用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 徵保母車 求校車由屯門到英華
go

求校車由屯門到英華 [複製鏈接]

請問有没有校車由屯門到學校?
(9/2010)
   0    0    0    0

Mrs Tse has a nanny bus that starts from TM, my son used to take it in the morning. Pick up would be around 06:30 depending on where you are in TM! Drop off will be around 15:30. It's the #18 bus from YW. Hope that helps. PM for ph #.

原帖由 ozrider321 於 9-6-2010 17:29 發表
Mrs Tse has a nanny bus that starts from TM, my son used to take it in the morning. Pick up would be around 06:30 depending on where you are in TM! Drop off will be around 15:30. It's the #18 bus from ...

多謝你的幫忙:

之前我都問過謝太,不過佢要我去三聖才可以上車,放學就沒有車。希望開學前可以找到啦.

Thanks

Oooh   Goodluck, then!

回覆 2# ng.chester 的文章

很高興看到有屯門的小朋友考入了英華,首先恭喜你!:-x 英華也是我心怡的小學,想請問你的小朋友是不是在屯門讀幼稚園的呢? 可否告知是那間呢?謝謝你

幼稚園

多謝你:

囝囝N班和K1是在屯門讀過,不過佢是細仔,我選擇比佢重讀K1,之後去了天水圍區讀書。(私校的程度比用學券的學校為深,你可以選擇用英普的教學,上小學會好一點)。

其實每一間學校都有好的地方,最重要是爸爸和媽媽的榜樣,你地先至係佢最重要的老師。每日放多一些時間和囝囝玩和看圖書,有時間就要帶佢去參觀博物館,圖書館,吸收其它知識。

希望可以幫倒你!

I'm also glad to see TM kids can study in YW.

I plan to send my kid to New Generation or Sunkids in kindergarten and I hope this can help him go YW after few years.

Since my kid was 1 yr old, I have started reading books with him and hope that he can develop a reading habit.

Anyway, thanks for your sharing, ng.chester, and hope that you can find a nanny bus very soon.

回覆 2# ng.chester 的文章

謝謝你的指教,我也是因為希望小朋友的英文好一點,所以現在的就讀的幼稚園也是英普教學的,而且每天也盡量跟他一起reading,希望真的有幫助啦!我們會盡力的,希望有幸能成為你小朋友的學弟 再一次謝謝!希望你能找到校車

Panda ma:

我個人覺得屯門的幼稚園 New XXXX 不是太好, 因囝囝讀個一年。屯門的青山聖比德 (siu X court) 比較有規模, 囝囝都曾經讀過,老師有愛心,但程度較淺。
而 Sun KXXX, 是一所2年左右的學校, 我朋友的囝囝和囡囡是這所學校第一介的畢業生,程度比較深用英普教學,上小一就好D。

希望可以幫倒你。

ng.chester,

請問New XXX有咩唔好呢?有冇例子呀?

Sun XXX上午班已經full哂,佢地同教署申請緊開下午班,如果開唔成,我都會俾囝囝讀全日班。不過,囝囝啱啱先in完Sun XXX既N1,都唔知收唔收佢......

我都鐘意Sun XXX多啲,因為兩種語言平衡發展,我囝囝都係12月BB,佢宜家歲半,in Sun XXX嗰陣都唔肯講野 (識講都唔講),所以話唔定就算收左佢,我都會想俾囝囝重讀一年N1 or K1,等佢做大仔。

Hello cherrybiz:

話說4年前囝囝就在現時SUN XX 位置 讀N班,讀了半年學校話因加租,所以學校不能資付租金,因此要結束。結果大部份的老師和2/3的學生都轉到NEWXX的學校讀(話說是合拼,結果有讀了一年K1。1年後,校長把大部份老師抄了,學校的教學法全部變。老師就找了剛剛畢業的妹妹,超過一半以上的學生退學,結果有要幫亞囝再找學校。 現時SUN X 的校長,她是和我一樣苦主。

祝你好運!

原帖由 cherrybiz 於 17-6-2010 15:47 發表
ng.chester,

請問New XXX有咩唔好呢?有冇例子呀?

Sun XXX上午班已經full哂,佢地同教署申請緊開下午班,如果開唔成,我都會俾囝囝讀全日班。不過,囝囝啱啱先in完Sun XXX既N1,都唔知收唔收佢......

我都鐘意Sun XXX多啲,因為 ...

ng.chester,

謝謝提點啊﹗
‹ 上一主題|下一主題