用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 好煩啊~~是否應該為了仔仔放棄自己事業??? ...
go

好煩啊~~是否應該為了仔仔放棄自己事業???

好煩啊~~是否應該為了仔仔放棄自己事業???最近發現仔仔被姐姐偷打.....好心痛!!老公要我辭工,照顧個仔及另請新姐姐,我地一家人都對任何姐姐無晒信心了,因為依家個姐姐我地對佢好好,知佢家中有事急需錢,我地都加佢人工(高於公價),假日又由佢加唔加班..去旅行都一定帶佢一起去玩...bb又是佢湊大,從來無人對佢大聲過.平時見佢都好love仔仔,之前發現仔仔雙腳成日"魚"......問佢為什麼,佢說仔仔玩時弄傷,我地都好信佢....點知上星期一被我發現佢偷打仔仔....回想過去甘長時間,家中的姐姐原來是最佳女主角!!!真係心寒!!我唔可以唔理個仔仔,所以都應該會被迫放棄現時事業....只可惜將來會十分困難再入此行,我可以點做???點轉行??點調整心態??有咩工可以在家中做???好煩啊~~~~請過來人多多指教!!

Quit your job la, I think your son is more important than your job ! Of course, it also depends on your financial status.

你首先要問自己以下問題:
1) $$方面: 只靠你老公份收入, 是否維持到日後開支(包括小朋友學費, 課外活動等等)? 你自己父母是否需要你供養?
2) 心理上: 你自己的個性是否適合做FTM? 這個非常重要, 有D人不太願意由朝到晚見住小朋友, 因為冇耐性...可能因為咁令大人同小朋友之間相處更差..
3) 時間性: 如果你諗住這個只是短暫的計劃, 你可以暫時唔做, 日後睇情況再決定....到時收入及工作性質可能會與現在有好大出入.(未知).你亦又可考慮做PT 工作

工人方面, 未知你如何發現佢打你小朋友? 不過如果我確認到是事實, 我會立即FIRE佢, 自己就請住家務助理先或屋企人幫住, 然後立即上AGENT睇下有冇一D完約工人.

呢個工人你請左當自己唔好彩, 但千其唔好對其它有偏見, 我識好多FD D工人都好好, 做左6年以上 (3個約).
GOOD LUCK!

原帖由 cacanov06 於 10-5-6 11:27 發表
你首先要問自己以下問題:
1) $$方面: 只靠你老公份收入, 是否維持到日後開支(包括小朋友學費, 課外活動等等)? 你自己父母是否需要你供養?
2) 心理上: 你自己的個性是否適合做FTM? 這個非常重要, 有D人不太願意由朝到 ...

1.財政不太問題! 2.我個人不怕對足小朋友24小時,因為本人都好愛小朋友! 3.我已經在找新姐姐了,現時沒即炒佢,找了老人家睇住佢,不過不可能是長時間,因為婆婆身體不好!

我覺得純粹是個人問題,愛自己賺錢比自己使!!唔捨得份工(又輕鬆收入又唔錯,9-5,工作5天,公司福利又好),好多人都想要的工作.....我唔do,真係好可惜!!!所以老公說我是好媽媽卻不是個偉大媽媽...... ,又有朋友說我身在福中不知福....我真係有問題咩???

聽你咁講, 你其實只有一個CONCERN就係你唔捨得份工喎? 咁你不如快D請番個新工人就OK架啦!  時間可沖淡一切.  我地細個時都俾亞媽打得多(唯有自我安慰)!

另外, 你可以去"全職媽媽"版面睇, 好多MAMI都甘願
為自己小朋友辭去高薪厚職工作去當FTM, 當中有高層管理人, 有讀完MASTER...等等....所以針冇兩頭利, 你自己追求D咩野生活自己最清楚, 其他人講咩都只可作參考毋需介懐!

好多謝你~~我知道都係自己問題,關口問題!!多謝你

當然是請個新工人先, 就算自己湊, 有個工人幫幫都好, 長期湊小孩是十分悶的, 湊得多我也希望有時返工吸吸人氣.  家頭細很煩的.  老人家不必做, 只看著工人及小孩, 返工不是問題

對工人太好是不行的, 要找些自己有孩子, 年長少少的, 緊張份工, 有愛心的.

如果係咁的話,我都會認為你請一個新工人..
你呢個工人姐姐好過份呀,打你bb但平時又話好愛佢!不過呢家要請一個好既工人姐姐真係好難..努力呀!

我自己宜家都係 FTM。我當時選擇做 FTM 的原因係因為 0-6 歲對小朋友最重要,我係佢身邊的 Value 會比較大。我可以親自帶佢上 Playgroup, 去 Theme Park,去郊外,去 Library,去 Museum, 可以陪佢玩,陪佢讀書,lee D 都係 FTM 先做得到。所以我辭工後,第一件事係去學車,咁就可以帶 BB 周圍去。除左覺得咁對BB好,其實我自己仲開心。
一直諗住第時比較得閒,就回職場,雖然我不是富有,但幸好家庭負擔不太大,都預左搵工不要太介意人工了。 
這是我自己的諗法,給你一個參考。

I also gave up my high salary and be a housewife since my daughter's born.  She's now 22 months old.  I strongly agree that it's very important to be with the baby in their early stage.  Though I sometimes really feel bored with the routine and household chores, I'm happy that I can go everywhere with her, join the playgroups...
Somehow we have to sacrifice indeed!
I'm expecting another baby and I plan returning to work when the younger baby goes to nursery.
luiflora, you can think of working again when your baby is old enough to complain!
By the way, I had 3 maids who're not very good.  Now waiting for the arrival of the 4th one.  Hope she'll be fine.  It's really hard to have a responsible and caring one!
Good luck!

我幫妳頂住份工先

Relax

好多謝大家!!!1.我先請個新姐姐,2.會找一些課程讀下,學返手屎車,有牌8年,卻一直未正式開過車.3.之後再算~~~我唸我辭工果日一定會 ......(因為我的大學學歷,十年工作經驗,可能就甘結束,白費了)......不過算啦 !!做媽媽唔為個仔,又有邊個可以為自己個仔付出呢????我都唔想老人家們再為我地甘辛苦,走來走去!!不過我唸一定要有心理準備,日後出來工作,不可以計較人工,職位了........希望上帝給我力量!!!

relax, i think staying with children is much more important! just let God lead your way!

we can never finish job but time and tides wait for no man! :)

My background is like yours. At last, i quit my job and care of 2 kids now
原帖由 luiflora 於 10-5-8 10:06 發表
好多謝大家!!!1.我先請個新姐姐,2.會找一些課程讀下,學返手屎車,有牌8年,卻一直未正式開過車.3.之後再算~~~我唸我辭工果日一定會 ......(因為我的大學學歷,十年工作經驗,可能就甘結束,白費了)......不過算 ...

如果我係你(不需要為$$而憂愁),會quit job ,自己湊小朋友. 始終小朋友既成長比所有東西都來得重要

I have a double master with over 10 years experience.  However, if i am finanically capable, I will quit my job and take care of my baby.  

And lucky you, if I were you, I would hire a maid to take care the house work and play and learn with my baby all day.

小朋友今年小六, 有時同佢傾開, 原來佢對小時候(尤其六歲前)發生過的事, 記憶都模糊, 多數都無印象或者唔記得!
所以我認為, 小朋友六歲前, 可以盡量返工搵多一些儲備, 到小朋友開始讀小學時, 才考慮是否轉做FTM.