用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 通常小朋友幾大先會發現佢有亞氏保加症?? ...
樓主: flamenco
go

通常小朋友幾大先會發現佢有亞氏保加症?? [複製鏈接]

甜芋

周身刀,不過係鈍0既<=== exactly!!!!

妳係米自己揍佢架? 妳洗唔洗返工架? 噤妳有冇報蕊展計劃, 我想知多d, 因為我排緊, 起碼等一年先有機會interview炸.  我報左小童群益會社交班, 係出面做感統訓練, 仲有d咩可以做呢?

好想同大家分享吓...上星期帶左我家大少去參觀學校, 一心想佢去見識吓...都無講過"轉校"或"考"之呢類字..少爺一入到學校門口(reception位), 已經黑面, 跟住坐係reception旁邊不動..叫都唔應..之後同佢講話入去睇吓..15分鍾之後先肯.全程唔出聲, 無反應, 老師問野都唔彩, 30分鐘之後我地走出校門, 佢好似如釋重擔, 即刻問我地搭乜車, 唱住歌上車,我即刻同老公講都唔駃考學校....

重有上星期班主任有Form meeting, 有2日唔係到, 佢即刻發脾氣, 唔交功課..問佢點解, 佢話嬲咗老師,所以唔交, 個2日學校發生既事情, 乜都唔講...之後老師回來佢又無事... 我好想死....佢成日將d野收埋係心入面... 下星期見家長我先可以同老師講.... 我真係好擔心...!!

原帖由 hkcindy 於 10-6-23 13:19 發表
甜芋

周身刀,不過係鈍0既

Cindy:我返工,不過工作可以兼顧屋企.照顧小朋友.蕊展唔收我.因囝囝大0固仔啦.建議:揾間適合囝囝的學校.少啲同學.老師照顧多啲.會跟孩子的特點讚密啲.感統訓練做密啲.同囝囝保時好親子關係.俾安全感佢.俾開心0既學習環境佢.
快樂的甜芋快樂的甜芋

原帖由 lamtsuiyee 於 10-6-24 10:22 發表
好想同大家分享吓...上星期帶左我家大少去參觀學校, 一心想佢去見識吓...都無講過"轉校"或"考"之呢類字..少爺一入到學校門口(reception位), 已經黑面, 跟住坐係reception旁邊不動..叫都唔應..之後同佢講話入去睇吓.. ...

yee:佢地就係咁有性格.老師請假冇同佢事先講,所以你囝嬲咗. 轉校的事,同佢商量先,得唔得呀?好耐前,我都帶過囝囝去過一間學校睇.我囝囝係人地學校大門口話:"呢度唔啱我0架.你就算轉我黎呢度,都係同之前一樣咋."

所以,后尾轉學,真係揾啱,帶佢睇.佢覺得得,再揾校長傾.
快樂的甜芋快樂的甜芋

原帖由 甜芋 於 10-6-24 12:22 發表

yee:佢地就係咁有性格.老師請假冇同佢事先講,所以你囝嬲咗. 轉校的事,同佢商量先,得唔得呀?好耐前,我都帶過囝囝去過一間學校睇.我囝囝係人地學校大門口話:"呢度唔啱我0架.你就算轉我黎呢度,都係同之前一 ...

唉! 佢學校唔知比乜佢食, 佢話好愛依家既學校....所以我都唔會強行轉佢, 但想帶佢見識吓, 前一天已經同佢講話去學校玩, 點知反應咁大, 死啦!! 所有事都有預告..明知佢個份"固執"....!!! 番埋今日學, 開始放暑假,話比佢知,佢又問長問短..又唔開心...快D開學啦!!!

原帖由 lamtsuiyee 於 10-6-25 09:37 發表

唉! 佢學校唔知比乜佢食, 佢話好愛依家既學校....所以我都唔會強行轉佢, 但想帶佢見識吓, 前一天已經同佢講話去學校玩, 點知反應咁大, 死啦!! 所有事都有預告..明知佢個份"固執"....!!! 番埋今日學, 開始放暑假,話 ...

人地咁中意返學,你做咩轉走佢呀?我囝0固時急住走.係佢喊住話,再咁樣落去,覺得自己死得啦.唔想就咁死喎.老豆攬咗佢幾晚,仲搞埋氣氛,打埋邊爐"服侍"埋,喂埋大人食嘢.搞到佢似老豆多啲.

我講0既"預知",係在佢願意的情況下.比如:佢願意轉學啦.你將新學校會發生的事,同將會遇到的同學及老師,及老師處理事情的方法,話俾佢知.等佢選擇.原因係 : 呢個世界,唔會永遠有人就你.也不會有百分百盡你大人意0既事.而佢地要學識0既相處,一人就一步,或幫自己揾方法面對自己0既困難.家下細,仲有機會啫,遲啲大0固仔,冇著數喎.

有套書仔,俾小朋友睇0既."小嘀咕的幸福生活",你上當當揾揾.我覺得好適合你陪讀.主人公小嘀咕係隻松鼠.未見過大世面.因為前怕狼,后怕虎.但係仲有一日要出門口喎.點算好呢?好得意.佢幫自己做咗好多預備.

快樂的甜芋快樂的甜芋

原帖由 lamtsuiyee 於 10-6-15 16:26 發表
Hi there,

He is ok in Jumping gym cos he has high level of endure ability. Same happen at school, he feels the classmates are noisy but he loves the school and enjoy the school life. However, he hate ...

Hi, as my son has sensory integration disorder which is checked by a senior paediatric physiotherapist. FYI. website: http://www.physiohk.com/spot/ The physiotherapist introduce a book for me. I have seen the book related to this. You may check if it is the case, if yes, early intervention and sensory integration training can help.
‹ 上一主題|下一主題