用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我很自責!
go

我很自責! [複製鏈接]

小朋友係2個星期前,去cac見醫生.

醫生話仔仔有自閉症,語言發展得歲半,

但認知ok.

我感到很自責,係咪我陀住佢時,畀太多壓力

自己.令到自己製造左一d不必要既分泌畀佢.

佢依家好鍾意跟大人口水尾講野.

去公園玩,好多時同其他小朋友係零文流.

甚至其他小朋友對佢既玩既方法作出微言,

佢都笑笑口,跟住人講.

笑得好似天使咁燦爛,比正常小朋友還要單純.

有時令我好心痛.
   0    0    0    0

現時最重要是給予小朋友合適的密集訓練,以提升小朋友各方面的能力,以免錯過黃金訓練時期。

部份自閉症小朋友有智力問題,建議諮詢專家何時評估最適宜。加油!

原帖由 nicolwong 於 10-5-3 10:29 發表

但認知ok.

去公園玩, ...

現在已經係協康及其他私營機構排言語服務.

還要排甚麼服務嗎?請指教.

不用自責了..... 人生實在有太多不能估計的事情。training不要上太多,最重要學了回家"勤力"做,初時效果可能不太明顯,不要灰心,只要努力,多跟導師及治療師溝通,明白自己小朋友之最最最弱項..... 首先選擇集中訓練。因為初時都會有幾樣弱項,但不用心急及太貪心,一項一項來,最好有家人及學校的配合,孩子是可以學會"怎樣與人溝通"及"人際互動的樂趣"的。

另外,你小朋友同我小朋友依家情況有d相似,doctor說我小朋友的共同尊注力很弱,所以依家晚晚我都會同佢做d類似圖工的exercise... 如坐著叫佢meat呢張貼紙,貼嚮果張紙度...3分鐘後比枝crayon佢佢油顏色... 幾分鐘後又比另一隻顏色佢.... 有時又會同佢在枱面讀下d佢鐘意嘅書..... 2-3星期又會做吓吾同嘅野,視乎小朋友的進度。不過,因為初初佢吾合作,doctor同導師都建議我要"夾"佢做枱面野,仲要係我講佢做....後來習慣了....已經吾太抗拒。不過,有時有d野都吾肯做,我又"夾"過 (當然第一次只係10秒..慢慢加長時間啦...)

有咩好自責 ..  煮到埋來都要食 ..  首先  妳要肯定  妳仔仔
係唔係 真係A仔先 ..  妳需唔需要  再搵間私人 評估中心  ?
就算真係A仔 . . 妳仔仔 識跟妳講口水尾  有歲半言語能力
已經係好好( 我估妳仔仔 AROUND 兩歲至兩歲半 ) .. 佢去公園 又肯跟  其他小朋友玩  ..  即係肯分享  肯同人溝通
相處 .. 只係 佢未識講  其他小朋友  唔明白佢想點JA...

我囡囡 26個月  同妳仔仔好似  家下只識 跟我口水尾..
去公園時   好喜歡 跟注D 哥哥姐姐玩   人地做咩  佢又跟
注做 ..  言語評估 歲半至兩歲 ...  但係去CAC 見E生時
E生講  睇唔出佢有自閉傾向 ...   所以我都好放心

比D心機  我估妳仔仔  就算係A仔  都只係 輕度果隻 ..
只要比心機教   好快佢就會  同普通小朋友一樣  無咩
分別 ..   唔好放棄 ... !!!

我同意laumyi所言,你仔仔看來不算嚴重,你亦毋須自責,努力去訓練他才是正路. 我的小朋友也是一個天真開心的自閉兒(自傾),他也試過在公園被其他小朋友罵(只是因為他不明白對方的說話,不懂讓開給其他小朋友爬出山洞),卻依然笑笑口,雖然我也有點心痛,但我並不自憐. 我反而很替那個罵他的小朋友擔心,年紀如此小便口出惡毒之言,將來怎與人相處?
你的小朋友看來也是一個快樂Kid,那已經很好啦.

.....

原帖由 nicolwong 於 10-5-3 10:29 發表

但認知ok.

去公園玩, ...

其實都唔關你事,你咁自責對你同小朋友都無好處。你小朋友個情況真係唔算嚴重,最緊要及早俾佢訓練。你都可以考慮家居訓練,搵導師訓練佢之餘,你學埋點訓練,日常持續咁訓練。努力啦!

不用自責了, 我的第二個小孩現在兩歲七個月, 自閉症, 起初我也自責, 但早一兩個星期我去看過一個兒科專科醫生, 他說, 認為小孩有自閉症是因為照顧不善的說法是以前的人無法解釋自閉症由來而衍生的, 不過經過多年的調查已經證實兩者是無關的.

至於說是因為太緊張的問題, 其實, 孭BB任何人都一定緊張, 但倒不是所有人都會有這個問題. 其實自閉症的成因現在還沒有完全明朗化.

不過我睇那個兒科醫生就給了我一些INFORMATION. 有學說認為自閉症小孩是本身感觀比其他小孩發達, 像我們看東西, 聽東西, 觸踫東西, 是透過眼, 耳和手, 但他們腦子裡對於來自這三處地方的訊息特別敏感, 以致大腦處理不到而產生混亂讓他們感到痛苦, 所以小孩才會自我封鎖不和外界接觸以自我保護. 你可以也帶去看看你以前看的兒科醫生, 看看他們會不會安排你的小孩去驗及做相對的測試, 我的小孩做過驗眼和耳, 現在是正常的. 不過因為他年紀太小了, 之後的測試還沒有做到, 所以比較難確診.

這兒科醫生說還有另一種學說就是因為長期的環境污染導致小孩有重金屬中毒的問題, 這也被指為會引起自閉症的成因之一. 如果你想試試自己的小孩會不會有這種問題, 可以去找重金屬中毒的專科醫生談談, 當然你可以先和自己的家庭醫生商量, 不過倘若你的家庭醫生不是兒科的, 他應該不能告訴你做哪一種重金屬中毒測試, 因為有幾百種的金屬可測啊... 所以做這個之前你還是先考慮清楚.

他建議我們做KEEP ON做言語治療, 並且再增加做職業治療.

另外, 你除了排耀能以外, 有沒有試過去"邁步自閉症治療中心" 這是政府認可的自閉症兒童學校, 如果你正在排兼收或特殊, 可以先和這個機構聯絡, 他們有課程是跟幼稚園一樣天天上學的, 而且到K3時也可以升小學. 這裡因為是私營, 所以學費會比較貴, 每個月7500元的.

啊, 我看的那個兒科醫生本身是養和醫院的兒科顧問醫生, 我建議你可以小孩去做一次CONSULTATION,一次測驗連診症是HKD1000.00, 不過做成三個鐘,現場還有眼光師和心理學家,如果有需要可以即時驗眼, 我想這個兒科醫生可能可以給你多一點資料.

不過事先聲明, 這個醫生都幾權威, 要有心理準備睇完佢個心唔係幾舒服.有需要找我吧.
‹ 上一主題|下一主題