用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 有冇2010-2011年度家長已叩門成功
樓主: dordormom
go

有冇2010-2011年度家長已叩門成功 [複製鏈接]

都登2ND IN成功小朋友開心, 自己都係响度等緊..... 真係好心煩.....

原帖由 violin 於 10-5-25 02:44 PM 發表
都登2ND IN成功小朋友開心, 自己都係响度等緊..... 真係好心煩.....

be patient or you may try calling or visiting school again.

不如你嘗試主動一點, 去問學校幾時輪到見你個小朋友, 總好過你每日都係到等消息, 政府派位6月頭出, 到時可能有人放棄播道學位呢, 但相對地, 就會多咗一班之前未去過叩門嘅家長, 你小朋友又要再同佢地競爭餘下不多的學位. 我個人覺得 - 一間家長心儀的小學, 無論要付出幾大的努力, 都要去嘗試, 結果不去論, 起碼在過程之中, 小朋友會明白父母對佢地嘅付出, 起碼小朋友會學懂什麼叫堅持.

原帖由 violin 於 10-5-25 14:44 發表

但若果校長只因家長既誠意而去選他們既孩子去見第二次, 不是以小朋友為準, 我會有點失望羅.:cry:

原帖由 dordormom 於 10-5-25 09:10 PM 發表
但若果校長只因家長既誠意而去選他們既孩子去見第二次, 不是以小朋友為準, 我會有點失望羅.:cry:

It's the reality !
道理好簡單,如果你是校長,有幾個位剩,好自然你會搵d真係有心想入EC的人來見,在此情況下,多show up亦自然是首選

唉... 是否真的要日日去等校長? 好down!!!

我們去了6 次, 已交了5 封叩門信 (親身交俾校長), 但好似石沉大海... (我老公上月起長駐大陸, 我要孤軍作戰 la)

原帖由 freddielau 於 10-5-25 22:21 發表

It's the reality !

其實6月初放榜D學位該唔影响EC, 因為如果佢REG咗EC都唔可以大抽奬啦, 放出黎D位應該等另一D直資或私校最後REG咗先知.....

有冇家長收到電話 Friday 2nd IN?

我收到電話喇, 一方面固然開心啦, 另一方面都好緊張, 希望個囡唔好撻Q, 勇敢入去同校長, 老師傾吓計啦....

原帖由 meowmi 於 10-5-26 19:20 發表
有冇家長收到電話 Friday 2nd IN?

Violin, 不用緊張, 平常心, 預祝你馬到功成, EC 見.

回覆 2# violin 的文章

Good luck!!

我同你一樣收到電話好開心,不過又緊張...又擔心...

原帖由 violin 於 10-5-27 12:09 發表
我收到電話喇, 一方面固然開心啦, 另一方面都好緊張, 希望個囡唔好撻Q, 勇敢入去同校長, 老師傾吓計啦....

記得唔好加壓力比你囡囡就得傢啦, 你可以同小朋友講, 校長, 老師最鍾意同小朋友講嘢傾計, 好快就完傢啦. 最後希望你小朋友都可以成功入讀EC. 等你好消息.....

原帖由 violin 於 10-5-27 12:09 發表

放鬆心情啦!! 祝你小朋友成功, 等你好消息呀....GOOD LUCK!!!!

原帖由 lovebabyv 於 10-5-27 14:20 發表
我同你一樣收到電話好開心,不過又緊張...又擔心...

Hello Violin & Lovebabyv,

你地係今個星期五 or 星期六去interview呀?? 我知星期六有個talk show喎. Thx

係邊呀?

原帖由 bobo0529 於 10-5-27 15:53 發表
Hello Violin & Lovebabyv,

你地係今個星期五 or 星期六去interview呀?? 我知星期六有個talk show喎. Thx

EC禮堂囉, 不過係邀請現時讀緊播道小學嘅家長....

原帖由 lovebabyv 於 10-5-27 16:40 發表
係邊呀?

噢, 我估所以約我哋聽日攞.... 大家一齊努力啦~~~~ 希望可在EC見.....

雖然暫時大家都不相識, 不過我都希望之後大家嘅小朋友做到同學仔, 等緊你地好消息啊!!!! 努力!! 加油!!!

原帖由 violin 於 10-5-27 17:06 發表
噢, 我估所以約我哋聽日攞.... 大家一齊努力啦~~~~ 希望可在EC見.....

阿囝明天9:15  2nd IN.

我 miss 左學校 個 call. 好彩個位小姐call 到我老公 (雖然佢係大陸).

好緊張! 真係自己見工都冇咁緊張!

原帖由 bobo0529 於 10-5-27 17:13 發表
雖然暫時大家都不相識, 不過我都希望之後大家嘅小朋友做到同學仔, 等緊你地好消息啊!!!! 努力!! 加油!!!
‹ 上一主題|下一主題