用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報幾多間幼稚園先夠?
樓主: ho_yan2406
go

報幾多間幼稚園先夠?

原帖由 ho_yan2406 於 10-5-9 22:04 發表

報10間都唔收?係咪10間都好出名呀?
我諗住穩陣d,報返間屋村,我諗唔會唔收掛...因為附近都好多幼稚園
我住荔景,我媽住青衣,下午我返工要搵佢幫我湊仔,所以我暫時想報以下呢d:
青衣學之園
SC
(以上呢2間可以俾小朋友 ...

青衣學之園得好少位, 仲有N班, 你想英文好不如報埋凱帆間學之園, 果間收得多d學生. 九龍塘HKPS都可以試, 不過收得好少人.

原帖由 kerkermui 於 10-5-12 09:05 發表

多謝~

呢間都唔淺架!

其實恐龍仔上學前已識左o甘多嘢,上堂又教翻果d嘢,會唔會影響學習熱誠呢?

醒目開學勳章

原帖由 brrbaby2007 於 10-5-12 11:23 發表

其實恐龍仔上學前已識左o甘多嘢,上堂又教翻果d嘢,會唔會影響學習熱誠呢?

我都有諗過呢個問題
其實返學除咗要學"知識"同"文字"之外, 仲要學紀律同埋同人相處等等~
知識嘅嘢.. 就算同一樣嘢, 唔同人/時間教, 領會都會有所不同! 之前同老師傾過, 阿仔好鍾意問嘢, 老師話其他同學仔都學多咗嘢! 多d人一齊, 個chemistry都唔一樣啦!

原帖由 kerkermui 於 10-5-12 14:49 發表

我都有諗過呢個問題
其實返學除咗要學"知識"同"文字"之外, 仲要學紀律同埋同人相處等等~
知識嘅嘢.. 就算同一樣嘢, 唔同人/時間教, 領會都會有所不同! 之前同老師傾過, 阿仔好鍾意問嘢, 老師話其他同學仔都學多咗 ...

恐龍媽有事請教,請收pm, thanks!

原帖由 elmolly 於 10-5-12 11:03 發表

青衣學之園得好少位, 仲有N班, 你想英文好不如報埋凱帆間學之園, 果間收得多d學生. 九龍塘HKPS都可以試, 不過收得好少人.

hkps係樂基ma?
會多o係堂上講英文架?
咁km,kv又多唔多機會俾小朋友o係學校講英文架?
係咪日日有英文堂架?

Kerkermui,

Thank you for your sharing, it is great to know that your son will stay at KM....so, we may have chance to meet.

btw, wish your son can enter to a good primary school.

原帖由 kerkermui 於 10-5-12 08:57 發表

since KM doesnt promise a K1 place for N students, most of the parents will apply other K1 of their kids.  I know a few parents from KM only, some like me (got offers from both KV/SC) but still many ...

原帖由 ho_yan2406 於 10-5-12 18:17 發表

hkps係樂基ma?
會多o係堂上講英文架?
咁km,kv又多唔多機會俾小朋友o係學校講英文架?
係咪日日有英文堂架?

hkps = 樂基, 每班都有外籍老師做班主任.

km比kv多d英文時間, am class每日一個鐘英文, pm就係國際班, 有外籍老師做班主任.

hkps vs km, 邊間好d? hkps 入邊類別小學?

原帖由 ho_yan2406 於 10-5-7 01:22 發表
囝囝今年要報k1喇,但乜都唔識,請問報幾多間先夠?好怕冇一間收佢呀~~~

三年前同大囝報五間 (其實心目中只想一間, 其他只是rehersal), 其中四間叫做熱門, 結果兩收兩唔收一間無in(還有幸收的其中一間是心目中那一間). 三年前競爭無咁激烈, 報五間都覺得多, 所以有間無去到interview (當時從來沒想過會一間都唔收 -- 大囝四月尾仔, 無讀過任何n1 或playgroup)
今年同細囝報, 都係五間, 估唔到今年反而有o的驚無學校收, 因為人數是當年大囝的兩三倍. 知道來年都係多小朋友入學, 報熱門學校o既話, 五間都會有o的擔心

原帖由 elmolly 於 10-5-13 23:33 發表

hkps = 樂基, 每班都有外籍老師做班主任.

km比kv多d英文時間, am class每日一個鐘英文, pm就係國際班, 有外籍老師做班主任.

咁am同pm交既學費一唔一樣架?

原帖由 pamelaywy 於 10-5-13 23:50 發表

三年前同大囝報五間 (其實心目中只想一間, 其他只是rehersal), 其中四間叫做熱門, 結果兩收兩唔收一間無in(還有幸收的其中一間是心目中那一間). 三年前競爭無咁激烈, 報五間都覺得多, 所以有間無去到interview (當 ...

係囉..呢幾年多人生bb

原帖由 ho_yan2406 於 10-5-14 00:56 發表

咁am同pm交既學費一唔一樣架?

一樣

醒目開學勳章

當年報N班,淨係報咗一間心儀嘅,因為N班讀唔讀都得,冇所謂,但又好好彩,收咗。

到K1,都係報一間,又收咗,不過最後都係決定留守原校。

原帖由 elmolly 於 10-5-14 01:45 發表

一樣

咁讀國際班抵d喎,通常有外籍老師做班主任貴d嘛..
但pm時間我又唔多岩...

醒目開學勳章

原帖由 ngbobo 於 10-5-13 23:07 發表
Kerkermui,

Thank you for your sharing, it is great to know that your son will stay at KM....so, we may have chance to meet.

btw, wish your son can enter to a good primary school.

thank you~

我個bb 11個月啦,我都好擔心,葵青區,學之園好唔好,不過好似幾貴

原帖由 ronaldo1998 於 10-5-16 19:46 發表
我個bb 11個月啦,我都好擔心,葵青區,學之園好唔好,不過好似幾貴

我都係葵青區..我早幾日去過學之園問報名既野,d staff好cool,學費又係我暫時心儀既幼稚園之中最貴既一間,仲貴過SC,但計埋車錢,可能讀學之園平d,同埋近阿媽,我湊完佢返學可以返阿媽度訓陣先接放學,如果讀九龍塘的話,o個幾個鐘我唔知去邊好
但人地話好難入,隨時in都冇得in,所以收佢先再諗la~

我地今年準備入K1,總括之前兩年既經驗,我覺得揀間好既N1好緊要,唔使到K1先來驚,因為報N1既人相對少D,K1就全人類都會報,所以實爭崩頭,如果已經讀僅N1,若果所有K1都唔收,都可繼續留守原有N1果間繼續讀.

N1:報左約10間,6-7間收 (好彩最心儀果間係第二間收,只浪費左一間留位費)
K1:精選報左4間,in左3間,兩間收(未計原有N1果間)
Twins 媽咪

原帖由 ho_yan2406 於 10-5-16 22:53 發表

我都係葵青區..我早幾日去過學之園問報名既野,d staff好cool,學費又係我暫時心儀既幼稚園之中最貴既一間,仲貴過SC,但計埋車錢,可能讀學之園平d,同埋近阿媽,我湊完佢返學可以返阿媽度訓陣先接放學,如果讀九龍塘的話, ...

我自己去過青衣果間既open day, 覺得d老師好行, 朋友去完in都話老師一般. 但係我去凱帆果間感覺就好好好好好囉, 即使只係in一陣, 老師都好留意到我小朋友既問題.