用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 7月份適應班
樓主: ck07hk
go

7月份適應班

babycreamy, 你真勤力呀, 請2個星期假接送... 我就無請假啦, 但係我老公會負責送佢返學, 放學就自己搭校車.. 我都有d擔心佢咁細個搭校車。

如果之前無返開PN , 咸既機會都幾高架喎, 不過佢地好快會適應既我覺得, 人生必經階段, 唔使擔心! : )

原帖由 ck07hk 於 10-5-13 09:42 發表
babycreamy, 你真勤力呀, 請2個星期假接送... 我就無請假啦, 但係我老公會負責送佢返學, 放學就自己搭校車.. 我都有d擔心佢咁細個搭校車。

如果之前無返開PN , 咸既機會都幾高架喎, 不過佢地好快會適應既我覺得, 人 ...

ck07hk, 我唔係勤力呀, 係阿女未返過學就要佢坐校車會好慘架, at least 佢返咗一排, 知道坐車係去返學.
我諗我同老公會輪流接送, infact 我都係請上晏, 邊有咁多假請呀...hahaha

其實都唔太擔心佢, 我諗佢都鍾意返學. 只係想見證同睇住佢呢個人生重要時刻....

ck07hk,
我都係返一個月,我個仔之前無返過pn,我成日同佢講第時返學mami唔會陪住佢,但mami會帶佢返學同放學,叫佢要乖,問佢知唔知,佢就唔答我,但問佢鍾唔鍾意返學,佢又話鍾意...上星期帶佢去侓倫街個公園玩單車,佢竟然指住york話'番學番學'我都唔知點解佢會知個到係番學,但個刻我feel到呀仔好似好想番學去玩,我希望佢到時快d適應,因為係佢第一次無我係佢身邊...

哈, 我仲記得呀女去interview 時好開心喺度玩學校里面d玩具, 仲出奇地答哂老師問題... 其他學校一概唔答, 表現奇差.. 我諗都係天主安排... 呀女似乎都好鍾意間學校咁.. 到而家我都好感激York 肯收我個女, 因為佢係細B, 幾乎無學校肯收佢! 所以呢 Mokstick, 我相信讀邊一間學校都係一種緣份, 我地都唔好諗咁多, 開開心心咁讀落去啦! 主佑!

babycreamy, 你個B未返過學你實會比較擔心同緊張, 諗返起我個B讀PN時, 第一個星期我都好擔心... 老師每日打黎同我講佢今日仲有咸喎... 我都不知幾擔心... 咸到聲都沙埋.. 幾咁心痛.. 不過好彩佢咸左一個星期就無咸.. 之後我都好安心!  仲有個半月就返 York 啦, 我諗我個女都會咸下, 因為轉新環境.... 我都有d緊張添!

原帖由 babycreamy 於 10-5-13 18:35 發表

ck07hk, 我唔係勤力呀, 係阿女未返過學就要佢坐校車會好慘架, at least 佢返咗一排, 知道坐車係去返學.
我諗我同老公會輪流接送, infact 我都係請上晏, 邊有咁多假請呀...hahaha

其實都唔太擔心佢, 我諗佢都鍾意 ...

呀, 我地會唔會6月就有校服攞呢, 件校服好似幾靚咁... 好緊張呀! hehe!

我想問吓你地住邊區...我住深井

我住葵涌區架, 都近你呀! hehe!

原帖由 poon小朋友 於 10-5-15 15:20 發表
我想問吓你地住邊區...我住深井

我住長沙灣區

你地會搭校車OR自己湊返學放學...
我會自己湊..但可能會辛苦D....HAHA

原帖由 poon小朋友 於 10-5-17 10:42 發表

你係唔係唔使返工架??如果唔使返工自己接送當然好d啦.. 又可以親子!  我要返工, 所以都係可以送返學... 我都諗緊咁細個要佢搭校車都幾危險咁...

原帖由 ck07hk 於 10-5-17 11:06 發表

你係唔係唔使返工架??如果唔使返工自己接送當然好d啦.. 又可以親子!  我要返工, 所以都係可以送返學... 我都諗緊咁細個要佢搭校車都幾危險咁...

係呀.我唔使返工..我諗到時8:15AM出門口會塞車..跟住等三個鐘頭..等BB放學

你就好啦.. 唔使返工... 羨慕死人... 不過三個鐘... 咁耐.. 你打算點樣打發呢三個鐘?

原帖由 ck07hk 於 10-5-17 12:13 發表
你就好啦.. 唔使返工... 羨慕死人... 不過三個鐘... 咁耐.. 你打算點樣打發呢三個鐘?

我諗...送完返學就去食早餐..再去九龍城買吓餸..跟住就唔知做咩...

原帖由 mokstick 於 10-5-17 00:49 發表
我住長沙灣區

me too... 我都係長沙灣。

我見校車 8:15 在屋企對面既屋苑接學生!!!

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-5-17 15:50 發表

吓..你地住長沙灣都要咁早呀....咁我咪要8:00am

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-5-17 15:50 發表

我係保安道個邊,你近邊到ga?

原帖由 poon小朋友 於 10-5-17 10:42 發表

我7,8月都係自己湊,9月先坐school bus,3個hours我都覺得5知做咩好,我驚我頂5順,會叫c6湊返學,自己湊放學!

原帖由 poon小朋友 於 10-5-17 15:58 發表

吓..你地住長沙灣都要咁早呀....咁我咪要8:00am

haha,你住深井,我估要8:00前