用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今年要報K1的家長入嚟傾傾啦!
樓主: kcheng1328
go

今年要報K1的家長入嚟傾傾啦!

原帖由 mianyang_99 於 10-5-14 14:02 發表

想問下你小朋友而家讀緊邊間nursery??

冇讀n呀~

原帖由 myfirstbaby 於 10-5-14 14:04 發表
我都係住荔景...亞大囡讀緊青衣學之園pn...真係好好,令佢好主動,又好鍾意返學,不過唔想擔心找小學..會轉去第二間讀k1..真係好唔捨得...不過無計...

而家為細仔頭痛...打算repeat k1..因為想找間好d既k1比細仔都幾難 ...

我會報學之園k1,純粹因為近阿媽,勁方便,我又o係青衣返工...
我個仔冇讀n呀~

原帖由 Christi 於 10-5-15 14:32 發表
Hello myfirstbaby,

I've checked the LH(TY) before and found their placement to Primary School was quite good , not quite understand why you have to worry this issue. Can you share with me what you co ...

係囉..我見佢d畢業生考既學校都幾好丫~
不過我上次入去問過野,d staff既態度麻麻,cool到c....扣左d分

原帖由 myfirstbaby 於 10-5-17 14:13 發表
因為最後選擇了一間90%可升上小學,接近一條龍既KG.當然都要多謝LH既train up.

邊間呀?
唔好意思,我有D野唔多明....
你話個囡讀緊PN,咁快有第2間K收佢?
個仔又幾大呀?我見你張相好似同個女相差幾年喎....咁快到個仔讀K1?

原帖由 gloriahung 於 10-5-17 23:11 發表
I also have a small girl (0908).  I think I will try GH, SC, KV and York

08年9月??我個仔都係

原帖由 Toffeenut 於 10-5-15 02:02 發表
經過上年pn的經驗, 我諗今年會in 5-8間! mouth:" />
一來俾個囝熟習下interview, 二來都要"等運到", 希望好彩會有多幾個offers.
會in:
St. Cat
HKPS
KV
PC
創價..... ...

可唔可以分享下點解揀呢幾間呀?
PC係培正嗎?我個仔9月出世冇得讀呢間...

myfirstbaby ,
另想請問,d interivew係咪多數o係星期六架?

醒目開學勳章

大部份都係會 in 星期六or 日
同埋係無得改時間既 ..

所以你要預有機會會撞期 ..
舊年劍鳴同 st cat 就撞左

無記錯 st cat 舊年 in 左4日, 係 fri/sat/sun/mon
kv 就連續2week既 sat/sun

st nic 就weekday 同 weekend 都會in
st rosa 就 in weekend

原帖由 ho_yan2406 於 10-5-19 02:47 發表
myfirstbaby ,
另想請問,d interivew係咪多數o係星期六架?

原帖由 zoesychan 於 10-5-19 11:15 發表

無記錯 st cat 舊年 in 左4日, 係 fri/sat/sun/mon

st nic 就weekday 同 we ...

SC同KV係咪一定唔撞?

原帖由 zoesychan 於 10-5-19 11:15 發表

st nic 就weekday 同 we ...

真煩..我同老公都係放平日的..不過都冇計,我唔返工囉...為左個仔搵少d....
咁d interview係咪要預成日架?唔知等幾耐喎

我囡囡今年入讀K1,去年考試情况激烈、爭崩頭,我估今年都差不多。我見議您們報名時考慮一下pm class 為優先,收咗後再要求轉上午,因為太多家長要求am class 但學額不足,雖然小朋友當天表現好,但一山還有一山高,到最後都被"Reject" 或 " Waiting"。如果,您有心儀幼稚園而這所幼稚園有"N"班仲難考,因為有位都会預留給"N"班直上,再加上有"本校生" -- 家姐或哥哥在這所幼稚園讀緊K2或K3,亦会優先取錄。最後,最好選擇"一條龍"免得三年後又再爭,要知道其實幼稚園面試除了要看小朋友當天表現及面試老師對那位小朋友有沒有好感,因為所有小朋友都是"白紙一張",但升小一就不同,因為所有家長会在這三年光景不斷給小朋友去參加興趣班、樂理,務求增強競爭力以應付去考心儀小一,所以選擇"一條龍比較穩陣。(以上只是個人愚見)

醒目開學勳章

甘又真係唔知wor, 舊年無撞 lor

原帖由 brrbaby2007 於 10-5-19 16:29 發表

SC同KV係咪一定唔撞?

醒目開學勳章

st cat / kv 都好 efficient
kv 我in 最早果 group, 真係 15mins 就走得
st cat 就好似30-45mins 都走左

st nic sat in 要聽校長講 talk, 頭尾over 1個hr

st rosa 都要等, around 45mins

不過st cat 同 kv 都係無得改時間 ~~~~

st nic 你交form時問你 in 平日定 weekend

st rosa 都無得揀, 佢比既 .. 改唔改得我都唔知 ~

原帖由 ho_yan2406 於 10-5-19 17:42 發表

真煩..我同老公都係放平日的..不過都冇計,我唔返工囉...為左個仔搵少d....
咁d interview係咪要預成日架?唔知等幾耐喎

Think - weekday

SPK - Sat (a lot of people but well organised)

GH - Sat (same, a lot of people but process quite smooth)

Creative - not the one with a lot of branches (you can reschedule the interview time with advance notice).

I am planning to go a trip during autumn festival, but coz have to apply N1/K1 for my little boy. Decide to cancel it.

Btw, I have just completed the K1 interview for my gal (last interview is Mar in SPK) & it is my little boy's turn.. so busy.

因為個大女係0701,而家讀緊PN,今年9月會就轉去SPK返K1..而亞仔係0811即係同你地一樣今年in k1..不過如果in得唔理想會出年做大仔重賽.
學另外個媽咪話頭上年戰況激烈..我都報咗成十間..一來上年新手驚錯過好學校,二來當warm up同攞d經驗比亞仔參考.但今年情況對我有d唔同..因為細仔關係有d學校都無得報.如培正..

我自己做咗張上年既time table,有興趣可pm我留email.

原帖由 ho_yan2406 於 10-5-19 02:29 發表

邊間呀?
唔好意思,我有D野唔多明....
你話個囡讀緊PN,咁快有第2間K收佢?
個仔又幾大呀?我見你張相好似同個女相差幾年喎....咁快到個仔讀K1?

Can you pm to me, please?  Thanks very much

原帖由 myfirstbaby 於 10-5-20 00:00 發表
因為個大女係0701,而家讀緊PN,今年9月會就轉去SPK返K1..而亞仔係0811即係同你地一樣今年in k1..不過如果in得唔理想會出年做大仔重賽.
學另外個媽咪話頭上年戰況激烈..我都報咗成十間..一來上年新手驚錯過好學校,二來 ...

Please pm your email..

原帖由 smallmom08 於 10-5-20 17:16 發表
Can you pm to me, please?  Thanks very much

kindly please pm me, many thanks.

原帖由 myfirstbaby 於 10-5-20 00:00 發表
學另外個媽咪話頭上年戰況激烈..我都報咗成十間..一來上年新手驚錯過好學校,二來 ...

my fist baby, can you pm me also. thank you so much in advance.

myfirstbaby,

i also want to get your time table, do you mind to PM me a copy, many thanks!