用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿學校(小學部) chances of spk to spc
go

chances of spk to spc [複製鏈接]

my kid is studying in k1 and start worry about the chances of get into spc, anyone can tell me about the criteria of their selection? Poor academic? hyperactive/shy kid? non-catholic? can anyone shared?
   2    0    0    0

根據讀blog和跟其他家長閒談,家長投訴學校和同學都有影響。投訴/批評學校(特別係教育理念和英文程度)固然有事,投訴同學也會令學校覺得家長麻煩搞事、太保護個女。聖保祿喜歡收獨立和善於跟人相處的女仔,家長出頭,個女會被認為性格不合或能力不足。

原帖由 healtheworld 於 10-5-10 22:55 發表
my kid is studying in k1 and start worry about the chances of get into spc, anyone can tell me about the criteria of their selection? Poor academic? hyperactive/shy kid? non-catholic? can anyone share ...

醒目開學勳章

那家長咁樣害個女,悄為有少少常識的人也不會做,呢d咪盟塞囉.

原帖由 天瑜 於 10-5-18 09:16 發表
HI roalini,

我記得囡囡同學的家姐,她的媽媽郁少少就投訴同學兼批評學校處事手法,結果家姐入不到spcs小學部。

講中哂!

我自己從未投訴過學校,因為實在太喜歡學校的環境。即使小女曾經做了行為偏差的事,我亦好感激老師 ...
無知是福

謝謝回應和分享,我聽過更慘的故事。有個SPK媽咪K1時候唔知「訂」,動輒投訴同學,老師晚上OT打電話驚擾各方家長調停。後來佢個女升小入了waiting list,老師在家長會說,我地聖保祿收得的小朋友通常都好叻,第一日返學已經懂得和其他同學做朋友,你個女係呢方面就差少少。

佢食足驚風散先wait到個位,但故事還未完,可憐佢個女在小學遭同學排擠。須知女校一搞排擠就好麻煩,兒時的記憶深刻悠長,K3雖然調過班,升到小學又一齊。小學中學加起來十多年,山長水遠,也夠佢個女受。

所以,為人父母,凡事三思。

原帖由 brian61950 於 10-5-19 19:11 發表
那家長咁樣害個女,悄為有少少常識的人也不會做,呢d咪盟塞囉.

我朋友都話家長嘅conduct是小朋友能否上小學的最大原因........

簽名被屏蔽

回覆 1# ecec 的文章

係咪天主教徒,考入spc的機會大啲呀?

另外,聽人講話如果係細囡,考入spc的機會會好微,係咪真呀?

請大家指教

醒目開學勳章

為左對學校公平d, 所以以我地親身經歷可以話俾大家聽, 我地唔係天主教, 個女亦唔係大女, 雖未至於最細那隻12月出生, 但在同級比佢係算細.

原帖由 巴比倫 於 10-7-24 15:52 發表
係咪天主教徒,考入spc的機會大啲呀?

另外,聽人講話如果係細囡,考入spc的機會會好微,係咪真呀?

請大家指教

原帖由 AndyRain 於 10-8-9 10:59 發表
為左對學校公平d, 所以以我地親身經歷可以話俾大家聽, 我地唔係天主教, 個女亦唔係大女, 雖未至於最細那隻12月出生, 但在同級比佢係算細.

請問你囡囡什麼月份出生?
是否9/2010年入學

醒目開學勳章

我應講清楚d 係spn to spc.

我女而家讀緊小學啦.
我女係9月份出世的. 當時有好多同學大我女over 半年的. 所以我諗佢地又無話一定係大女先肯收既.

原帖由 shishishi 於 10-8-9 22:06 發表

請問你囡囡什麼月份出生?
是否9/2010年入學

我個女今年升 N4, 下個月會面試.但知道舊年小學部原來一直 interview 外面女仔, 所以有8個 spn 學生無收.
請問你囡囡那年, 除了自己棄權那些, 是否全部 spn 女仔都收哂?
我真係好驚好担心呀..........

原帖由 AndyRain 於 10-8-10 14:13 發表
我應講清楚d 係spn to spc.

我女而家讀緊小學啦.
我女係9月份出世的. 當時有好多同學大我女over 半年的. 所以我諗佢地又無話一定係大女先肯收既.

以前從末聽聞SPN會吾收哂喎!

原帖由 harrison 於 10-8-10 20:48 發表
我個女今年升 N4, 下個月會面試.但知道舊年小學部原來一直 interview 外面女仔, 所以有8個 spn 學生無收.
請問你囡囡那年, 除了自己棄權那些, 是否全部 spn 女仔都收哂?
我真係好驚好担心呀..........

...

8 個 waiting list 小朋友 中, 有部份小朋友已被取錄番 la...! 聽聞好早已收到通知被取錄番 !

Astoria.

想請問那8 個 waiting list 小朋友,幾時才收到通知被取錄 ? 唔知要驚幾耐.......?

其實有無人知小學部是否每年都會不停 interview 外面 d 女仔? 如果係咁,就算入到 spn 都唔算係"坐定粒六" !!!

Sorry Sorry, 應該係問 mango22 至啱

not guarantee for both spk or spn, still have a  v small proportion cant enter spc p1!

原帖由 harrison 於 10-8-12 10:41 發表
Astoria.

想請問那8 個 waiting list 小朋友,幾時才收到通知被取錄 ? 唔知要驚幾耐.......?

其實有無人知小學部是否每年都會不停 interview 外面 d 女仔? 如果係咁,就算入到 spn 都唔算係"坐定粒六" !!! ...

當然唔係 "坐定粒六"..la...! 呢點校長係家長會都有提過....!

以我所知唔係同一時間收到通知, 有小朋友係 農曆新年時, 已收到通知..!

‹ 上一主題|下一主題