用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今年要報K1的家長入嚟傾傾啦!
go

今年要報K1的家長入嚟傾傾啦!

Hi,
我個囡都係今年要報K1,真的好頭痛,因為係細b,一個煩字, 而家仲揀緊....

回覆 1# pomelo_tea 的文章

我又係細 b 呀, 我住東區, 仲未諗揀邊間, 有咩好提議, 吾洗一定東區, 我個b係男仔...

我住荔景,交通唔方便,去邊都差唔多時間,但阿媽住青衣,所以首選係青衣學之園,跟住會報d九龍塘近mtr的幼稚園,因為青衣d車唔密,隨時等8mins,所以我去青衣同去九龍塘都只係相差5mins咋,咁九龍塘多好既幼稚園,想個仔英文打好個底

原帖由 ho_yan2406 於 10-5-13 01:35 發表
我住荔景,交通唔方便,去邊都差唔多時間,但阿媽住青衣,所以首選係青衣學之園,跟住會報d九龍塘近mtr的幼稚園,因為青衣d車唔密,隨時等8mins,所以我去青衣同去九龍塘都只係相差5mins咋,咁九龍塘多好既幼稚園,想個仔英文 ...

想問下你小朋友而家讀緊邊間nursery??

我都係住荔景...亞大囡讀緊青衣學之園pn...真係好好,令佢好主動,又好鍾意返學,不過唔想擔心找小學..會轉去第二間讀k1..真係好唔捨得...不過無計...

而家為細仔頭痛...打算repeat k1..因為想找間好d既k1比細仔都幾難...年齡差幾過月真係差好遠..所以我到無同佢in 學之園pn..

另外我都有好多in k1既經驗..可交流下

原帖由 ho_yan2406 於 10-5-13 01:35 發表
我住荔景,交通唔方便,去邊都差唔多時間,但阿媽住青衣,所以首選係青衣學之園,跟住會報d九龍塘近mtr的幼稚園,因為青衣d車唔密,隨時等8mins,所以我去青衣同去九龍塘都只係相差5mins咋,咁九龍塘多好既幼稚園,想個仔英文 ...

醒目開學勳章

原帖由 ChristinaH 於 10-5-13 00:25 發表
我又係細 b 呀, 我住東區, 仲未諗揀邊間, 有咩好提議, 吾洗一定東區, 我個b係男仔...

我b都係細b, 又係住東區! 你b會唔會讀pn?

經過上年pn的經驗, 我諗今年會in 5-8間!
一來俾個囝熟習下interview, 二來都要"等運到", 希望好彩會有多幾個offers.
會in:
St. Cat
HKPS
KV
PC
創價.....

九龍區

原帖由 kcheng1328 於 10-5-12 19:56 發表
報香港區or 九龍區?

me 2.... so not yet make up my mind....

原帖由 pomelo_tea 於 10-5-11 17:30 發表
Hi,
我個囡都係今年要報K1,真的好頭痛,因為係細b,一個煩字, 而家仲揀緊....

Hello myfirstbaby,

I've checked the LH(TY) before and found their placement to Primary School was quite good , not quite understand why you have to worry this issue. Can you share with me what you concern?

Personally, I like this KG, therefore I am quite surprised about your decision.

Sorry can't type chinese in my computer at the moment.

thank you.

因為最後選擇了一間90%可升上小學,接近一條龍既KG.當然都要多謝LH既train up.

原帖由 Christi 於 10-5-15 14:32 發表
Hello myfirstbaby,

I've checked the LH(TY) before and found their placement to Primary School was quite good , not quite understand why you have to worry this issue. Can you share with me what you co ...

原帖由 kcheng1328 於 10-5-14 13:24 發表
大家交流吓各間學校的申請時間及面試時間啦.
也可pm分享下不同的想法

Keep in touch  各位!!!

不如你又分享吓你想報邊間先啦

回覆 1# brrbaby2007 的文章

I also have a small girl (0908).  I think I will try GH, SC, KV and York

我就未有決定IN邊幾間但我一定要報足十間八間先得..因為我真是好擔心我個仔今次又冇幼稚園收..因為上年我幫佢IN两間幼兒園两間都是:等"..所以今年我唔可以都咁擔心....所以要報多幾間希望多啲啊?

原帖由 kcheng1328 於 10-5-17 18:07 發表
很多mama架心儀學校都會報.
你哋都係今年要報K1嗎?

哈,我同你一樣,很多mama架心儀學校都會報

回覆 2# anlywan 的文章