用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘多多國際幼稚園
go

九龍塘多多國際幼稚園

王國長老

幫朋友問,呢間幼稚園口碑如何?謝!

well, 我女女由playgroup讀度nursery, 一路都覺得幾好既,但轉左director之後,nursery就覺得差啦,返咗4個月nursery,整親三次,兩次仲流埋血,老師同我解釋同director嘅解釋完全唔同,有次仲推去我個女身上,話我女女自己咬自己個唇整到流血,但我知道我個女由BB到而家係未試過咬唇及不會做的。

這是我親身經歷,剛剛退學。

Play group is very good and the pre-nursery is bad

For K1, how does tutortime compare with Anfield ?

原帖由 kitthen 於 10-5-17 21:52 發表
well, 我女女由playgroup讀度nursery, 一路都覺得幾好既,但轉左director之後,nursery就覺得差啦,返咗4個月nursery,整親三次,兩次仲流埋血,老師同我解釋同director嘅解釋完全唔同,有次仲推去我個女身上,話我女女自己咬自己個 ...

我女兒也在多多讀過半年,試過一次坐校車回到家,腳痛至不能走路,我即刻脫掉她的鞋子,發現腳的小拇指被扭曲張開塞入鞋內,應該是在穿鞋的時候,被老師或校車姨姨大力塞入鞋子裏面!
我非常生氣!後來有打電話問過老師情況,老師說是她應該自己在等穿鞋的時候,在一邊動來動去撞到腳,所以會腳痛!明顯撒謊!
所以我現在對多多的印象很差!每班2個老師,再加一個保姆,都照顧不好小朋友!很讓人失望!

九龍塘多多有兩個campus, 係由不同人負責的, 你問既係邊一間?
我個女喺Dorset Campus返PN, 佢返得幾開心, 以下係我睇到既優點同埋缺點:

優點:
1. Language教得好, 不單止英文好(不過本身我哋屋企係講英文多), 國語都非常了得, 唔係唸口簧嗰啲, 係真係可以流暢標準地對答
2. 學費雖然貴, 但明碼實價, 無乜雜費去屈你錢, 最多都係只叫家長每人整啲食物返去分享(聖誕/新年/母親節...etc), 唔會個個活動叫你比錢, 唯一係2個Concert要買票去睇show, 不過難得小朋友可以喺九展表演, 可以接受~
3. 上課有classroom camera可以睇到小朋友喺課室/playground的上課情況
4. 英文/國語老師會定期輪流寫低小朋友的進度及comment, 家長有問題都可以寫返比老師; 我都寫過兩次比老師, 即時就幫我跟進
5. 我又見唔到話PN老師疏忽既問題喎, 反而個個都好caring添! 我9月第二次去學校時, 啲老師已認得我識叫我, 每次我去學校, 我個女讀pm, 連am既老師都會認得我同我打招呼
6. Dorset campus既設施, 經我多次去接女女放學及活動, 一路都keep得幾乾淨及新
7. 雖然係int'l school, 老師都幾嚴格, 小朋友要自律地自己倒水飲同埋收拾茶點, 有次活動有個曳既小朋友發少爺仔脾氣踢老師, 即時喺mummy面前都比老師訓話, 喊都無用~
8. 每個星期會email佢哋既學習內容report比家長, 等我哋知佢學緊啲乜同埋可以溫習下, 定期美國總校會有email questionnaire問返你意見, 唔駛尷尬地在學校投訴

缺點:
1. 教學都係oral為主, 認字不多, 如果打算讀主流幼稚園/小學, 家長要在家教多啲書寫/認讀
2. 雖然有classroom camera, 但課室嗰個成日都壞, 投訴咗n次都係咁...一個cam整成個學期都整唔好
3. 老師經常請假..我個女嗰班啲老師, 平均每個月都唔見一兩日, 雖然有代課老師, 但都會影響某啲適應能力差既小朋友
4. 個Director成日都呢埋喺office, 全學校佢係最passive嗰個, 其餘既admin staff都ok架, 但個Director真係唔係好得囉, 問咩都唔知答唔到, 又唔會主動接觸下啲家長或者小朋友, 都唔似做childhood edu既人, 仲要英文唔得先死!
5. 太多親子活動: 我明白親子活動既重要性, 但係每個星期五都有活動, 大時大節又有, 我呢啲全職媽咪都有壓力, 何況working mum?! 學校又唔接受hea, 唔參與又會問個小朋友點解無做, 好hurt架嘛...結果, 家長捱夜焗做...
6. 學費算係貴-今年PN/K1將會加到over $7000 per month (不過全包, 無雜費/校服/茶點費)

總括來說我覺得OK架, 囡囡讀得好開心, 好鍾意同我講學校既嘢, 亦見到佢學到好多嘢, 家長之間都會有傾有講, 老師都好nice同埋caring

不過近地鐵嗰個WOW campus就唔清楚咩情況了~

我個小朋友都係o係多實街返Nursery架,不過我個b係讀am,Tutor Time d 小朋友d language好好,老師又有愛心,仲有個Director Ms Joan朝朝都會同每個小朋友探熱,仲記得每位小朋友個名,好nice同親切‧難怪連d姨姨都咁有禮貌。我有幾個朋友都報讀
playgroup‧不過佢地好full,我朋友巳經等o左幾個月啦!