用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿學校(小學部) chances of spk to spc
樓主: healtheworld
go

chances of spk to spc [複製鏈接]

醒目開學勳章

我之前一年, 係bk 問到一個spn既家長, 個年有6個spn 入唔番.

我女那一年我唔係好記得了, 幾個就應該有的. 但後來我見到一個入得番, 其他既我就唔知道, 因為我連邊幾個入唔番都唔知, 我好少去學校的. 知道那一個只係咁橋去考第2d小學時撞到, 那媽咪問我"你地又入唔番spc呀?" 咁我先知道佢地係入唔到的.

我地那年, 我都聽到有些家長真係會揀去其他學校, 所以肯定有人會棄權的. 只係最慘既係上星期係呢度睇到原來而家spc 俾好多外來生考入黎, 我覺得呢個先係最致命的. 我睇那topic, 好似大約有1xx人去interview, 所以真係怕佢改左policy spk同spn 係最後一個階段變成無咁大既優勢就真. 否則, 若spc 只收2, 3個外來生既話, 唔駛咁大陣象去叫1xx人黎interview啦.

我理解你既擔心, 我諗你唯一可以做既係叫亞女盡量做好d啦, 見sister黎面試既話盡量舉手答, 識得笑下, 有禮貌, 我諗應該都入到的(因為我都唔知佢點揀人的).  sister成班細路一齊in, 佢唔會考邊個叻d(根本考唔到啦, 咁多人), 我諗反而佢去留意下邊d 係唔好行為方面outstanding d既就out左佢先. 咁佢反而容易搵到. (以上既係無根據架, 係我自己覺得, 純粹俾你參考下咋.)

祝好運!!

原帖由 harrison 於 10-8-10 20:48 發表
我個女今年升 N4, 下個月會面試.但知道舊年小學部原來一直 interview 外面女仔, 所以有8個 spn 學生無收.
請問你囡囡那年, 除了自己棄權那些, 是否全部 spn 女仔都收哂?
我真係好驚好担心呀..........

...

原帖由 AndyRain 於 10-8-18 15:52 發表
我之前一年, 係bk 問到一個spn既家長, 個年有6個spn 入唔番.

我女那一年我唔係好記得了, 幾個就應該有的. 但後來我見到一個入得番, 其他既我就唔知道, 因為我連邊幾個入唔番都唔知, 我好少去學校的. 知道那一個只係 ...

都同你一樣咁唸,学校個policy变緊,In 咁多P1,都反映緊SPK/SPN 些畢業生去SPCPS 個百分比会減少...
妹妹豬 齊來做個好朋友)

原帖由 zitaeric 於 10-8-18 19:24 發表

都同你一樣咁唸,学校個policy变緊,In 咁多P1,都反映緊SPK/SPN 些畢業生去SPCPS 個百分比会減少...

其實又唔一定係學校 policy 變, 因為 spn/spk 的學生都會考其他學校, 上年同今年, spcc & dgs 都多收了 spn 的學生, 有 部份學生又可能跟 家姐或哥哥去了其他學校, 再加上多左男生, 所以可能到最後多左空位都唔定...!
至於有些學生收唔番, 可能個小朋友真係唔係學校想要的 類型. 所以很難說的...!

醒目開學勳章

Besides conduct, the school also considers the kid's academic result.  Heard that kids with problem of writing Chinese / English words were rejected.

回覆 1# Mrs.Wong 的文章

I think not solely depends on age.  My girl is a big girl, she is on waiting list.  

May I know how many waiting list this year?

咁 spc 鐘唔鐘意收超大女架 ? 即係早一年年尾出世的小朋友

Selection by elimination. It is the main interview method in many schools.

原帖由 AndyRain 於 10-8-18 15:52 發表

我女那一年我唔係好記得了, 幾個就應該有的. 但後來我見到一個入得番, 其他既我就唔知道, 因為我連邊幾個入唔番都唔知, 我好少去學校的. 知道那一個只係 ...

我當年都係讀呢間學校...

入到去讀係因為我家姐係果度讀緊.

而我家入到去係因為我 aunt 識果度其中一個 sister, 個 sister 仲要好似係已經退左休好耐.. 仲唔知有咩病.  唔知我 aunt 點搵返個  sister 出黎... 而個 sister 又可以話得事.. mouth:" />

後黎我細妹都入埋 spn ...

我讀左 4 年就移民了 .

而家諗返起, 如果唔係靠人事... 一定唔洗諗 !

請問宗教又係咪考慮因素呢? 即是被OUT的會唔會有教徒呢?

原帖由 NaTivEngTutor 於 10-10-31 00:25 發表
我當年都係讀呢間學校...

入到去讀係因為我家姐係果度讀緊.

而我家入到去係因為我 aunt 識果度其中一個 sister, 個 sister 仲要好似係已經退左休好耐.. 仲唔知有咩病.  唔知我 aunt 點搵返個  sister 出黎... 而 ...

咁又唔一定....!
我們一點人事 connection 也沒有...! 宗教亦沒有關係...! 囡囡總算由 spn 順利升讀 小一......!
‹ 上一主題|下一主題