用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 有冇2010-2011年度家長已叩門成功
樓主: dordormom
go

有冇2010-2011年度家長已叩門成功 [複製鏈接]

我個咪又係, 佢話唔記得喎, 真係比佢激死....

我哋呢組都冇我哋响WAITLING LIST度添呀, 攞吉多....

校長都冇同我地講架...佢只同我前一組d家長講架咋...唉...
咁你有冇其他offer在手呀?

原帖由 violin 於 10-5-28 17:26 發表
我個咪又係, 佢話唔記得喎, 真係比佢激死....

我哋呢組都冇我哋响WAITLING LIST度添呀, 攞吉多....

有一間津校, 一間私校, 但最係入EC

wa...咁叻呀你個女...希望大家都可在ec見啦...

原帖由 violin 於 10-5-28 17:33 發表
有一間津校, 一間私校, 但最係入EC

原帖由 violin 於 10-5-28 17:13 發表
哈哈哈.... 係呀係呀..... 咪問你路個個攞.... 又咁啱, 不過好以你個組IN得耐D咁喎.....

係啦, 人哋又可以即日有電話, 我哋要攞攞戀個WEEKEND喇

我估...
從上年年尾 result confirmed 到今年5月應該有人冇註冊 (極少) +有人有其他offer 所以released 左一D學位 (幾個)so 上星期六 個批可以即日有電話 (因已有實實在在的學位),而上星期六 個批 應該係學校shortlist 左一批常常到學校交信俾校長又和校長傾談的, 我地今日 IN 的應該是有交叩門信但不是常常到學校的, 我地要等人放棄註冊 or 再有人release 學位

我地今日 in 可能係ranking for the wait list, 所以今日 in 的都會係 wait list (except 小朋友極失準), 分別只係 wait list 排第幾.

回覆 7# violin 的文章

Hi all,

先別着急和氣餒
今天收到信 (去年被錄取), 叫我們在6/11前交9月學費。 相信屆時一定有些人放棄學位。

我也有朋友在等侯....但至今仍未有消息 至少你們巳被邀面試, 相較之下, 你們仍是屬於幸運的一羣.

希望朋友和你們的子女都能成功被取錄!!! 為你們代禱! Good luck!!

見到你們的 post, 都感受到你們的心情.  我有二個囡, 為了她們升學的問題, 我頭尾惊足幾年.  好彩二個最後都入了 ec.  希望大家早日收到好消息.  即使是壞消息, 亦不一定是壞事.  

想當年, 我最心義的學校, 並非 ec.  入不到最心義的學校真是很心痛.  但現在, 我郤很多謝神的安排, 女兒在各方面都得到很全面的發展.  作為父母, 最重要是盡力而為, 神總會為我們安排最好的.

你地上個星期見完校長second in會唔會再去學校等見下校長, 讓佢對你同小朋友加多D印象呢?

我地都係上星期見校長, 成個weekend心都不安, 如果下星期內冇收電話, 係唔係指fail 羅?

今天已再到學校問情況, 見不到校長但問過一位葉老師, 一如我所估計, 現在一個學位都冇, 要等6月11日有人放棄學位才輪到上星期五2nd IN 的小朋友.

忐忑的心情可能要維持多2個星期

原帖由 dordormom 於 10-5-30 23:51 發表
你地上個星期見完校長second in會唔會再去學校等見下校長, 讓佢對你同小朋友加多D印象呢?

我地都係上星期見校長, 成個weekend心都不安, 如果下星期內冇收電話, 係唔係指fail 羅? ...

唉.... 我都係估要6月11後先再有消息, 琴晚仲發夢見到校長添, 真係人都癲.....

咁, 我哋總算有個盼望啦.... 一齊等吧....

可能你最近睇多左"談情說案", 發夢見到林峰"遮"
(阿校長真係好似阿林峰)  

原帖由 violin 於 10-5-31 09:44 發表
唉.... 我都係估要6月11後先再有消息, 琴晚仲發夢見到校長添, 真係人都癲.....

咁, 我哋總算有個盼望啦.... 一齊等吧....

HAHA..... 總之就煩啦, 成日望吓個電話 ..... 希望6月10日有多D位放出黎啦.....

最好就收晒個日2nd in個d小朋友...咁就大家都happy la...haha...

原帖由 violin 於 10-5-31 14:07 發表
HAHA..... 總之就煩啦, 成日望吓個電話 ..... 希望6月10日有多D位放出黎啦.....

係啦, 希望佢收晒我哋就好喇.....

我個囡自己都好鐘意EC, 佢自己講話想响呢間學校讀書, 上次唔收, 佢已經問我點解EC唔收佢, 唉.... 真係唔想佢失望....

記得second in有成15 位小朋友, 如果全部ok入到ec就最好. 但係我今早到校見到葉老師(即個日都有見小朋友個位女土), 佢話上次in已經有10位ok, 現在等有位就按priority通知家長註冊羅.

今朝我都有問過校長幾時會通知到仲等緊消息嘅家長, 佢都係話暫時未有位, 一有位就會即刻通知, 希望你地都可以收到好消息啦........;p

原帖由 dordormom 於 10-5-31 23:17 發表
記得second in有成15 位小朋友, 如果全部ok入到ec就最好. 但係我今早到校見到葉老師(即個日都有見小朋友個位女土), 佢話上次in已經有10位ok, 現在等有位就按priority通知家長註冊羅. ...

dordormom,

你意思係咪15個IN之中, 有10個OK呀? 如果係咁, 死啦, 唔知個囡會唔會係其餘個5個架.... 唉....

ok 的10位 是指星期五 2nd IN 的 or include 再上星期六 2nd IN 的呢? (星期六 2nd IN 好像不是 all accept, 未accept 是否都係wait list, 星期六 2nd IN 吾知多吾多人?)

原帖由 dordormom 於 10-5-31 23:17 發表
記得second in有成15 位小朋友, 如果全部ok入到ec就最好. 但係我今早到校見到葉老師(即個日都有見小朋友個位女土), 佢話上次in已經有10位ok, 現在等有位就按priority通知家長註冊羅. ...

10個 ok  都要有10個位 release 出來先叫真正 ok,  如果只得幾個位release, 都係wait list 頭幾名先叫做有希望

原帖由 violin 於 10-6-1 10:34 發表
dordormom,

你意思係咪15個IN之中, 有10個OK呀? 如果係咁, 死啦, 唔知個囡會唔會係其餘個5個架.... 唉....

各位, 我只能提供到前一個星期六(22/05)去2nd in的有12位小朋友, 但只收了9位, 想請問, 知不知道上星期五去2nd in的小朋友總共有幾多位?? 直到今天, 是否一個都沒收到消息??

原帖由 meowmi 於 10-6-1 10:45 發表
ok 的10位 是指星期五 2nd IN 的 or include 再上星期六 2nd IN 的呢? (星期六 2nd IN 好像不是 all accept, 未accept 是否都係wait list, 星期六 2nd IN 吾知多吾多人?)
‹ 上一主題|下一主題