K1面試班心得﹐希望幫到今年考KG的家長和小朋友。

經朋友介紹﹐揾到一位家庭老師﹐她教女女應有的基本面試禮儀﹐應知能力﹐家長應對技巧﹐仲有教小朋友英語會話。雖然小女早已完成所有KG面試﹐但仍然比女女跟她學習。我都好怕揾唔到適合既老師, 但女女經她教導後肯定定聽話答老師問題﹐我覺得已經足夠了 (註﹕不是幫這為老師賣廣告)。

回覆 1# chloechanchan 的文章

我都係發唔到pm, 請問可以email 給我?

醒目開學勳章 王國長老

各位,
就未能在 EK 版面中發送私人訊息. 我已告知了管理員, 他們仍要跟技術部同事那邊作跟進.

而暫時可行的辦法是. 先 copy 樓主的名字. 再登入 BK 那邊作去發送私人訊息 (paste 回樓主的名字便可). 這個是可行的做法.

在此亦要提醒各會員, 在版面留下個人電郵地址, 因這是公開平台, 你有機會收到一些不明來歷的電郵 (可能有病毒), 請各位小心!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

Hi mosibaby, have pm u, kindly please check. thanks.

Dear Mosibaby,

May I have the teacher's contact tel no?  Where is it?

many thanks.

Charles ma

原帖由 mosibaby 於 10-5-19 15:15 發表
con't...

我諗我個女係個d唔聽mami話但係就好受出面d老師教既人,上左呢個老師堂之後, 佢開始知道我問佢問題佢係要答我既, 因為以前我問親佢, 佢只會望一望我就走開, 連最簡單既名都唔肯答! 因為係no parent attend, ...

Can u pm to me? [email protected]
Thank a lot.

請看E-mail, thank you

Can you pm to me?

My girl is shy too.  She is talkative in home, but she is shy outside home.  please help

Can you pm to me too?

原帖由 chloechanchan 於 10-5-20 09:55 發表
只是路過﹐我都想分享一下去年幫小朋友揾K1面試班心得﹐希望幫到今年考KG的家長和小朋友。

經朋友介紹﹐揾到一位家庭老師﹐她教女女應有的基本面試禮儀﹐應知能力﹐家長應對技巧﹐仲有教小朋友英語會話。雖然小女早已完成所有KG面 ...

原帖由 mosibaby 於 10-5-19 15:15 發表
con't...

我諗我個女係個d唔聽mami話但係就好受出面d老師教既人,上左呢個老師堂之後, 佢開始知道我問佢問題佢係要答我既, 因為以前我問親佢, 佢只會望一望我就走開, 連最簡單既名都唔肯答! 因為係no parent attend, ...

Please PM the info to me. Thank a lot !!

mosibaby

我PM唔到比你,可唔可以send嗰位老師d資料比我呀?

Dear Mosibaby's mother,
Would you mind to send me your daughter's private teacher's information?
because my daughter also need to solve the same problem. Thank you!
Please email me: [email protected]
‹ 上一主題|下一主題