用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 4 yrs old 女學芭蕾舞定係中國舞?
go

4 yrs old 女學芭蕾舞定係中國舞?

原本想俾呀女學晒兩樣,不過諗諗下又太多...
大家有無意見俾下...

有啲朋友就話芭蕾舞會整到呀女腳粗唔太好...

我成日都覺得學左芭蕾舞(呢類比較嚴格的)打好個底先﹐將來學其他舞蹈會快上手d。

就好似我自己學聲樂﹐會堅持先唱好d意大利藝術歌曲﹐再唱音樂劇/流行曲之類。

不過我不肯定在舞蹈方面﹐這個想法對不對...有其它媽媽可以給點意見嗎?

原帖由 hahahaking 於 10-5-18 10:31 發表
大家有無意見俾下...

我女之前都有學ballet but有日佢話唔想再學 as 佢話對腳好痛, 個ms成日要佢地鬆根, 而家佢就學緊jazz 佢好開心
原帖由 ohmygosh 於 10-5-18 14:30 發表
我成日都覺得學左芭蕾舞(呢類比較嚴格的)打好個底先﹐將來學其他舞蹈會快上手d。

就好似我自己學聲樂﹐會堅持先唱好d意大利藝術歌曲﹐再唱音樂劇/流行曲之類。

不過我不肯定在舞蹈方面﹐這個想法對不對...有其它媽媽可以給 ...

當然小朋友的感受也要重視﹗同樣是舞蹈﹐一樣支持﹗

原帖由 ShinTeresa 於 10-5-18 14:33 發表
我女之前都有學ballet but有日佢話唔想再學 as 佢話對腳好痛, 個ms成日要佢地鬆根, 而家佢就學緊jazz 佢好開心  

有無人小朋友學過中國舞俾下意見?

原帖由 hahahaking 於 10-5-18 10:31 發表
大家有無意見俾下...

腳粗唔粗, 好睇個老師train 佢地用肌肉係唔係train 得arm, 同埋, very much depends on 小朋友本身, 家人遺傳肌肉分佈如何.
有d女仔, 跳到入團, 對腳都係好靚. 有d女仔唔係跳任何舞, 對腳瓜都勁粗.
最好比小朋友2樣都試0下, 再比佢自己choose

醒目開學勳章

大家有無意見俾下...

我個女兩樣都有學,兩樣佢都好鍾意~

我個女都係!! HEHE 兩樣都OK!

芭蕾舞,睇落優雅d靚d

I prefer ballet. It is more elegnant.